Fett i levern: vad är det och vilka är symtomen?

Fett i levern: vad är det och vilka är symtomen?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

En ohälsosam livsstil, övervikt eller en otillräcklig kost är alla utan tveka faktorer som orsakar fett i levern. Experter säger att det är en av de mest förekommande åkommorna idag, men för att motverka den finns ett antal kurer vi kan tillämpa.

Vi kommer idag att informera om vilka symtom som kan uppkomma, för att du kan upptäcka det i tid. Och tänk på att om du har någon som helst tvekan angående vad du ska göra, bör du kontakta en läkare!

1. Vad är fett i levern? Vad orsakar det?

Fett i levern är i den medicinska världen känt som “leversteatos”. Sjukdomen är inte jättefarlig, men du bör ändå försöka behandla den ordentligt så att den inte utvecklas till något värre med tiden.

Vad som händer är att syror och fett lagras i levern och gör den sjuk. Den så att säga kollapsar och kan inte längre avgifta och metabolisera som innan. Något annat att tänka på är att små sår uppkommer på levern, vilka den försöker reparera. Dessa är kända som “cirros”.

Läkare poängterar att de flesta har fett i levern, men om nivån av fett överstiger 10% kan man ta det som ett tecken på att man har överskridit den hälsosamma gränsen och fått leversteatos. Blodet innehåller då en liten mängd skadliga ämnen som levern inte har lyckats bearbeta ordentligt.

Problem som kan uppkomma i samband med fett i levern är inflammation och allmänt obehag.

Vad orsakar fett i levern?

Många associerar fett i levern med alkoholvanor, men det är inte alltid fallet. Det finns även andra orsaker:

  • Problem med övervikt och fetma.
  • Ärftliga rubbningar av ämnesomsättningen.
  • Efter 50 års ålder ökar risken för att drabbas av fett i levern, speciellt om du har dåliga kostvanor under denna tid.
  • Överdosering av vissa mediciner kan också vara boven. Exempel kan vara antiinflammatoriska eller smärtstillande medel, aspirin och tamoxifen.
  • Tänk också på triglyceriderna. Om du inte behandlar det dåliga kolesterolet ordentligt kan det med tiden orsaka fett i levern.
  • Diabetes typ 2 kan också vara en orsak.

Man trodde tidigare att alkoholkonsumtion var en stor bidragande faktor till fettlever, men forskning från Lindköpings universitet visar att så inte är fallet.

Hur vet man om man har fett i levern?

Kvinna med buksmärtor

Det finns flera olika symtom på fett i levern som i många fall gör att man blandar ihop det med andra åkommor. Det är när du lider av dessa symtom i flera veckor som du bör agera. Om du märker att du inte längre kan leva ett normalt liv bör du försöka gå till läkaren.

Trötthet

En av de främst förekommande indikationerna är trötthet. Det märks främst på morgonen: det är jobbigt att gå upp, göra sig i ordning och påbörja dagen. Utmattningen märks också mycket precis efter att du har ätit.

Obehag

När du har mycket fett i levern blir den ofta inflammerad och sväller upp. Magen gör ont och du kan känna ett obehag under revbenen; du känner som att det “strålar” från detta område och upp mot ryggen. Du känner även ett tryck som känns varmt och gör ont.

Brist på aptit

Fett i levern kan ibland göra att du tappar aptiten. Det blir svårare att smälta maten och resultatet blir att du drastiskt går upp i vikt på ett sätt som verkligen inte är hälsosamt.

Risk för cirros

Som vi noterade tidigare kan ett överskott av fett leda till skador och ärr som ger upphov till cirros (skrumplever). Om det lämnas obehandlat kan gulsot uppkomma – något som gör ögonen och huden gula.

Andra symtom är svullnader på kroppen, fötterna och halsen. Detta för att levern inte längre kan syntetisera proteiner ordentligt och då uppstår en brist som orsakar vätskeackumulering.

Kvinna hos läkaren

Fett i levern är en risk för hälsan som, om det inte behandlas, kan leda till stora problem. Tänk på dessa symtom och diskutera dem med din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aizawa, M., Inagaki, S., Moriyama, M., Asano, K., & Kakehashi, M. (2019). Modeling the natural history of fatty liver using lifestyle–related risk factors: Effects of body mass index (BMI) on the life–course of fatty liver. PLOS ONE, 14(10), e0223683. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0223683
  • Chalasani, N., Younossi, Z., Lavine, J. E., Diehl, A. M., Brunt, E. M., Cusi, K. et al. (2012). The diagnosis and management of non-alcoholic fatty liver disease: Practice Guideline by the American Association for the Study of Liver Diseases, American College of Gastroenterology, and the American Gastroenterological Association. Hepatology, 55(6), 2005–2023. https://doi.org/10.1002/hep.25762
  • Kaikkonen, J. E., Würtz, P., Suomela, E., Lehtovirta, M., Kangas, A. J., Jula, A. et al. (2016). Metabolic profiling of fatty liver in young and middle‐aged adults: Cross‐sectional and prospective analyses of the Young Finns Study. Hepatology, 65(2), 491–500. https://doi.org/10.1002/hep.28899
  • Lonardo, A., Nascimbeni, F., Maurantonio, M., Marrazzo, A., Rinaldi, L., & Adinolfi, L. E. (2017). Nonalcoholic fatty liver disease: Evolving paradigms. World Journal of Gastroenterology, 23(36), 6571–6592. https://doi.org/10.3748/wjg.v23.i36.6571
  • Machado, M. V., & Cortez-Pinto, H. (2014). Non-alcoholic fatty liver disease: What the clinician needs to know. World Journal of Gastroenterology, 20(36), 12956. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i36.12956

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.