Vilka är fördelarna med kokosnötsvinäger?

Kokosnötsvinäger tillhandahåller vitaminer, mineraler och aminosyror som förbättrar vår hälsa. Extraktionen av kokosnötsvinäger varierar dock, och den kan framställas endera från kokospalmens sav eller från kokosvatten.
Vilka är fördelarna med kokosnötsvinäger?

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2019

Fördelarna med kokosnötsvinäger är många och gagnar både hälsa och skönhet. Dess vitaminer, aminosyror och mineraler förbättrar vår allmänna hälsa och kan inkluderas i alla skönhetsrutiner.

Denna vinäger kan extraheras från två olika källor: sav från kokospalmen eller kokosvatten. Oavsett om den kommer från sav eller vatten så är dess egenskaper väldigt fördelaktiga för våra kroppar.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om fördelarna med kokosnötsvinäger!

Kokosnötsvinäger från sav

Vinäger från kokospalmer

Du kan som sagt få kokosnötsvinäger baserad på sav från kokospalmen eller på kokosvatten.

Saven innehåller näringsämnen från både växten och jorden, och extraheras från toppen av kokospalmerna, där blommorna och kokosnötterna växer.

Efter att man extraherat saven så jäser man den. Jäsningsprocessen pågår vanligtvis i 45-60 dagar, och man undviker att använda både filter och upphettning.

Tack vare det skiljer sig färgen på vätskan från ljusbrun till mörkbrun, beroende på hur länge den jäst. Om det finns solida rester kvar på botten så är det bara ett tecken på att den håller hög kvalitet!

Fördelarna med kokosnötsvinäger från sav

Denna sav är full med essentiella aminosyror, vitamin B, vitamin C, probiotika och prebiotika.

Vidare är den rik i mineraler som fosfor, järn, kalium, svavel, bor, zink, koppar och mangan. Vidare har den väldigt lågt glykemiskt index och nästan neutralt pH.

Tack vare dessa fördelar använder personer med diabetes ofta kokosnötsvinäger eftersom den hjälper till att hålla blodsockernivåerna nere.

Vidare kan individer som försöker gå ned i vikt använda kokosnötsolja eftersom den minskar aptiten. Detta eftersom den innehåller ättiksyra, som stillar hungern och därmed hjälper en att tappa vikt.

Probiotikan och enzymerna i kokosnötsvinäger hjälper även till med matsmältningen. Dess antibakteriella och antimikrobiella egenskaper gör den till och med användbar för behandling av sår och för att stärka immunförsvaret.

Fördelarna bara fortsätter och fortsätter, och mineraler kan faktiskt hjälpa till att bibehålla blodtrycket på optimala nivåer samt förbättra hjärthälsan.

Kokosnötsvinäger från kokosvatten

Vinäger på kokosvatten

Detta vatten innehåller färre näringsämnen än save, men det kan fortfarande användas för att göra kokosnötsvinäger.

Denna vinäger kan även göras av kokosvatten, men då har den färre fördelar än varianten ovan.

För att göra den måste vattnet först jäsas med socker och jäst, och därefter silas genom duk. Efteråt tillsätts mer socker och löses upp vid en temperatur på 60°C i 20 minuter.

Blandningen hälls sedan i en behållare med jästen och får stå där i en vecka. Efter det kommer skum bildas och blandningen få en sur smak. Den kan filtreras eller använda som den är.

Användningar och fördelar

En av fördelarna med denna vätska är att den kan hjälpa till att förbättra din matsmältning.

  • För att använda den för matsmältningens skull ska du bara blanda en matsked rumstempererat vatten med en matsked kokosnötsvinäger och dricka dagligen på tom mage.

Om du försöker tappa vikt kan du blanda två matskedar vinäger med ett glas vatten och dricka innan varje måltid. Detta kommer minska blodsockernivåerna och även din aptit.

Enligt vissa studier kan den även lindra magsår, infektioner, magirritation och andra matsmältningstillstånd.

  • Blanda bara en tesked kokosnötsvinäger med en tesked honung.
  • Ta detta dagligen på tom mage för att snabba på din återhämtning.

Eftersom kokosnötsvinäger är jäst kan den även vara ett bra alternativ för personer som lider av irritabel tarm (IBS).

Denna vinäger hjälper även till att främja tarm- och leverfunktionerna.

Det är ett utmärkt medel för att hjälpa till att rena kroppen på gifter och kan till och med hjälpa till att läka sår, förebygga vätskeretention, öka kroppens försvar och skydda immunförsvaret.

Vidare hindrar den bakterier från att föröka sig och motverkar fria radikaler tack vare sina antioxidanter.

Du kan enkelt lägga till kokosnötsvinäger i din kost som krydda eller som dressing till sallader.

Kosmetiska användningar

Kosmetiska användningar för kokosnötsvinäger

Denna vinäger har flera kosmetiska fördelar, speciellt för huden och håret.

Vidare är kokosnötsvinäger en perfekt ingrediens för ens skönhetsrutin.

Att applicera den i håret och låta den verka i 20 minuter innan du tvättar noggrant kommer förbättra volymen och glansen hos håret.

När det kommer till ansiktet så kommer den inte bara förbättra utseendet hos huden, utan även desinfektera fet hy.

Kokosnötsvinäger kan även minska mörka ringar under ögonenMassera varsamt in den i området för att stimulera cirkulationen.

Vidare kan den även hjälpa till att minska finnar och pormaskar, och kommer hjälpa till att rengöra och eliminera märken från akne och andra problem.

  • Tillsätt en sked kokosnötsvinäger i en matsked vatten  och applicera med en tops som en vanlig ansiktsrengörare.

Fördelarna med kokosnötsvinäger är som du ser väldigt många, och alla bör ha den hemma. Den förbättrar inte bara vår hälsa, och kan även hjälpa vår hud och vårt hår.

Detta kanske intresserar dig
Tvätta ansiktet med äppelcidervinäger – här är fördelarna
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Tvätta ansiktet med äppelcidervinäger – här är fördelarna

Tvätta ansiktet med äppelcidervinäger - en produkt med intressanta egenskaper för huden. Det är idealiskt för att behandla utslag, finnar eller akn...