Hur du kan förebygga hälsporre effektivt

Hur du kan förebygga hälsporre effektivt
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Hälsporre, eller kalkaneussporre, är ett tillstånd som orsakas av en förkalkning i infästningen mellan senan och hälbenet (hälen) i foten. Detta skapar värk och smärta i samband med inflammation. Det är bra att förebygga hälsporre så man slipper drabbas.

Det finns två typer av hälsporre: en under hälen, vilket är den vanligaste typen, och en där hälsenan fäster.

Vad orsakar hälsporre?

Hälsporre orsakas av överdriven sträckning i bindväven längs fotsulan, vilket orsakar inflammation, plantarfasciit (PF). Det orsakar en intensiv smärta i fotsulan som strålar mot hälen. 

Kroppen ackumulerar kalcium i skadade områden med avsikt att läka vävnader. Detta resulterar i att benutskott växer successivt.

Denna situation kan orsakas av fetma, dålig hållning, överdriven atletisk sträckning, användning av fel skor, överbelastning av senan och stående under långa tidsperioder. Man kan även ha medfödda hälsporrar, vilka irriterar senor och orsakar inflammation.

Inflammation i bindväven längs fotsulan är relaterad till hälsporrens utveckling men man kan också ha det utan att ha hälsporrar. 

Hur diagnostiseras hälsporre?

Hälsporre kan ses på röntgen i form av en spetsig utbuktning, mellan en och fem millimeter, som pekar mot tårna.

Vissa har detta tillstånd utan att ha några som helst symtom. 

Vilka är symtomen?

Låt oss först prata om den inflammatoriska smärta som kommer med överbelastning av hälsenan. Smärtan märks av vid de första stegen du tar på morgonen. Det känns som att kliva på en spik i den drabbade hälen. Smärtan avtar vanligtvis med vila men återvänder när du stödjer dig på foten igen. Att bära tunga saker kan förvärra symtomen.

Behandlingar

 • Använd ortopediska skoinlägg (inlägg för hälsporrar) som förbättrar fotstödet och lindrar spänningar i senorna.
 • Sjukgymnastik
 • Stretchövningar
 • Lokala ultraljudsbehandlingar
 • Stötvågsbehandling: högenergiska ultraljudsvågor kan lösa upp förkalkning
 • Smärtstillande läkemedel på området där smärtan finns
 • Kirurgi utförs i värsta fall när ingen annan behandling har gett resultat

Naturliga huskurer som lindrar hälsporre

 • Verbena: koka en näve av dessa blad i 15 minuter. Fukta sedan några kompresser och lägg dem på det smärtande området.
 • Malört: lägg fuktade kompresser på de drabbade områdena.
 • Väggört: fukta kompresser med avkok på en näve torkade blad i 1 liter vatten
 • Solhatt: har antiinflammatoriska egenskaper. Förbered ett avkok med 1 msk av den torkade växten i 2,25 dl vatten. Drick ett par gånger om dagen.

Så kan du förebygga hälsporre

Det bästa sättet att förhindra hälsporre är naturligtvis att undvika orsakerna, som fetma, överdrivna ansträngningar, dålig hållning och fel skor, för att nämna några.

Du kan också förebygga hälsporre med din kost genom att konsumera livsmedel som innehåller magnesium, kisel och zink, som hjälper till att hålla muskler och senor friska.

Ät livsmedel som innehåller magnesium
 • Magnesium: skaldjur, huvudsallat, spenat, sparris, korn, baljväxter och torkad frukt är alla källor till denna mineral.
 • Kisel: naturligt havremjöl, persilja, nässla (konsultera en naturläkare om olika sätt att konsumera detta), rödbetor, gröna bönor.
 • Zink: jordnötter, pumpa och pumpafrön, sesamsmör och sesammjöl, vetegroddar, ostron.
 • Omega-3 (minskar inflammation): finns i fet fisk, fiskolja, linfrön, samt raps- och valnötsolja. Det finns även i råvaror som gurka, jordgubbar, spenat, soja, valnötter, mandlar och huvudsallat.

Fördelaktig frukt

Ananas och papaya är två frukter som kan hjälpa tack vare deras höga innehåll av enzymet bromelain, som har en antiinflammatorisk verkan. Det är rekommenderat att äta dem båda för ökad effekt.

En nyttig och balanserad kost hjälper oss att förebygga olika tillstånd och sjukdomar, och i detta fall även hälsporrar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Imagen principal cortesía de © wikiHow.com
 • Toumi, H., Davies, R., Mazor, M., Coursier, R., Best, T. M., Jennane, R., & Lespessailles, E. (2014). Changes in prevalence of calcaneal spurs in men & women: a random population from a trauma clinic. BMC musculoskeletal disorders, 15, 87. doi:10.1186/1471-2474-15-87
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995580/
 • Plantar fasciitis and the calcaneal spur: Fact or fiction? (2002). Johal KS, Milner SA.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22326003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.