7 vanor som kan förebygga håravfall

7 vanor som kan förebygga håravfall

Senaste uppdateringen: 06 februari, 2019

Håravfall är ett av de mest spridda problemen idag och det är vanligt hos både män och kvinnor. Flera orsaker kan ligga bakom detta problem, som solexponering, ärftliga faktorer, medicinering, kost, mineralbrist, stress, användning av plattänger och hårtorkar, med mera. Enligt olika studier lider 70% av män av håravfall medan denna siffra för kvinnor endast ligger på ca 25%. Icke desto mindre är det viktigaste att veta att det i de flesta fall går att förebygga håravfall. Genom att följa några goda råd kan du undvika att drabbas.

Om du börjat märka att ditt hår faller av eller om du bara vill undvika detta problem rekommenderar vi att du håller följande tips i åtanke. Först och främst måste du komma ihåg att om håravfallet är ärftligt är det svårare att kontrollera. Dock kan dessa rekommendationer vara mycket användbara för att minska problemet. I vilket fall som helst är det bäst att konsultera en läkare för att avgöra den specifika orsaken.

Upprätthåll en hälsosam diet

Om du lider av håravfall är en hälsosam kost viktigt för att bekämpa problemet och få friskt, vackert och glänsande hår. Du rekommenderas äta en kost rik på frukt och grönsaker medan du undviker fett och skräpmat. För att behandla och förebygga håravfall rekommenderar de särskilt att du ökar intaget av vitamin A, som ansvarar för att stimulera hårväxt, vitamin B5, som regenererar hud och hår och skyddar dessa från att försvagas, vitamin B3, som stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, vitamin C, som fungerar som en hårförstärkare, och slutligen vitamin E, som reparerar hårskador, ger näring till håret och hindrar det från att falla av.

Undvik solexponering för att förebygga håravfall

Solbadande
UV-strålar påverkar inte bara hudens hälsa utan även ditt hår. Att utsätta håret för solljus kan försvaga det, torka ut det, göra så det förlorar sin glans och orsaka håravfall. Utöver detta finns det även andra faktorer, som att bada i havet, sjöar, floder eller pooler, vilket också kan försvaga ditt hår och hindra dess tillväxt.

Undvik att använda kemiska produkter

Det finns en mängd olika kemiska produkter på marknaden avsedda för håret. En del behandlar medan många andra försvagar och orsakar håravfall, till exempel gel, färgämnen och även en del schampon. Hårsprayer, geler, mm., är mycket skadliga.

Försök välja naturliga produkter som ger dig många av de ovannämnda vitaminerna istället för giftiga ämnen.

Använd rätt sorts kam

Hårmask
Om du borstar ditt hår varje dag bör du tänka på att vara mycket försiktig eftersom mer hår än normalt kan falla av om du inte gör det på rätt sätt. Det är viktigt att använda en kam med breda tänder och undvika att använda en borste. Du bör också försöka hålla hårbotten ren för att förhindra att dina hårsäckar täpps igen, vilket orsakar håravfall.

Använd inte mössor alltför ofta

Frekvent användning av mössor, hattar och huvudbonader kan orsaka håravfall eftersom de stoppar syresättningen av ditt hår. Det rekommenderas också att undvika användning av hårnålar, hårband och andra accessoarer eftersom dessa anstränger och försvagar håret.

Undvik att använda plattång, locktång och hårtork

Locktång
Det är sant att plattänger, locktänger och hårtorkar bidrar till att ditt hår ser bättre ut. Dock kan regelbunden användning av dessa verktyg orsaka en hel del skador på håret. De torkar inte bara ut håret och förstör dess glans, utan kan också orsaka håravfall. De höga temperaturerna håret utsätts för gör det svagare och bidrar till att det lättare faller av.

Försök att undvika stress

Stress är en annan orsak till håravfall då det gör att blodkärlen dras ihop och inte längre kan försörja dina hårsäckar med blod. Till följd av detta blir hårbotten undernärd och ditt hår svagare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.