Fem alternativa användningar för fönsterputs

Fönsterputs har vissa alternativa användningar som du kanske inte känner till. I denna artikel ska vi upptäcka de fem bästa!
Fem alternativa användningar för fönsterputs

Senaste uppdateringen: 15 augusti, 2019

Ibland kan vardagliga produkter vara användbara för många andra saker än vad de var ämnade till. I denna artikel ska vi dela med oss av alternativa användningar för fönsterputs.

Fönsterputs uppfanns på 30-talet, och ända sedan dess har den låtit folk rengöra fönster snabbt och effektivt. Men vet du vad man annars kan använda denna produkt till?

Fönsterputs

Denna produkt, som inledningsvis bara var genomskinlig och blå, kommer nuförtiden i många olika varianter och dofter. Inledningsvis var den väldigt brandfarlig, men har i efterhand omformulerats med tensider som bas.

Nuförtiden kommer fönsterputs ofta i en sprejflaska för att underlätta appliceringen på fönster. Men även om detta är dess huvudsakliga syfte så finns det andra användningar för fönsterputs.

Alternativa användningar för fönsterputs

1. Använd den mot insekter

Håll insekter borta med fönsterputs

Det kan vara utmärkt för att hålla insekter borta, framförallt om produkten innehåller ammoniak.

Fönsterputs kan faktiskt döda och hålla oönskade insekter borta. Du kan spreja den direkt på insekterna och samtidigt undvika den starka lukten från insektsmedel.

Om produkten innehåller ammoniak kommer den vara väldigt effektiv för att hålla dem borta. Denna lukt är oangenäm för dem, så du kan applicera den på fönster och dörrar.

2. Användningar för fönsterputs: smycken

Visste du att man kan använda fönsterputs för att få smycken att se som nya utSe dock till att smyckena är gjorda av material som inte skadas av ammoniak och alkohol.

Denna produkt är till exempel perfekt för att få en diamant att skina.

Allt du behöver tänka på är att inte låta fönsterputsen verka i mer än två minuter. Du kan använda en tandborste för att applicera den. Efter det sköljer du väl och torkar med en bomullstuss eller handduk.

3. Använd den som avfettare

Kvinna städar köket

Tack vare sina kaustiska beståndsdelar kan fönsterputs hjälpa dig att ta bort fett.

Ansamlingar av fett som är svåra att få bort är vanligt i många hem. Det finns många produkter för detta problem på marknaden, men du kan även använda fönsterputs.

Fettet ansamlas vanligtvis på spisen, i kastruller och stekpannor, i köksfläkten eller på bilen, men kan tas bort med denna produkt.

Efter att du är klar ska du inte glömma att skölja med gott om vatten för att ta bort alla spår av produkten.

4. Fönsterputs för att putsa golv och kakel

Du kan även använda fönsterputs för att få golv av granit eller marmor att skina. Allt du behöver göra är att späda ut den i vatten, precis som vanlig golvrengöring.

Detta är dock inte rekommenderat för parkettgolv eller andra ytor som kan skadas av ammoniak.

Detta rengöringsmedel är även perfekt för att putsa kakel i badrum och kök. I badrummet kan du dessutom använda det på toaletten och badkaret. Låt den sitta ett par minuter för att få bort tuffa fläckar.

5. Användningar för fönsterputs mot tuff smuts

Ta bort tuffa fläckar

De sista av våra användningar för fönsterputs är som följer:

  • Fläckborttagare för kläder (förutom siden eller ull): Det är effektivt även mot tuffa fläckar, såsom tomat- eller blodfläckar. Det fungerar även för fläckar på mattor, så länge den inte är gjord av ull.
  • Barnleksaker: du kan använda denna produkt för att döda bakterier på dina barns leksaker.
  • Sudda ut griffeltavlaför de där fläckarna som inte vill suddas bort.
  • Utomhusmöbler.
  • Skärbrädor.

Nu känner du till de olika överraskande användningarna för en produkt som nästan alla har hemma. Med alla dessa användningar kan du minska antalet rengöringsprodukter du använder.

Du kan även lägga till ett par droppar eterisk olja för att få den att lukta fantastiskt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.