Hälsporre: symtom och behandling

Smärtan är värst på morgonen när du börjar röra på dig och gå omkring. En bra motionsrutin och rätt stretchövningar hjälper dig att återfå din rörlighet och lindrar smärtan.
Hälsporre: symtom och behandling

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Har du någonsin haft en hälsporre? Det är ganska vanligt och orsakas oftast av att ett mycket litet ben uppstår på hälen. Det orsakar smärta och hindrar dig från att utföra dina dagliga aktiviteter. För att återhämta dig helt måste du ha tålamod och följa dessa riktlinjer.

Vad är orsaken till så kallad “hälsporre”?

Hälsmärta

Ortopedkirurger säger att en av fyra personer drabbas av hälsporre någon gång i livet. Det innebär att var och en av oss har en hög sannolikhet att uppleva denna olägenhet någon gång. Den orsakas oftast av att ett litet taggigt ben växer fram mitt på hälen.

Men varför bildas det? Den vanligaste orsaken är ålder, men unga människor som tillbringar mycket tid med aktiviteter som anstränger fötterna kan också drabbas. Ett par kilos övervikt är en annan faktor som kan spela in.

En annan faktor att betänka är att människor som har mycket elastiska hälsenor också kan vara mer benägna att drabbas av hälsporre, och det undgår ofta upptäckt. Beroende på din anatomi och dina fötter kan du löpa högre eller lägre risk att utveckla detta irriterande problem.

Vilka är symtomen på hälsporre?

Person går på tå
  • Hälsporrar kan leda till ganska kraftiga smärtor som varierar i intensitet beroende på vad du gör.
  • Smärtan brukar vara mer intensiv på morgonen, speciellt när du först sätter vikt på hälen. Efter många timmars vila är det första steget alltid mycket smärtsamt.
  • Smärtan är belägen vid en särskild punkt på hälen som är lätt att identifiera.
  • En annan aspekt att beakta är trycket från skon på hälsporren, vilket kan leda till att området blir rött och inflammerat. Det kan orsaka extrem smärta.

De rätta övningarna för att behandla en hälsporre

Stetchövningar för hälsporre

1. Handdukslyft

Förutom att följa riktlinjerna som din läkare och ortoped ger dig kan du göra följande övning, som är bra för behandling av hälsporre. Men var försiktig – överdriv den inte.

Övningen är mycket enkel. Sitt på en soffa eller stol för att stödja dig själv. Lägg sedan en handduk på golvet framför dig och försök greppa den med dina tår. Denna enkla rörelse hjälper dig att återfå rörligheten i foten och lindrar smärtan. Gör den ungefär tre gånger om dagen.

2. Enkla stretchövningar

Som du kan se på bilden ovan är allt du behöver göra att luta dig över kanten på ett bord eller en stol och låtsas att du trycker mot det. Det ena benet är böjt, och det andra stretchar hälområdet en aning. Gör denna övning i minst 5 minuter, två gånger om dagen. Den är inte särskilt ansträngande.

3. Rulla en vattenflaska

Vattenflaska under foten

Det här är en annan enkel och avkopplande övning. Fyll bara en plastflaska med vatten och lägg den i frysen tills vattnet är fruset. Lägg den sedan på golvet på en handduk och rulla den fram och tillbaka med foten. Gör det i minst fem minuter, tre gånger om dagen.

Som du kommer att märka är dessa övningar ganska effektiva. Med tiden kommer du att märka en förbättring. Ibland krävs dock en operation för att bli helt fri från problemet. Så ha tålamod och ta väl hand om dig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.