Hur dina gener påverkar ditt barns utseende

Man kan nu för tiden förutse barnets utseende baserat på deras gener - med en liten felmarginal. Låt oss titta på hur det fungerar i den här artikeln!
Hur dina gener påverkar ditt barns utseende

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att veta att du snart kommer få ett barn är en känsla som inte kan jämföras med något annat. Du kommer förmodligen att ägna fler timmar med att tänka på hur deras ansikte, ögon, hår och även händer och fötter kommer att se ut. Man kan nu för tiden till och med förutse det fysiska utseende barnet kommer ha baserat på ens gener – om än med en viss felmarginal.

Detta är möjligt tack vare faktumet att det finns två typer av gener:

Dominanta gener

Det finns dominanta gener i ditt DNA. Som namnet indikerar övermannar de resten. Därför är det de som oftare uppkommer i dina barn baserat på deras gener.

Recessiva gener

Dessa gener är svagare, men det innebär inte att de inte kan påverka. De visas oftast inte i dina barn. Istället kan de visa sig hos deras egna barn.

Idag vill vi titta närmare på vad som faktiskt bestämmer hur ditt barn kommer att se ut.

Steg 1: Deras ögon

Ögon påverkas av gener

Ögonfärgen beror på det melanin som kommer från vissa gener.

Koncentrationen av denna substans varierar under barndomen. Det förklarar varför vissa barn föds med ljusa ögon men sedan får bruna eller nästan svarta ögon.

Mörka färger kommer från den dominanta genen. Så här fungerar det:

  • Om båda föräldrarna har mörka ögon finns det en 75% chans att deras barns ögon också blir mörka. Det finns även en 18% chans att deras barns ögon kommer att bli gröna. Chansen att deras ögon kommer att bli blå är begränsad till 6%.
  • Om du kombinerar gröna och bruna ögon minskar chansen för mörka ögon till 50%. Chansen att få gröna ögon ökas till 37% och blå ögon till 12%.
  • Om ni har blå och bruna ögon har båda färgerna en 50% chans.
  • Om ni båda har gröna ögon finns det en 75% chans att ditt barn kommer få samma färg. Det finns samtidigt en 25% chans att de kommer bli blå.
  • Om ni har gröna och blå ögon har färgerna samma chans.
  • Om ni bara har blå ögon kommer ditt barn med 99% säkerhet att få blå ögon. Det finns endast en 1% chans att de kommer bli gröna.

Tack vare forskning om ögonfärg har man till och med börjat använda denna aspekt vid släktforskning.

Steg 2: Deras hårfärg

Kvinna med barn

Samma sak händer som med ögonen. Den mörka genen dominerar. Så om en av föräldrarna har brunt eller svart hår har barnen oftast samma färg. Men om du har blonda eller rödhåriga förfäder kan dina barnbarn bli blonda eller rödhåriga, speciellt om din partner har den färgen på håret.

Steg 3: Deras mun

Fylliga läppar är dominant. Tunnar läppar kommer från den recessiva genen. Därför pekar allt på att barnet kommer att få en mun som liknar den som har de tjockare läpparna.

Steg 4: Deras näsa

Näsan kan också påverkas av gener

I detta fall ligger dominansen på höjd över bredd. Det är anledningen till den klassiska “kroknäsan”. Det förs vidare till medlemmar av samma familj.

Steg 5: Deras ansiktsform

Ovalformade och långa ansikten dominerar runda. Höga kindben är samtidigt recessiva.

Med detta kan du få en tydligare bild av hur ditt barns utseende är baserat på gener. Och glöm inte att deras fysiska egenskaper också hjälper till att forma deras personlighet.   En blick är inte bara färgen på ögonen och ett leende handlar inte bara om tänder – hur de beter sig kommer att komplettera deras fysiska utseende.

Kan du föreställa dig hur ditt barn kommer att se ut?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.