Hur influensan påverkar kroppen

Vetenskapliga studier har låtit experter upptäcka exakt hur influensan påverkar kroppen. De flesta lär ha drabbats av denna sjukdom redan och vet att det inte är särskilt trevligt. I denna artikel ska vi berätta mer om de karaktäristiska symptomen.
Hur influensan påverkar kroppen

Senaste uppdateringen: 12 februari, 2020

Influensa är en viral sjukdom som ofta går i säsonger. Många har drabbats tidigare och vet hur influensan påverkar kroppen.

Vad många inte vet är dock att det är kroppsliga funktioner som utlöser symptomen i syfte at bekämpa infektionen.

Influensan påverkar kroppen på några väldigt klassiska sätt, inklusive feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. När sjukdomsförloppet utvecklas normalt och utan komplikationer försvinner symptomen utan varaktiga problem.

Men vissa fall är allvarligare, såsom när viruset attackerar någon med nedsatt immunförsvar. Det kan röra sig om en äldre person eller en individ med andra underliggande sjukdomar, och i värsta fall kan det vara dödligt.

Du måste även veta att influensan inte är samma sak som en förkylningEn förkylning är mycket lindrigare och konsekvenserna extremt sällan skadliga. Influensan är mycket aggressivare.

Enligt olika undersökningar anses tröttheten vara det jobbigaste sättet som influensan påverkar kroppen. Men även om det är det jobbigaste symptomet så är det inte ensamt, för det kommer med muskelvärk och feber. Boven i dramat är vävnadsinflammation.

Influensans mikroskopiska process

Tecknen och symptomen som visar sig externt är uttryck för hur influensan påverkar kroppen på en mikroskopisk nivå. Diverse cellmekanismer förklarar uppkomsten av feber, huvudvärk och myalgi.

När influensaviruset kommer in i kroppen har det ca åtta timmar på sig att föröka sig innan immunförsvaret upptäcker detDess väg in är luftvägarna och det placerar sig i lungornas epitelceller.

När det tränger in i de mänskliga cellerna kontrollerar viruset deras organeller, som producerar proteiner, och får dem att istället jobba för viruset. Det använder sig alltså av värdens resurser för att föröka sig och överleva.

De nya virala kopiorna försöker sedan infektera andra celler.

När immunförsvaret aktiveras för att bekämpa influensaviruset så sker flera reaktioner. Dessa reaktioner etablerar de karaktäristiska influensasymptomen och förklarar hur influensan påverkar kroppen.

Det första att aktiveras är de vita blodkropparna. Dessa celler utgör det första ledet inför den påkommande aktiveringen av inflammatoriska medlare: cytokiner. Detta är små hormoner som bär på ett budskap i immunsystemet.

Deras uppdrag är att orsaka en aktivering av organ och vävnader för att eliminera viruset från kroppen så snart som möjligt.

Kroppens immunförsvar

Immunförsvaret stoppar sjukdomen men genererar även symptomen.

Hur influensan påverkar kroppen: feber

Vi måste givetvis tala om feber när det kommer till influensan. Feber inträffar när hypotalamus ger order om att höja kroppstemperaturen. Den gör det eftersom den känner av substanser vid namn pyrogener.

Bland de pyrogena substanserna hittar vi beståndsdelar hos bakterier, virus och cytokiner.

När kroppstemperaturen ökar blir de vita blodkropparna mer effektiva. Feber är faktiskt en försvarsmekanism snarare än en patologisk konsekvens. Vid högre temperaturer har mikroorganismer dessutom svårare att föröka sig.

Huvudvärk

Det är inte helt fastställt varför influensan orsakar huvudvärk, men vi vet att tillståndet generellt kommer med feber, och inte bara vid influensa.

Cytokiner har också kopplats till huvudvärkframförallt den inflammatoriska interleukin-1. Både cytokiner och höga kroppstemperaturer leder till kärlvidgning. Det resulterande ökade blodflödet kan förklara huvudvärken.

Man med feber

Feber och huvudvärk är två klassiska symptom på influensa.

Hur influensan påverkar kroppen: muskelvärk

Avslutningsvis är myalgi, eller muskelvärk, också karaktäristiskt för influensan. Vetenskapliga studier har upptäckt en genetisk förklaring för denna muskelsmärta, och återigen spelar cytokiner en roll.

Vid infektionen ökar kroppen uttrycket av vissa gener som främjar förstörelsen av myocyter – muskelvävnadsceller.

Samtidigt får inflammatoriska cytokiner musklerna att svälla för att bekämpa viruset. Muskelinflammationen är smärtsam och gör muskeln utmattad eftersom cellerna fokuserar på att bekämpa viruset.

Det är därför man blir så trött och svag när man har influensa.

Slutsats

Vi vet mycket om mekanismerna som förklarar hur influensan påverkar kroppen, men det finns fortfarande mycket kvar att utreda.

Symptomen är ett uttryck för immunsystemets försök att bekämpa viruset. Man kan hjälpa det genom att vila ordentligt och kontakta sjukvården om situationen blir allvarlig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nicholson, K. G. “Clinical features of influenza.” Seminars in respiratory infections. Vol. 7. No. 1. 1992.
  • Stöhr, Klaus. “Influenza—WHO cares.” The Lancet infectious diseases 2.9 (2002): 517.
  • Bouvier, Nicole M., and Peter Palese. “The biology of influenza viruses.” Vaccine 26 (2008): D49-D53.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.