Hur du snabbt kan bli av med gnetter

Gnetter är lusägg som reproducerar sig i en väldigt hög hastighet. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du snabbt blir av med gnetter.
Hur du snabbt kan bli av med gnetter

Senaste uppdateringen: 18 november, 2020

När sommaren kommer stiger temperaturen och det blir varmare. Då är det även dags för gnetter att börja spridas. Gnetter är lusägg som fäster sig i en människas hår, och barn är de som är mest benägna att drabbas. Det är viktigt att bli av med gnetter så snabbt som möjligt för att undvika sprida dem vidare.

Vad är gnetter och hur sprids de?

Äggen som löss lägger kallas för gnetter. De lägger dem i hårbotten, och ofta i nacken eller mitt på huvudet och bakom öronen. Det beror på att dessa områden ger ifrån sig värme som lusäggen behöver för att inkubera.

Honlöss producerar ett väldigt starkt lim som ska hjälpa äggen att stanna på plats. Det gör att det blir svårt att tvätta av dem eller klia bort dem. Sedan tar det ungefär en vecka från att äggen lagts tills de kläcks, beroende på temperatur och fuktighet.

Bli av med gnetter

Därför är det väldigt viktigt att behandla så snart som möjligt för att förhindra spridning. På så sätt kan du motverka att även andra barn blir drabbade. Löss rör sig så pass snabbt att de kan hoppa från ett huvud till ett annat när de rör varandra.

Snabb behandling för att få bort dem

Om ditt barn redan blivit drabbat av gnetter är det dags att agera. Löss kliar eftersom de livnär sig på blod, så du kommer kanske märka att ditt barn kliar sig i huvudet.

För att snabbt bli av med gnetter kommer du behöva använda en lusbehandling. Du kan exempelvis använda välkända produkter från apoteket som innehåller dimetikon. De är i regel färglösa och luktfria och påverkar inte barnet negativt. Det kan hjälpa dig att bli av med gnetter och löss på bara några minuter. Du behöver med andra ord inte vara orolig för att måsta använda skadliga bekämpningsmedel.

lusmedel
Lusmedel av ett utländskt märke

Applicera produkten i barnets hår och använd sedan ett specifikt lusschampo för att bli av med äggen och de döda lössen. Sedan behöver du använda dig av en luskam för att avlägsna äggen och lössen från håret.

Se till att använda luskammen på blött hår så att du inte skadar det. Den är väldigt enkel att använda: dra den bara längs håret slinga för slinga, från hårbotten till topparna.

De mest effektiva kammarna är gjorda av rostfritt stål, kom ihåg det. De är bättre än de som är tillverkade i plast och tar bort löss och ägg effektivare.

Tips för att hålla löss och gnetter borta

Du kan inte undvika löss och gnetter till 100 %, men att regelbundet undersöka håret på dina barn är något som kan hjälpa till att stoppa angreppet i tid och ge en snabbare behandling. Utöver det kan du följa dessa tips:

  • Ha alltid en luskam tillgänglig och kamma ditt barns hår minst en gång i veckan, även om det inte är infekterat med löss. Skölj noggrant med varmt vatten.
  • Undersök ditt barns hår med en stark och klar lampa. Var även uppmärksam på de områden som är mest utsatta för angrepp: högst uppe på huvudet, nacken och bakom öronen.
  • Barnen bör inte dela accessoarer som mössor, kammar, borstar och handdukar.
  • Tvätta ditt barns hår ofta.

Som du kan se så är det inte svårt att bli av med gnetter och huvudlöss. Du behöver dock använda rätt produkt och följa instruktionerna. Förebyggande metoder tar inte lång tid, men det är viktigt att hålla koll på varningssignaler.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.