Födelsemärken och leverfläckar: varför uppstår de?

De flesta har födelsemärken och leverfläckar, även om du kanske aldrig har lagt märke till dem. Många av dessa fläckar försvinner med tiden, men andra sitter kvar hela livet.
Födelsemärken och leverfläckar: varför uppstår de?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det är inte ovanligt att nyfödda får utslag och finnar som försvinner några veckor efter att de föds. Vissa födelsemärken och leverfläckar stannar dock kvar och kan även intensifieras när barnet växer upp. I de flesta fall utgör födelsemärken inga hälsoproblem. De kan dock påverka utseendet något, på gott eller ont, beroende på deras egenskaper. Det är mycket sällan som de ökar risken för hudcancer eller andra hudsjukdomar.

Övergripande sett finns det många myter om födelsemärken. En del människor tror att de är resultatet av vad mamman var sugen på under graviditeten, eller att de uppstår på grund av något som hon åt. Det finns dock ingen vetenskaplig grund för sådana påståenden.

Födelsemärken, fräknar och leverfläckar

Äldre kvinna med fräknar på kinden.

Födelsemärken är förändringar i hudfärgen hos ett nyfött barn. Ibland bildas dessa fläckar under graviditeten, medan de andra gånger dyker upp några dagar eller veckor efter födelsen. Forskare menar att cirka 80% av alla människor har något födelsemärke, leverfläck eller någon annan form av hudmärke vid födseln.

Vissa av dessa märken sitter kvar under hela människans livstid, medan andra försvinner över tiden. Oavsett märkenas storlek, plats, färg eller form så kan det vara en bra idé att konsultera en barnläkare så att han kan undersöka dem och avgöra om de är ofarliga eller inte.

Många fläckar, särskilt de bruna, är inte synliga hos ett barn omedelbart efter födseln. De har en ljusare ton under de första månaderna av livet, och det är därför de går obemärkt förbi. Men de blir vanligtvis mörkare med tiden.

Sammantaget finns det flera olika typer av födelsemärken med olika egenskaper.

Pigmenterade fläckar

Det finns två typer av födelsemärken: pigmenterade och vaskulära. I sin tur finns det även några undergrupper med olika egenskaper inom dessa två övergripande grupper. När det gäller pigmenterade fläckar finns det:

  • Fräknar. Dessa är de vanligaste och kan uppstå var som helst på kroppen. De multipliceras ibland när barnet växer. Men om det finns många och de är större än 3 mm, kan det bero på neurofibromatos.
  • Mongoliska fläckar. Dessa är blågrå och sitter ofta på skinkorna eller korsryggen. De är vanligare hos personer med mörk hud och försvinner nästan alltid under barnets skolålder.
  • Leverfläckar. Dessa är närvarande vid födseln och kallas också kongenitala nevi. Dessa är permanenta. De kan vara platta eller utbuktade och kan innehålla hårsäckar. De är antingen bruna, gulbruna eller svarta. De allra största kan vara elakartade.

Vaskulära fläckar

Kvinna visar upp fräknar på näsan.

De mest utmärkande dragen för vaskulära fläckar är att de uppstår i toner från rosa till violett beroende på undertypen. De vanligaste är:

  • Röda födelsemärken. Det här är de vanligaste vaskulära fläckarna och förekommer vanligtvis på ögonlocken, näsan, överläppen och på baksidan av huvudet eller halsen. De har en svag röd färg och försvinner nästan alltid före 2 års ålder.
  • Hemangiom. Dessa kan vara ytliga eller djupa. De ytliga är ljusröda och de djupa har en blåaktig ton. De försvinner vanligtvis mellan 5 och 9 års ålder. De förekommer vanligtvis på huvudet eller nacken.
  • “Portvinfläckar”. Dessa förekommer främst på ansikte, nacke, armar eller ben. De har en ton som liknar portvin, därav namnet. Om de inte behandlas kommer de att bli mörkare och tjockare med tiden. Dessa försvinner aldrig på egen hand.

Du kanske också är intresserad av: ABCDE-testet för hudcancer – vad är det?

Vad orsakar födelsemärken och leverfläckar?

Forskare känner fortfarande inte till de exakta orsakerna till att födelsemärken uppstår, eller varför de stannar kvar eller försvinner. Men när det gäller pigmenterade fläckar, vet vi att de beror på en ansamling av melanocyter i ett visst område av huden. I dessa fall finns det mer melanin än vad som borde finnas där. Huden gör sedan denna ansamling synlig. I allmänhet beror de olika nyanserna på djupet av hudskiktet där de finns.

Vanligtvis beror vaskulära fläckar på felaktig bildning av blodkärl. Ofta finns det fler av dessa inom ett visst område, eller så är de bredare än vanligt.

Om du är osäker bör du naturligtvis alltid konsultera en läkare. En läkare kommer att kunna berätta om några födelsemärken kräver ytterligare analys eller inte. Det är endast vid enstaka tillfällen som de är för komplicerade för att man ska kunna ställa en diagnos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guadalajara, P. C. A. (2009). Manchas feas, buenas y malas. J Am Acad Dermatol, 61(1), 1-14.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.