Förändringar i ögonfärgen kan vara orsak till oro

Förändringar i ögonfärgen kan vara kopplat till negativa skeenden, såsom glaukom eller grå starr, beroende på bakomliggande orsak. Här kan du läsa allt som du behöver veta om ämnet.
Förändringar i ögonfärgen kan vara orsak till oro

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Förändringar i ögonfärgen är ett sällsynt fenomen som skulle kunna få vem som helst att oroa sig. Ögonen är en av de tydligaste delarna av ansiktet, och vi tenderar att fixera vår uppmärksamhet på dem en stor del av tiden.

Det är sant att många försöker ändra färgen på sina regnbågshinnor, eller irisar, genom kontaktlinser och andra procedurer. Men när en färgförändring sker plötsligt och utan att vara avsiktlig beror det vanligtvis på en sjukdom. Men i vissa fall kan det ändå vara godartat.

Under alla omständigheter är det viktigt att du alltid konsulterar en specialist om detta skulle hända. I den här artikeln ska vi förklara vilka som är de främsta orsakerna till förändringar i ögonfärgen.

Sjukdomar som orsakar förändringar i ögonfärgen

När vi är föds är vår ögonfärg vanligtvis gråblå . Men inte alla människor som är födda med denna ögonfärg kommer att ha den under resten av livet. I själva verket är motsatsen vanligtvis sann.

Dessa förändringar i ögonfärg är normala under de första månaderna av livet. Spädbarn har ännu inte utvecklat pigmentet som ger regnbågshinnan färg. Därför får deras ögon sin slutgiltiga färg först när de blir äldre.

Men när förändringar i ögonfärg inträffar i vuxen ålder kan det vara en orsak till oro. I många fall är det ett symptom på en underliggande sjukdom. I följande avsnitt listar vi de vanligaste orsakerna.

Förändringar i ögonfärgen på grund av födelsemärken

Innan vi börjar prata om förändringar i ögonfärg är det viktigt att förklara vad melanin är. Melanin är ett pigment som finns i vår kropp, både i huden och i regnbågshinnan i ögonen. Det bestämmer både regnbågshinnans färg och hudens nyans.

Detta ämne produceras av celler som kallas melanocyter. Det faktum att dessa celler finns både i huden och i ögonen innebär att fräknar och leverfläckar också kan förekomma i ögonen.  

De liknar mycket de fräknar och födelsemärken vi kan få på huden och består av godartade spridningar av cellerna som producerar melanin. När de dyker upp runt näthinnan kallas de för godartade födelsemärken på åderhinnan.

Som med fräknar eller födelsemärken kan dessa okulära fräknar uppträda när som helst i livet. Därför är de en av de vanligaste orsakerna till förändringar i ögonfärgen. Dessa kallas också intraockulära födelsemärken.

Problemet är att, även om de vanligtvis är godartade, finns också risken att de blir maligna. Det vill säga, de kan förvandlas till melanom. Detta är en mycket aggressiv tumör som ökar sannolikheten för att påverka synen.

Enligt en studie som publicerats i Recent Results in Cancer Research är okulära melanom sällsynta. Men enligt beräkningar uppstår de hos nästan 2 000 personer varje år i USA.

Förändringar i ögonfärg: flicka med blå ögon
Fräknar som förekommer i ögat kallas också intraockulära födelsemärken.

Du kanske kommer att tycka att den här artikeln är intressantFödelsemärken och leverfläckar: varför uppstår de?

Lisch noduli

Lisch noduli är ofarliga pigmentknutor på ytan av regnbågshinnan. De är små godartade tumörer som mäter mellan 1 och 2 millimeter. De dyker upp som klumpar och påverkar vanligtvis inte synen.

Enligt en artikel som publicerats i Mexican Journal of Ophthalmology är de den vanligaste oftalmologiska manifestationen av neurofibromatos. Detta är en sjukdom med genetiskt ursprung som manifesterar sig med bildandet av tumörer från nervvävnad.

De kan förekomma var som helst, såsom i de perifera nerverna, ryggmärgen och till och med i hjärnan. Även om de i de flesta fall är godartade, orsakar de symptom och riskerar att bli maligna.

Diagnosen av denna sjukdom sker vanligtvis under barndomen. Liksom intraockulära födelsemärken kan lisch noduli skada synen och orsaka förändringar i ögonfärgen.

Du kanske är intresserad av att läsa: Inflammation i ögonlocken – orsaker och behandling

Fuchs endoteliala dystrofi

Fuchs dystrofi är en sällsynt sjukdom. Så till den grad att det, enligt plattformen Orphanet, endast är 1 till 9 personer per miljon invånare som drabbas. Det uppstår vanligen hos unga vuxna och orsakar förändringar i ögonfärgen.

Vad som händer är att det ena ögat byter färg och blir ljusare än det andra. Orsaken är okänd, men enligt Journal of the Colombian Society of Ophthalmology kan det kan ha att göra med herpes simplex-virus, röda hund eller herpes zoster.

Problemet är att denna patologi vanligtvis orsakar symptom i form av så kallade mouches volantes. Detta är små fläckar som flyter i synfältet och som man kan tycka likna flytande flugor. Detta kan också leda till grå starr och glaukom.

Iridokornealt endotelsyndrom

Detta är ett ögonsyndrom som orsakar svullnad i hornhinnan, glaukom och förändringar i regnbågshinnan. Det sistnämnda är det som orsakar förändringar i ögonfärgen. I detta fall migrerar vissa hornhinneceller mot regnbågshinnan och orsakar en deformation i både denna hinna och pupillen.

Dessutom förändrar denna migrering av celler den normala cirkulationen av vätska i ögat. När vätska ackumuleras ökar trycket inuti ögat, vilket ger upphov till glaukom. De vanligaste symptomen är suddig syn, förändringar i ögonfärg och i vissa fall även smärta.

Pigmentdispersionssyndrom

Normalt ligger pigmentet som ger regnbågshinnan färg på baksidan av irisen. Hos vissa individer har regnbågshinnan en annan morfologi och kan då komma i kontakt med och skrapa mot andra delar av ögat. Detta frigör gradvis pigmentet, som sedan sprider sig till andra områden där det inte borde vara.

När detta händer kan något som liknar det vi nämnde i föregående avsnitt hända. Pigmentet kan hindra cirkulationen av intraockulär vätska. Därför är det möjligt att glaukom kan uppstå. Därutöver förekommer det också förändringar i ögonfärgen.

Förändringar i ögonfärgen: flicka med ont i ögat
Trauma mot ögat kan ändra ögonfärgen genom att läcka ut blod till områden där det inte borde vara.

Förändringar i ögonfärgen från trauma

Trauma är en av de vanligaste orsakerna till förändringar i ögonfärgen. Det kan vara en genomträngande skada, ett trubbigt slag mot ansiktet eller något annat som skadar ögats blodkärl.

Denna typ av skada förändrar vanligtvis synen och försämrar synkvaliteten. Den drabbade kan börja se dubbelt eller få ett minskat synfält. Ljuskänslighet är också vanligt. Ansamlingen av utläckande blod i delar av ögat där det inte borde vara är förklaringen till fenomenet.

Förändringar i ögonfärgen är en anledning att uppsöka läkare

Alla förändringar i ögonfärgen bör undersökas av en ögonläkare, eftersom de, som vi har sett, kan vara ett symptom på en sjukdom. Dessutom kan det även finnas risk för permanenta synskador.

Om du råkar ut för detta och är osäker på orsaken eller något annat som rör denna störning, är det därför viktigt att du konsulterar en specialist. Ögonen är en mycket känslig del av kroppen som kräver särskild vård och omtanke.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Neurofibromatosis – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 19, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/neurofibromatosis/symptoms-causes/syc-20350490
  • Cuevas, M., & Morantes, S. (2018). Iridociclitis Heterocrómica de Fuchs: Una Uveítis Subdiagnosticada. Revista Sociedad Colombiana de Oftalmología (Vol. 48). Retrieved from https://scopublicaciones.socoftal.com/index.php/SCO/article/view/74
  • Orphanet: Iridociclitis heterocrómica de Fuchs. (n.d.). Retrieved October 19, 2020, from https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=ES&Expert=263479
  • Walkden, Andrew, and Leon Au. “Iridocorneal endothelial syndrome: clinical perspectives.” Clinical Ophthalmology (Auckland, NZ) 12 (2018): 657.
  • Sánchez, Rocío, et al. “Trauma ocular.” Cuadernos de Cirugía 22.1 (2018): 91-97.
  • Londoño, M. V. M., Imay, M. T., González, M. C. G., Nakamura, W. K., Reyes, C. E. E., & de la Vega, G. I. (2014). Nódulos de Lisch y ultrabiomicroscopia. Revista Mexicana de Oftalmologia, 88(4), 189–193. https://doi.org/10.1016/j.mexoft.2014.05.004
  • Tucker, M. A., Hartge, P., & Shields, J. A. (1986). Epidemiology of intraocular melanoma. Recent Results in Cancer Research. Fortschritte Der Krebsforschung. Progrès Dans Les Recherches Sur Le Cancer, 102, 159–165. https://doi.org/10.1007/978-3-642-82641-2_14
  • Mataix, J., et al. “Nevus coroideos.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.3 (2018): 18.
  • Santos-Bueso, E., et al. “Línea de Scheie como primer signo de síndrome de dispersión pigmentaria.” Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología 94.3 (2019): 138-140.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.