Hur man väljer bästa looken för bröllop

Den perfekta looken för ett bröllop beror helt på vilken roll du har i bröllopet. Men om du är gäst är klänning alltid rätt val.
Hur man väljer bästa looken för bröllop

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du blivit bjuden på bröllop och vet inte vad du ska ha på dig? Läs vår artikel för att hitta några tips om vilken som är den bästa looken för bröllop!

Generella riktlinjer för den bästa looken för bröllop

Att hitta den rätta outfiten när man ska gå på bröllop är inte det allra lättaste eftersom det finns några viktiga faktorer man bör tänka på. Till exempel kan man inte välja samma klädsel för ett vårbröllop som för ett höstbröllop.

Vi ska först börja med några allmänna tips om vad som är den bästa looken för bröllop och sedan göra några specifika anmärkningar gällande årstiden.

Bär klänning

Klänning är den bästa looken för bröllop

De flesta kvinnor bär klänning på bröllop, men det finns också de som väljer andra kläder.

Kanske avskyr du klänningar eller kjolar och känner dig bara bekväm i byxor. Ett bröllop är dock ett speciellt tillfälle där de inbjudna brukar försöka se så bra ut som möjligt, och bära sina bästa kläder.

Således är en klänning ett viktigt plagg för kvinnliga gäster. Om du ändå helst föredrar att klä dig i damkostym, insisterar vi på att det är bäst att välja en figurformad kostymkjol.

På ett bröllop på dagtid kan du bära en kort klänning. Du bör dock bära långklänning för ett bröllop på kvällstid.

Det är inte en maskeradkostym

Ja, ett bröllop är en speciell dag där du klär upp dig för att se så bra ut som möjligt. Men det betyder inte att du måste känna dig obekväm. Målet är att njuta av dagen. Välj därför en elegant klänning du känner dig bekväm i.

Vi rekommenderar att du undviker kläder med för djupt dekolletage eller alltför korta kjolar eftersom det kan kännas obekvämt.

Av samma orsak bör du även undvika alltför tight åtsittande klänningar som inte tillåter dig att njuta fullt ut av firandet.

Vi rekommenderar att du läser: 8 klädesplagg som hjälper dig att forma figuren

Är mönstrat eller enfärgat bästa looken för bröllop?

Är mönstrat eller enfärgat bästa looken för bröllop?

En klänning i en enhetlig färg passar lättast ihop med olika accessoarer. Enfärgade klänningar är stilrena och eleganta och absolut den bästa looken för bröllop. Fuchsia är ett intressant alternativ.

Men tänk inte ens tanken på att bära vitt. Lämna det till bruden!

Tänk också på att det finns vissa begränsningar även gällande andra färger. Till exempel är svart alltid kontroversiellt. Även om det är kungligt elegant är det också sorgens färg, vilket är varför den kan anses olämplig för ett bröllop.

Dessutom kan brudparet ha “reserverat” vissa färger för brudtärnor eller brudgummar, så det kan vara en bra idé att prata med dem för att ta reda på vilka färger du bör undvika att bära på bröllopet.

Men mönstrade klänningar är inte totalt förbjudna. Därför är det helt okej att du väljer en klänning med ett klassiskt blommönster eller något annat modernt motiv.

Accessoarer till den bästa looken för bröllop

Accessoarer är viktiga och gör skillnad, speciellt om du har bestämt dig för en enfärgad klänning. Faktum är att de kompletterar och förbättrar din klänning.

Nedan följer några tips:

  • När det gäller skor, tänk på att det är fint att ha höga klackar på bröllop. Du bör dock också komma ihåg att ett bröllop är en fest, så välj inte alltför höga klackar eftersom du då bara kommer känna dig obekväm.
  • Välj en mini-väska. Lägg ner allt du behöver i en liten handväska som matchar din klänning.
  • När det gäller smycken är det bättre med några få än alltför många. Tänk på termen: mindre är mer.
  • Om bröllopet ska äga rum i en kyrka, välj en sjal eller pashmina för att täcka dina axlar.

Alla klänningstyger passar bra

Det finns faktiskt inga begränsningar när det gäller tyger: satin, siden, sammet och till och med spets. Du kan välja vilket tyg du vill för bästa looken för bröllop.

Klädsel vid höst- eller vinterbröllop

Välj bästa looken för ett höstbröllop

Handskar och en elegant päls kan vara riktigt bra klädaccessoarer för bröllop i kallt väder.

Det enda problemet med bröllop under kalla årstider är att du måste lägga till andra klädesplagg till din perfekta look. Målet är att hålla dig varm men att samtidigt se elegant ut. Följ därför dessa två tips:

  • Använd handskar. Långa handskar i exempelvis sammet kan göra stor skillnad i looken och göra att du ser elegant ut.
  • Bär en snygg och glamorös päls (undvik äkta päls av etiska skäl), men tänk på att inte överdriva.
  • Detta är den perfekta årstiden för sammet.
  • Självklart ska du kolla väderprognosen och ha den i åtanke när du gör dina klädesval.

Och så vårt sista tips: se till att du bara är dig själv, och ha kul!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.