5 tecken på att du är en giftig person

Om du inte vill vara en giftig person för andra, varför är du då det mot dig själv? Du bör vara den som prioriterar ditt välmående.
5 tecken på att du är en giftig person

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi har skrivit mycket om alla giftiga personlighetstyper som kan finnas omkring dig, men tänk om det är du som är en giftig person? En person som förgiftar och åsamkar sig själv skada. Det är alltid lättare att se brister hos andra, men kanske skadar dina förhållanden eller andra dig för att du låter det ske?

Kanske är dina handlingar och beslut mer negativa än du tror? Det är därför vi idag vill att du upptäcker de fem tecknen på att du kanske är eller håller på att bli en giftig person.

1. Att stanna med någon som sårar dig

Varför har du någon vid din sida som åsamkar dig så mycket skada? Om du låter det fortsätta är det inte den personens fel – det är ditt! Ni kanske inte är menade att leva tillsammans, eller så kanske ni inte är kompatibla eftersom ni inte delar samma synsätt på världen eller samma värderingar. Trots personens förakt behåller du denne vid din sida.

kvinna med fågel

När du beter dig på det sättet är du en giftig person. Kanske inte mot andra, men definitivt mot dig själv. Du tar inte hand om och skyddar inte dig själv mot den giftighet som genomsyrar ditt förhållande. Än mer skadande är det faktum att du försvarar personen vid din sida trots att du vet att denne förgör dig.

2. Att klandra dig själv för misstag

Ingen är perfekt och vi begår alla misstag. Det är därför det är viktigt att börja se dessa misstag som chanser att lära sig och sedan gå vidare. Om du inte kan göra det och konstant klandrar dig själv för misstag i det förflutna skadar du dig själv och hindrar dig från att gå framåt.

Uppenbarligen har du blivit en perfektionist i för stor utsträckning och kräver för mycket av dig själv. Du har blivit så oböjlig med dig själv att alla fel, hur små de än är, blir mycket allvarliga för dig. Lär dig att acceptera dina misstag och att inte klandra dig själv för dem. Att ha fel är något positivt, så ge inte dina misstag denna giftiga makt.

3. Att undertrycka dina känslor

Du har kanske tidigare haft komplicerade förhållanden där du mottagit mycket skada. Det kan ha fått dig att hålla tillbaka dina känslor för att skydda dig själv. Vad du inte vet är att det är mycket giftigare än du tror. Om du ignorerar dina känslor, undertrycker och fängslar dem, kommer fler negativa att komma upp till ytan.

gråtande flicka

Du måste lära dig att uttrycka dem utan att vara rädd; du måste ta risker i livet. Känslor precis som önskningar och drömmar – de existerar för att övervinnas. Om du undertrycker dina känslor kommer de förr eller senare äta upp dig inifrån. Du blir en ledsen person som inte kan älska eller bli älskad. Du förtjänar inte det. Uttryck vad du känner.

4. Att vara pessimistisk

Livet är inte alltid lätt, men att anamma en pessimistisk attityd är en av de värsta sakerna du kan göra. Det reflekteras i din personlighet, och du förmedlar denna känsla till andra. Oavsett hur svårt ditt liv är just nu kommer en pessimistisk attityd inte göra det bättre; du gör nästan garanterat saker värre istället.

Pessimister och gnällspikar är bland de giftigaste personlighetstyperna. Vill du verkligen vara en av dem? Låt optimism vara din bästa vän och hindra dig från att förgifta dig själv.

5. Att alltid låta andra komma först

Att tänka på dig själv gör dig inte till en självisk person, utan snarare någon som älskar och skyddar sig själv. Vi är vana vid att bli tillsagda att vi alltid måste oroa oss över andras välfärd, men oss själva då? När du ändrar din attityd kanske du verkar som en självisk person för andra, och du kanske till och med känner dig som en.

Men vad du inte vet är att du blir en mindre giftig person.

ledsen kvinna

En dag kanske du själv blir en giftig person utan att ens märka det. Du inser inte att giftiga personer inte bara påverkar människor omkring dem, utan även sig själva. Lär dig att se dig själv i spegeln och var inte rädd för att upptäcka saker om dig som du kanske inte gillar. Alla begår vi misstag, men det ligger i vår makt att fixa dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gilbert, P., & Procter, S. (2006). Compassionate mind training for people with high shame and self-criticism: Overview and pilot study of a group therapy approach. Clinical Psychology and Psychotherapy. https://doi.org/10.1002/cpp.507

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.