Hur bakar man riktigt fluffiga sockerkakor?

Följ dessa steg och överraska dina fikagäster med en fluffig sockerkaka gjord med "chiffongtekniken". Med denna teknik får du en mjuk, lätt och väldigt god efterrätt.
Hur bakar man riktigt fluffiga sockerkakor?

Senaste uppdateringen: 21 december, 2023

Sockerkakor uppskattas för sin lätta och mjuka konsistens, vilket gör dem till en fröjd för oss som älskar bakverk. Kakor man bakar med chiffongtekniken tillhör denna kategori av oemotståndliga bakverk, och med denna teknik kan du baka goda och fluffiga sockerkakor. Du använder de vanliga ingredienserna när du bakar – trixet för att få till riktigt fluffiga sockerkakor sitter i beredningen.

Det är av yttersta vikt att betona behovet av att följa varje steg korrekt för att uppnå önskat resultat. Chiffongtekniken kräver uppmärksamhet och precision i varje steg av processen. Alltifrån rätt kombination av ingredienser till den noggranna inblandningen av den vispade äggvitan, vilket avsevärt påverkar kakans slutliga konsistens och fluffighet. Här berättar vi alla detaljer.

Ett annat bra bakrecept för dig att prova: 3 enkla sätt att baka banankaka hemma

Hur kom denna teknik till?

Chiffongtekniken har en intressant historia. Det var en kock vid namn Harry Baker som utvecklade denna teknik på 1920-talet i USA. Baker experimenterade med kakrecept för att få en lättare och fluffigare konsistens på sina bakverk. Till slut kom han på på formeln som skulle bli grunden för chiffongtekniken.

Den innovativa aspekten av chiffongtekniken var införlivandet av hårt vispad äggvita i smeten. Tidigare förlitade sig kakbagare på användningen av fett, såsom smör, för att få en tjockare konsistens.

Men Baker upptäckte att genom att vispa äggvitan till toppar och sedan försiktigt vika in dem i smeten, kunde han uppnå en exceptionell fluffighet och lätthet. Efter denna upptäckt beskrev han kakans konsistens som chiffong, en referens till de lätta, luftiga tyger som man använder inom mode.

Tekniken blev en omedelbar succé och blev snart mycket populär inom bageribranschen. Även om Baker höll sitt recept hemligt i många år, delade han det till slut med mjöltillverkaren General Mills på 1940-talet.

Så bakar du fluffiga sockerkakor med chiffongtekniken

Innan du börjar tillaga kakan bör du bestämma vilken kakform du ska använda. Den idealiska är en hålform, som har ett ihåligt rör i mitten, även känd som just sockerkaksform. Denna form får gärna dessutom vara en springform, det vill säga en form du kan ta av kanten på.

Denna typ av form gör att kakan blir jämnt gräddad genom att den underlätta cirkulationen av värme genom det centrala röret. Dessutom gör dess avtagbara struktur det enklare och säkrare att ta ut efterrätten när den är klar.

När det gäller ingredienserna, kom ihåg att använda färska och bra kvalitetsprodukter. Detta hjälper dig att få fluffiga sockerkakor när du bakar, vilket ger både en aptitretande konsistens och en god smak. Följande är de ingredienser som Baker använde för att uppnå den fluffiga konsistensen.

Äggvita till smeten

 • 8 äggvitor
 • 100 g socker
 • Citronsaft

Torra ingredienser

 • 270 g mjöl
 • 300 g socker
 • 1 msk bakpulver
 • Lite salt

Flytande ingredienser

 • 6 äggulor
 • 180 ml vegetabilisk olja
 • Ytterligare ingredienser beroende på smakvariant: till exempel 2 tsk citronskal eller 1 tsk vaniljextrakt.

Hur bakar man då riktigt fluffiga sockerkakor?

Innan du börjar förberedelserna, sätt ugnen på 160°C så att den hinner bli varm medan du blandar ingredienserna.

 • Blanda de torra ingredienserna i en stor skål: blanda mjöl, socker och matskeden bakpulver.
 • Tillsätt en nypa salt och blanda de torra ingredienserna väl och se till att de blandas jämnt.
 • Kläck sedan de sex äggen och separera äggulorna i en annan skål och tillsätt den vegetabiliska oljan och övriga ingredienser, beroende på vilken variant du vill ha, som citronskal eller vaniljextrakt.
 • Vispa dessa flytande ingredienser till en jämn smet.
 • Vispa sedan de åtta äggvitorna i en ren, torr skål tillsammans med sockret. Börja långsamt och öka gradvis hastigheten och se hur mjuka toppar börjar bildas.
 • Tillsätt några droppar citronsaft medan du fortsätter att vispa. Fortsätt tills du har fått till styva, glansiga toppar.
 • Med vispen på låg hastighet, tillsätt långsamt de torra ingredienserna till ägguleblandningen. Vispa i cirka två minuter, se till att allt blivit väl blandat.
 • Nu är det dags för äggvitan. Ta en stor sked eller en slickepott och tillsätt den vispade äggvitan i smeten lite i taget, med försiktiga, stora rörelser. Målet är att föra in luft i smeten för att uppnå den karakteristiska fluffigheten hos chiffongkakan.
 • Till sist häller du bara blandningen i formen som du smort med smör och ströbröd för att säkerställa att kakan inte fastnar. Grädda den sedan i 55 till 60 minuter och ta ut den direkt när den är klar.

Så enkelt är det att baka en kaka med chiffongtekniken !

Ingrediensval: hälsosammare alternativ

När det kommer till desserter är det viktigt att överväga hälsosammare alternativ då och då. Att upprätthålla en balans mellan att njuta av läckra desserter och ta hand om vår hälsa är ett smartare sätt att leva.

Vi behöver minska vårt intag av skadliga ingredienser, som raffinerat socker och transfetter, vilka kan ha negativa hälsoeffekter. Enligt Världshälsoorganisationen är transfetter ansvariga för cirka 500 000 dödsfall per år över hela världen.

Kolla in den här artikeln som vi har valt ut åt dig: Är mättat fett dåligt för vår hälsa?

Några hälsosamma alternativen du kan ersätta de mest skadliga ingredienserna med är följande:

1. Fullkornsvetemjöl

Välj fullkornsmjöl istället för raffinerat vitt mjöl. Denna typ av mjöl innehåller det mesta av vetekornet, vilket gör det rikare på fibrer, vitaminer och mineraler.

2. Naturliga sötningsmedel

Istället för raffinerat socker, välj hälsosammare alternativ, som kokossocker eller stevia. Dessa naturliga sötningsmedel har ett lägre glykemiskt index.

3. Hälsosamma fetter

Istället för att använda raffinerade vegetabiliska oljor eller transfetter, välj oljor som olivolja, kokosolja eller avokadoolja. Dessa hälsosamma fetter är mer fördelaktiga för den kardiovaskulära hälsan.

4. Ytterligare näringsrika ingredienser

Lägg till en tillskott av extra näringsämnen genom att blanda med färsk frukt i kakan, som till exempel bananer eller blåbär. Det är också gott med torkad frukt, valnötter eller mandel. Dessa ingredienser ger fibrer, vitaminer och mineraler.

Njut av dina kakor!

Med chiffongtekniken bakar riktigt fluffiga sockerkakor med en unik och aptitretande konsistens. Luften i smeten, som du gradvis införlivar genom de hårt vispade äggvitorna, gör att kakan får en lätt och luftig struktur.

Det går att äta denna läckra fluffiga kaka utan att skada din hälsa i processen. Välj ut bra ingredienser och följ stegen för ett fantastiskt resultat!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.