Fem tankar för kvinnor som gör allt för andra

Det finns många kvinnor och män som vill göra allt och ha allt under kontroll. Som ett resultat tar de inte hand om sig själva, vilket gör att de blir överväldigade.
Fem tankar för kvinnor som gör allt för andra

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2019

Det finns kvinnor som hänger hela sina liv åt och gör allt för andra: till barnen de uppfostrar, till släktingar som är beroende av dem, till förhållanden och ibland till för många saker på en gång.

Vi känner alla till någon som är på detta vis. Det finns även män som uppvisar dessa osjälviska egenskaper inom sina sociala cirklar. Men som du säkert redan vet är personlighetstypen vanligare bland kvinnor. Det finns miljontals kvinnor som gör allt för andra och får väldigt lite tillbaka. De ger allt, men tar inte hand om sig själva.

Många inser dock inte hur det påverkar dem långsiktigt.

Allt har en gräns. Förr eller senare kommer denna investering att bli en känslomässig och psykologisk börda. Även om ditt sinne säger åt dig att fortsätta framåt når din kropp till slut sin gräns, och det gör den sjuk. Din kropp blir lidande.

Om du känner igen dig i detta, om du ständigt känner dig överväldigad och upplever ständiga humörsvängningar, borde du tvinga dig själv att vila.

Sakta ned och reflektera över följande fem frågor. Det kommer att vara till stor hjälp för dig.

Hur länge var det sedan du njöt av lite lugn och ro?

Person i vatten

Tystnad är hälsosamt för hjärnan och ger även frid åt dina tankar. Ta ett dagligt “bad” av tystnad och ensamhet för att lära känna dig själv.

Vissa kvinnor är vana vid att ägna den största delen av dagen till att ta hand om andra. Det innebär att de tar hand om släktingar, barn och även föräldrar. Dessa kvinnor drar inte nytta av de fridfulla ögonblick som vi alla behöver när vi känner oss stressade.

Med andra ord finns det många som är vana vid höga aktivitetsnivåer och press inom jobbet. De ser tystnaden och ensamheten som något konstigt och onödigt. Försök istället att ägna några timmar i det tysta. Det har direkta fördelar för dig.

Har du meningsfulla konversationer?

Meningsfulla konversationer är något man har med folk som kan lyssna på oss och förstå oss. Det kan exempelvis vara vänner och familj som kan växa med dig på ett emotionellt och kognitivt plan. Dessa konversationer låter dig samtidigt koppla bort från dina orosmoment. De tillåter dig att dyka djupare in i vissa aspekter rörande ditt dagliga liv så att du kan få ett nytt perspektiv.

Meningsfulla konversationer håller på att förlora sitt värde i denna värld som går så snabbt. Ta hand om dem. Försök att prata om allt och inget. Försök att ha träffar där du tar hand om dina känslor och verkligen kan knyta band.

Även om du tror att du kan göra allt så kan du inte det – du har rätt att klaga

löv i vatten

Nej, dagen har inte 30 timmar och nej, du kan inte ge allt åt någon annan 90% av tiden. Att säga “Jag kan göra allt” och “Jag måste göra allt som förväntas av mig” kommer inte att leda dig någonvart.

Men du är antagligen inte förmögen att säga “Jag kan inte”. Trots det är det nödvändigt och hälsosamt att börja säga något av följande, och det högt:

  • Jag har för mycket idag. Jag kan inte hjälpa dig.
  • Nej, jag tror inte att jag kommer kunna hjälpa dig om några dagar. Jag behöver lite tid för mig själv.
  • Nej, jag har bestämt mig att jag inte kan göra det som du ber om. Det blir för mycket för mig.
  • Jag känner mig inte bra och jag behöver ta bättre hand om mig själv.

Var stolt och uppskatta dig själv varje dag

De som är vana vid att göra allt för andra känner sig inte uppskattade. De som omges av sådana kvinnor börjar sakta men säkert anta att hon alltid kommer finnas där. Hon är där för att hjälpa, ge stöd och vara den hjälpande handen som tar hand om allt. Men om andra inte märker varje bra sak som du gör borde de istället börja göra det själva.

Det finns inget fel med att uppskatta sig själv eller älska sig själv. Det är OK att känna sig stolt över varje bra sak man gör och att vara sitt eget dagliga stöd.

Lär dig att ge dig själv stöd om du gör allt för andra

Maskros i burk

Om det är något du kan så är det att ta hand om andra. De styr din tid, dina känslor, din uppmärksamhet och din energi.

Hade det inte varit bra om du började ta lite bättre hand om dig själv?

  • Ägna lite tid åt dig själv
  • Ge dig själv en present, något som du tycker om
  • Gör något du tycker om varje dag
  • Res
  • Ta hand om din självbild
  • Skaffa vänner som får dig att skratta

Sitt inte och vänta med att omsätta dessa idéer i praktiken. Gör en förändring i ditt liv om du inser att det är något som du behöver.

Bilder: wikiHow.com


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.