Har du riklig mens? 4 tips för hur du minskar flödet

Alla är olika, så när det kommer till menshälsa har vi alla olika sätt att ta hand om oss. Har du normal eller riklig mens? Följ våra råd om hur du tar hand om dig.
Har du riklig mens? 4 tips för hur du minskar flödet
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Kvinnors flytningar skyddar vaginan från infektioner, rensar ur den och återfuktar den. Mensen som kommer varje månad gör det till en ännu större grad, och det påverkar det dagliga livet i mer eller mindre utsträckning. Har man riklig mens kan det innebära stor påverkan och till och med besvär för vissa kvinnor. Därför ska vi idag berätta om fyra tips för hur man minskar menstruationsflödet.

Variationer i blodflödet under mensen kan begränsa livskvaliteten.

Kroppen innehåller ett visst antal olika hormoner i olika mängder. Östrogen är ett av dem, och detta hormon bestämmer ökningen eller minskningen av mensflödet under dagarna av ägglossning. Med andra ord påverkar förändringar i dessa hormonnivåer livskvaliteten under mensen.

Så kan du minska riklig mens

Har du riklig mens bör du i första hand ta kontakt med en specialist för att få bekräftat om den rikliga mensen kan vara en konsekvens av inre obalans. Därefter kan du tillämpa följande råd för att minska flödet.

1. Förbättra din kost

Det går att minska riklig mens genom att äta rätt

Ät nyttig mat som innehåller många olika näringsämnen, som proteiner, järn och kalcium. Mjölkprodukter eller gröna bladgrönsaker är en bra källa till kalcium. Järn har en viktig funktion vid bildandet av röda blodkroppar, så har man järnbrist kan det vara en orsak till varför man har riklig mens.

C-vitamin har en synergistisk effekt eftersom det behövs för effektiv järnabsorption. Så därför behöver du äta både järn och C-vitamin för att hjälpa kroppen minska på det stora blodflödet.

Dessa livsmedel är bra att äta:

  • Valnötter
  • Gröna grönsaker
  • Yoghurt
  • Ost
  • Apelsiner
  • Jordgubbar
  • Körsbär
  • Aprikoser

2. Ät kosttillskott

Förhöj effekterna av maten du äter genom att äta kosttillskott av järn, magnesium, zink, kalcium och vitamin B6. Du kan välja mellan att äta dem i form av multivitaminer eller ta var och en separat.

Järntillskott bidrar till att minska menstruationsflödet. B-vitamin bearbetar överflödigt östrogen i levern och främjar syntesen av prostaglandiner, vilka behövs för att minska bildandet av onormala blodproppar.

3. Drick örtte

Örttéer kan balansera hormonerna

Många örter har använts i årtusenden för att reglera överdrivet mensflöde. De hjälper till att balansera hormonella obalanser i kroppen och är därför bra att ta om man har riklig mens.

Örterna nedan är bra tips på naturliga växtinfusioner du kan göra när du vill minska blodflödet. De verkar snabbt, påverkar produktionen av progesteron och gör så att livmoderns muskler slappnar av:

  • Daggkåpa
  • Lommeört
  • Munkpeppar
  • Kanel
  • Röda hallonblad

4. Kalla omslag

Kylan minskar blödningen och lindrar smärtan och inflammationen, eftersom det gör så att blodkärlen dras samman vilket saktar ner blodflödet.

Linda in en påse full med isbitar i en handduk och lägg på magen. Låt den ligga i högst 20 minuter, och vänta sedan 2 till 4 timmar innan du lägger på den igen. Gör det så länge symptomen kvarstår. Om det känns för kallt eller om huden domnar av, ta bort isen.

Vad är normalt mensflöde?

Vad är normalt mensflöde?

Att veta vad som är ett normalt menstruationsflöde och vad man kan förvänta sig över en cykel är olika för alla och kan variera under olika perioder i livet. Mensens f rekvens, intensitet och varaktighet kan vara väldigt individuella.

Frekvensen bör vara varje 21 till 35 dagar. Den normala intensiteten är mellan 30 och 80 ml och den normala varaktigheten mellan 3 till 7 dagar. Variationer över månaden kan vara på grund av ägglossningsblödning, vilket är en mycket liten blödning med brunaktig färg, halvvägs genom cykeln.

Andra variationer kan vara: polymenorré (menstruationscykel i mer än 7 och mindre än 21 dagar), oligomenorré (menscykel över 35 dagar) och amenorré (helt utebliven mens).

Man kan också ha hypermenorré (väldigt riklig blödning på mer än 80 ml/cykel) och hypomenorré (väldigt lite blod vid menstruation). Varje variation bör undersökas och behandlas individuellt av en specialist.

Hälsan är viktig

Det är en bra idé att undersöka sig om man har en mens som verkar onormal eller upplevs besvärlig. Rikligt eller långvarigt menstruationsflöde har en direkt påverkan på kroppens kraft och ork, det vill säga den fysiska aktiviteten och emotionella hälsan, såväl som på det sociala livet.

Det kan också ge allvarliga hälsoproblem, som anemi på grund av järnbrist. I allmänhet åtföljs rikliga mensblödningar av yrsel, trötthet, huvudvärk, kramper, andfåddhet, suddig syn och arytmi.

Om du har riklig mens och det inte är ett symptom på någon sjukdom som behöver behandling, följ de 4 tipsen vi har tagit upp. De hjälper dig att minska menstruationsflödet så att du slipper känna besvär och i stället får njuta av att vara kvinna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.