5 anledningar att inkludera gelatin i ens kost

Protein med gelatin kan öka dina energinivåer och förbättra din prestationsförmåga. Lär dig mer om fördelarna med gelatin i denna artikel.
5 anledningar att inkludera gelatin i ens kost

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vet du varför du borde inkludera gelatin i din kost?

Gelatin har ökat i popularitet som en nyttig dessert och är väldigt snålt i kalorier, trots att det har näringsämnen med mycket energi. Detta stödjer metabolismen och låter dig tappa vikt lättare.

Under lång tid trodde man att det inte var rekommenderat att inkludera gelatin i sin kost eftersom det innehöll skadliga färgämnen och tillsatser.

Att konsumera det i dess naturliga tillstånd är dock varmt rekommenderat eftersom det hjälper dig att stilla hungern när du drabbas av matångest.

Det är en ingrediens som är rik i protein och antioxidativa beståndsdelar som förbättrar bildandet av muskelmassa och andra processer involverade i vikten.

Varför är det rekommenderat att inkludera gelatin i ens kost? Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Vad är gelatin?

Innan vi lär oss om fördelarna med att lägga till gelatin i kosten för att tappa vikt är det viktigt att veta vad detta livsmedel är och består av.

Ej smaksatt gelatin är ett förtjockningsmedel av animaliskt ursprung som fås genom att bearbeta bindväven hos boskap och grisar.

I butiken kan du hitta det i form av pulver eller ark, och de används ofta för att göra desserter och andra intressanta recept.

Det består huvudsakligen av kollagen, men tillhandahåller även kolhydrater, antioxidanter och vatten.

Anledningar att inkludera gelatin i din kost

Det finns flera anledningar att konsumera detta livsmedel, speciellt om du vill tappa vikt. Allt beror dock på hur du tillreder det.

Om du kombinerar det med nyttiga och naturliga ingredienser så är det en perfekt dessert för alla balanserade koster och dieter.

Låt oss ta en titt på fördelarna:

1. Det kan hjälpa dig att stilla matångest

Inkludera gelatin i din kost istället för socker

En av de främsta fördelarna med gelatin är att det hjälper dig att stilla hungern. Därför kan du njuta av det som ett mellanmål med få kalorier, vilket minskar hunger och motverkar överätning.

2. Det kan förbättra din atletiska prestationsförmåga

Trots att det innehåller få kalorier är gelatin en källa till protein och kolhydrater, som tjänar som en energikälla.

Tack vare dess vitaminer och mineraler är det ett komplett livsmedel som låter dig förbättra din atletiska prestationsförmåga.

3. Det hjälper dig att bygga muskelmassa

Gelatin främjar muskelmassan

Du kan inkludera gelatin i din kost om du vill öka din muskelmassa.

En av aminosyrorna gelatin innehåller är arginin. Denna substans hjälper till att skapa kreatin när den assimileras i kroppen.

Som du kanske vet är denna substans en avgörande faktor i bildandet av muskelmassa. Tillsammans med andra protein är den perfekt för att få en stark och tonad kropp.

4. Inkludera gelatin i din kost för att förbättra matsmältningen

Att inkludera gelatin i din kost stödjer matsmältningsprocesserna och förbättrar assimileringen av vissa näringsämnen. Detta tack vare aminosyran glycin, som stimulerar saltsyran i magen.

Den bekämpar även förstoppning och minskar sura uppstötningar.

5. Det är fett- och kolesterolfritt

Till skillnad från andra desserter innehåller gelatin inget fett och inget kolesterol. Om du inte tillsätter något socker eller andra onyttiga ingredienser är det en väldigt nyttig efterrätt.

En viktnedgångsmeny med gelatin

Desserter med gelatin

Det nyttigaste sättet att äta det är genom att skapa egna gelatindesserter.

Det bästa sättet att dra nytta av fördelarna med gelatin är genom att konsumera det i dess mest naturliga form. Även om det säljs gelatindesserter i butikerna så innehåller de flesta av dem mycket onyttigt.

Lätta gelatinrecept kan konsumeras på förmiddagen eller som mellanmål. Det kan dock med fördel även användas i juicer.

Här är ett exempel:

Frukost:

 • 1 glas gelatinjuice
 • 2 1/2 dl kaffe eller te
 • 2 skivor bröd med färskost
 • 1 bit frukt

Lunch

 • 2 matskedar brunt ris
 • 1 portion kyckling eller ris
 • 3 skedar ångade grönsaker
 • 1 skål blandad frukt
 • 1 portion gelatin med frukt

Middag

 • 1 skål grönsakssoppa
 • 1 portion lättgelatin
 • 2 1/2 dl grönt te

OBS: denna meny är bara ett exempel på hur du kan inkludera gelatin i din kost. Du bör inte basera din dagliga kost på detta exempel.

Gelatinjuice för viktnedgång

Gelatinjuice kan konsumeras som en del av frukosten eller till mellanmål. Det är ett snabbt och enkelt alternativ som låter dig dra nytta av alla fördelarna.

Du bör dock inte dricka överdrivet mycket eftersom det har laxerande effekt.

Ingredienser

 • 3 matskedar smakfritt gelatin
 • 2 1/2 dl hett vatten
 • Frukt efter smak
 • 1 matsked linfrön
 • 1 tesked riven ingefära
 • Isbitar (valfritt)

Beredning

 • Lös upp gelatinet i det heta vattnet.
 • Häll i mixern och bearbeta med resten av ingredienserna.

Konsumtion

 • Dela upp juicen i två portioner om dagen: en på morgonen och en på eftermiddagen.

Som du kan se är gelatin ett livsmedel med många fördelar. Du kan använda det i recept och göra det till en fantastisk vapendragare i din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.