Orsaker till och behandlingar för hälsporrar

För att undvika smärtan från hälsporrar bör du bära bekväma skor och försöka utföra lokaliserad träning för att undvika påfrestningar i området.
Orsaker till och behandlingar för hälsporrar

Senaste uppdateringen: 28 november, 2018

Hälsporrar är förkalkade områden på hälen. Det är ett problem som kan orsaka stor smärta och problem när du försöker röra foten.

Dessa hälsporrar kan orsakas av dålig hållning, olämpliga eller obekväma skor, eller allt annat som påverkar hälområdet. I dagens artikel vill vi berätta mer om hälsporrar, inklusive vad som orsakar dem och vilka behandlingar som finns tillgängliga.

Vad du måste veta om hälsporrar

Hälsporrar kan göra ont

Smärta är ett karaktärsdrag för hälsporrar och ju värre inflammerad din häl blir, desto större blir smärtan. De kan till och med orsaka plantarfasciit och obehag som strålar genom foten och ut i tårna.

Läkare använder röntgen för att diagnostisera hälsporre.

Du kan dock vanligtvis känna igen en hälsporre med blotta ögat, eftersom den tar formen av små knölar som orsakas av en ansamling av kalcium i hälen.

Repetitiva aktiviteter som påverkar din häl dagligen är den primära orsaken till detta problem. Hälsporrar associeras även med övervikt, att ha platta eller väldigt höga fotvalv samt problem med hälsenan.

Fortsatt eller för stor stretchning av plantar fascia (vävnaden som går längsmed musklerna i din fot) kan orsaka smärta och utlösa hälsporre. När du försöker stödja din vikt på hälen är det smärtsamt, vilket gör det omöjligt att förbli stående under längre tidsperioder.

Enligt den spanska föreningen för podiatrisk sport försöker din kropp reparera en skada när din fascia förlorar kontakten med muskeln, varpå kalcium transporteras till platsen genom blodomloppet.

När ansamlingen av kalcium blir för stor uppstår hälsporrar.

Själva sporren har inga symtom. Det som orsakar smärtan är den plantarfasciit som finns inuti hälen, men den kan även finnas i några av dina fem mellanfotsben (tårna).

Själva känslan är lite som pyttesmå sticksår som försvinner när du inte står upp.

Hur man förebygger & behandlar hälsporrar

Hälsporrar går inte att läka över en natt

För att förebygga hälsporre är det första du måste göra att undvika att utveckla plantarfasciit.

En läkare kan utföra en detaljerad analys av din fot med hjälp av en skräddarsydd mall. Han kan utvärdera eventuella överbelastningar eller obalanser när du tar ett steg, för att på så sätt neutralisera och optimera sättet på vilket du stödjer din kropp.

Det är viktigt att komma ihåg att hälsporrar inte går att läka över en natt. Processen kräver tid och du måste göra konstanta ansträngningar. Några av de mer effektiva metoderna för att minska smärta och inflammation under tiden är:

Is

Behandla området direkt under hälen med is 15 minuter minst två gånger dagligen. Du kan använda några isbitar direkt eller i en påse eller handduk.

Ett annat tips är att rulla fötterna på en kall burk eller frusen flaska.

Ge dina fötter en paus

Det är viktigt att ge dina fötter vila. Försök att höja upp dem då och då under dagen och sov med en kudde under hälarna om natten. Det hjälper till att minska trycket på dem så att du kan vila bättre.

Du kan även behöva ändra några av dina dagliga vanor. Om du tränar ska du till exempel undvika övningar som innefattar starka stötar eller tryck på fötterna.

Du kan välja aktiviteter såsom simning, cykling eller promenader som alternativ.

Spjälor på natten

Denna receptbelagda spjäla rekommenderas ibland av ortopeder. Den hjälper till att sträcka ut plantar fascia när du sover. Eftersom den är L-formad låter den foten hållas i en perfekt position.

Om ditt tillstånd är extremt smärtsamt kan du även använda spjälan under dagen.

Träna

Stretchövningar kan minska smärtan

Det må vara sant att vissa typer av fysisk aktivitet faktiskt kan förvärra sporren, men det finns vissa tekniker som kan minska de smärtsamma symtomen och stärka regionen på samma gång.

  • Stretchning: stå med ansiktet mot väggen och stöd dig själv med händerna. Placera en fot bakom den andra, böj på knät längst fram något. Tryck dina höfter mot väggen och håll positionen i tio sekunder. Du kommer känna att det drar i hälsenan, men det är normalt. Upprepa 20 gånger på vardera sida.
  • Denna övning stretchar plantar fascia direkt: Utför alltid denna övning på morgonen innan du stiger upp ur sängen. Korsa en fot ovanför det andra benets knä. Använd fingrarna för att varsamt pressa foten mot dig. Håll positionen i tio sekunder innan du vilar. Upprepa tjugo gånger på vardera sida.

Vi rekommenderar att du läser: Avslappningsövningar för bättre sömn

Skor

Försök att inte bära högklackat om det inte är absolut nödvändigt

Först av allt är det viktigt att se till att du bär rätt skostorlek. En bra tid att köpa dem är sent på eftermiddagen eller efter jobbet eftersom dina fötter då tenderar att vara mer svullna.

Prova dem med den typ av strumpor du vanligtvis bär på dagarna. Gå runt i butiken med skorna på, och se till att du kan röra på tårna normalt och att de inte känns för lösa eller tajta.

Försök att inte bära högklackat om det inte är absolut nödvändigt. Om du måste bära denna typ av sko på jobbet kan du ta med dem i en påse och sätta på dig dem när du kommer till kontoret. Om du går ut någonstans på lunch kan du ta på dig skor som är bekvämare.

Om du redan har hälsporrar är det även en god idé att bära ortoser – speciella stöd eller skräddarsydda produkter som designas enskilt för varje person för att passa dennes egna skor och fötter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.