Flyktiga förhållanden och sköra band

Flyktiga förhållanden är kända för sin svaghet. Band skapas och späds sedan ut, för att sedan falla sönder vid minsta lilla konflikt eller med vilken ursäkt som helst.
Flyktiga förhållanden och sköra band

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Flyktiga förhållanden hittas bland par såväl som vänskaper och till och med familj. Vad har de gemensamt? De håller i en viss tid, men tar slut tidigare än väntat.

Det verkar som att samhället har förändrats, och vi med det. Innan var band starkare. Utan att inse det involveras vi nu i flyktiga förhållanden som förr eller senare faller samman.

Flyktiga förhållanden i samhället

Affärer, bedrägligt beteende, problem med känslomässigt beroende – alla dessa omständigheter kan göra ett förhållande giftigt eller förstöra det. I alla dessa situationer är resultatet negativt.

Människor med skålar som huvuden

Banden vi bildar med andra bryts förr eller senare och blir till minnen. Det stora problemet är att när dessa band bryts ställs vi inför en fasansfull verklighet: vi är ensamma.

Men hur blir våra förhållanden flyktiga? Dessa dagar pushas vi att tillfredsställa våra behov så snabbt som möjligt. Men väl färdiga går vi vidare till något annat. Det kan vara ytligt eller väldigt egoistiskt. Många lever i denna verklighet.

Det är även viktigt att påpeka att många är rädda för idén om “för evigt”. Vi vill njuta av livet full ut, och att känna oss bundna till någon finns inte med i våra planer. Många försöker fly från ansvaren som kommer med giftermål eller att ha barn.

upplöst hand

Kanske är de inte redo att slå sig till ro eller så vill de bara känna friheten av att vara sig själva utan plikter och ansvar. Men allt har sitt pris och förhållanden börjar sakta visa upp otroligt svaga länkar.

Vet vi vad vi vill ha?

Kanske identifierar du dig inte med dessa förhållanden, men samhället lyckas knuffa oss mot dem direkt och indirekt. Enligt den polske sociologen och filosofen Zygmunt Bauman känner vi oss pressade att anpassa oss till ett snabbt förändrande samhället. Vi väntas vara flexibla, anpassa oss och “vänja oss” vid dessa förvandlingar.

Det är inte allt som ger upphov till flyktiga förhållanden. Enligt Bauman utvecklar vi en “flyktig identitet” med ett härdat yttre, som vi bär likt en rustning. Från utsidan kan denna verka solid och stark, men personen inuti är sårbar, svag och sliten i bitar.

flicka syr hjärta

Det är sant att det med all denna förändring blir väldigt svårt att behålla starka förhållanden. Vi behöver konsekvens och stabilitet för att undvika sådana svaga band. Men i dessa dagar är det nästan omöjligt.

Sociala medier är en viktig influens på detta nya sätt att bilda förhållanden. Har du någonsin oroat dig över hur många vänner du har på Facebook? Har du följt folk på Twitter för att själv få fler följare?

Som du kan se föredras kvantitet före kvalitet, och det reflekteras i dina verkliga förhållanden. Ungdomen vill leva lätt och snabbt byta vänner såväl som förhållanden, medan deras familjekänsla förlorar värde.

Förhållanden som blir kopplingar

par tar farväl

Folk som har flyktiga förhållanden vet att de inte kan göra långsiktiga planer. Förändringar från ett ögonblick till nästa leder till 180-graderssvängar. Det är därför de inte hänger sig och är rädda för sina känslor.

De vet att känslor skapar känslomässiga band, vilket de inte vill ha. De är även medvetna om att det finns många fiskar i havet och att de utan problem kan ersätta personen med en annan.

Baserat på allt detta kan vi säga att kopplingar snarare än förhållanden är vad som etableras med andra människor. Vi överlämnar oss inte till 100% till dem, och vi vet att de kommer ta slut förr eller senare.

flygande hjärtan

Att bryta sig fri

Hur bryter vi oss fria från det? Kan vi återvända till att ha starka förhållanden? Det är viktigt att nämna att alla inte följer denna “flyktiga modernitet”. Men om du ser dig själv mitt i allt detta och vill förebygga det har vi tre råd åt dig:

  1. Solidifiera din identitet: Sammankoppla med ditt djupaste “jag” och upptäck vad du verkligen vill ha och behöver. På så sätt blir du autentisk.
  2. Ändra ditt perspektiv: Fråga dig själv om du värderar kvantitet över kvalitet. Det kommer förändra ditt perspektiv.
  3. Lär dig att hänge dig: Hängivelse och ansvar behöver inte vara negativa, så var redo att ta risker och överlämna dig själv helt och hållet. Oroa dig inte, var inte rädd. Bara de som tar risker vinner.

Har du flyktiga förhållanden? Vad tror du om dem? Även om det verkar helt och hållet negativt står det klart att alla val vi gör har positiva och negativa aspekter. Valet mellan solida förhållanden och sköra band ligger i dina händer.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castro Santander, Alejandro. (2012). La convivencia de los modernos individuos líquidos. Perfiles educativos34(138), 08-18. Recuperado en 05 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0185-26982012000400016&lng=es&tlng=es.
  • Hernández Moreno, Jazmín. (2016). La modernidad líquida. Política y cultura, (45), 279-282. Recuperado en 05 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0188-77422016000100279&lng=es&tlng=es.
  • Vespucci, Guido. (2006). La fragilidad de los vínculos humanos en la moderna sociedad líquida. Revista argentina de sociología4(6), 160-163. Recuperado en 05 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1669-32482006000100009&lng=es&tlng=es.
  • Bauman, Z. (2013). Amor líquido. Acerca de la fragilidad de los vínculos humanos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.