De potentiella riskerna och fördelarna med ricinolja

Lider du av förstoppning? Visste du att ricinolja kan hjälpa dig? Upptäck de potentiella riskerna och fördelarna med ricinolja i dagens artikel.
De potentiella riskerna och fördelarna med ricinolja

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ricinolja har många olika egenskaper och därmed användningar. Det är dock viktigt att betona de potentiella riskerna, utöver de många fördelarna, med ricinolja.

Ricinolja är extraktet från fröna hos växten Ricinus communis och är ett naturligt alternativ till mediciner i vissa fall. Försiktighet är dock ett måste, för den kan påverka dig både positivt och negativt.

Kom ihåg: naturliga produkter har ofta inga bieffekter, men det är viktigt att du inte har några tillstånd som kan leda till potentiella risker om du använder ricinolja.

Ricinolja

Innan vi ska tala om de potentiella riskerna och fördelarna med ricinolja är det viktigt att ta upp Världshälsoorganisationens (WHO) rapporter angående denna medicinska substans.

I länken ovan hittar du information om dess kemiska sammansättning och relaterade läkemedel.

Användningarna och fördelarna med ricinolja

Personer som använder denna olja ofta gör det främst av en anledning: att underlätta tarmtömningar. Det är ett naturligt sätt att lindra förstoppning, vare sig den är frekvent eller temporär.

För att använda den korrekt måste man dock tänka på följande:

 • Ricinolja administreras alltid på tom mage med en enda dos på 25 ml.
 • Den kan blandas med mjölk, juice eller kolsyrade drycker.
 • Effekterna från oljan visar sig efter 2-6 timmar.
Ricinolja kan motverka förstoppning

Personer med förstoppning kan använda ricinolja för att göra det enklare att tömma tarmen.

Ett viktigt faktum om denna olja är att den alltid bör tas innan frukost och aldrig på kvällen.

Innan du tar den ska du även överväga huruvida du måste lämna hemmet; du vill inte riskera att behöva gå på toa vid olämpliga tillfällen. Om så är fallet är det bättre att vänta med att ta den.

De potentiella riskerna med ricinolja

Trots fördelarna med ricinolja för att bekämpa förstoppning finns det potentiella faror att ha i åtanke; du måste undvika att missbruka denna naturliga kur.

Följande är typer av patienter och tillstånd som kan leda till osäker användning av ricinolja:

 • Barn: på grund av hyperkänslighet hos barn under 12 år bör de under inga omständigheter ta denna olja.
 • Gravida kvinnor: denna olja bör inte användas av gravida kvinnor eftersom den kan orsaka sammandragningar och tidig födsel.
 • Ammande kvinnor: eftersom bebisar inte får konsumera ricinolja bör ammande mödrar heller inte använda den, eftersom den kan överföras via bröstmjölken.
 • Irritabel tarm: på grund av den vanskliga naturen hos detta tillstånd är ricinolja inte rekommenderat, även vid fall av förstoppning.
 • Tarmobstruktion: ricinolja är inte nödvändigtvis effektiv för att lindra detta tillstånd och kan till och med orsaka allvarlig buksmärta om patienten inte kan tömma tarmen.
Man med förstoppning

Du bör heller inte använda ricinolja om du lider av hemorrojder, kolit eller liknande problem. Detta eftersom du inte bara kan drabbas av smärta, utan även bli uttorkad.

Vidare är det inte rekommenderat att använda ricinolja om du tar medicin mot arytmi eller vätskedrivande medel, samt om du lider av en hjärtsjukdom.

Tips för korrekt användning

Om du noggrant överväger alla aspekter vi nämnt ovan kan ricinolja vara en perfekt produkt för att lindra förstoppning.

Om du har tvivel är det alltid bäst att fråga din läkare eller apotekare för att få råd innan du tar några läkemedel eller naturliga kurer.

Även om oljan kan underlätta tarmtömningar så är det inte bra att vara beroende av den hela tiden. Det bästa du kan göra är att förebygga förstoppning genom att äta en kost rik i frukt och grönsaker.

Glöm heller inte att prioritera rätt och inkludera fysisk motion i din dagliga rutin.

Har du någonsin använt ricinolja för att lindra förstoppning? Hur upplevde du den? Vi hoppas att du lärt dig något om riskerna och fördelarna med ricinolja och att du i framtiden använder den rätt.

Vi rekommenderar även att du aldrig överskrider den rekommenderade dosen. Om du överdoserar kan symptom som diarré, akut kolik eller allvarlig brist på elektrolyter inträffa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Agencia española de medicamentos y productos sanitarios. Ficha técnica. Aceite ricino Orravan.
 • Nogueira, B. M., Carrúez, A. J., & Barriga, E. G. Tratamiento de la diarrea y del estreñimiento. FARMACOLOGÍA CLÍNICA Y TERAPÉUTICA MÉDICA, 323.
 • Peiro, P. S., Lucas, M. O., & Tejero, S. S. (2010). Cuidados en el estreñimiento. Medicina naturista4(2), 15-22.
 • Revista Panamericana de Salud Pública. Evaluación de nuevos productos. Información famacológica.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.