6 fantastiska hälsofördelar med chiafrön

Förutom att vara rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter, är chiafrön fyllda med energi, är mättande och kan hjälpa dig att gå ner i vikt.
6 fantastiska hälsofördelar med chiafrön

Senaste uppdateringen: 14 november, 2022

Dessa små, mörka, glutenfria, fiber- och antioxidantrika frön är verkligen populära. Och med goda skäl! Chiafrön är bra för alla och envar, från idrottare till kändisar till barn. Läs vidare så ska du få lära dig om 6 fantastiska hälsofördelar med chiafrön.

Ordet chía är av maya-ursprung och betyder “styrka”. I tusentals år har dessa frön varit en stapelvara i länder i Centralamerika. Med tiden har de gradvis införlivats i en massa olika sorters rätter. Detta beror på att chiafrön är fyllda med vitaminer, omega-3-fettsyror och mineraler.

Chiafrön var ursprungligen en del av Mayabefolkningens och Aztekernas kost. Idag har de expanderat över hela världen och ingår i alla typer av recept, både salta och söta: fruktsmoothies, desserter, bröd, sallader etc. Deras milda smak gör att de inte förändrar smaken på maten där du tillsätter dem, men de kan i stället ge den en annan, lite krispig konsistens.

Näringsegenskaper

7 fantastiska fördelar med Chiafrön

Enligt American Society of Nutrition innehåller detta superlivsmedel upp till fem gånger så mycket kalcium som mjölk, vilket gör dem till en idealisk kostersättning för veganer och de som är laktosintoleranta. Andra hälsofördelar med chiafrön är:

  • Innehåller mer protein än grönsaker.
  • Är tre gånger rikare på järn än spenat
  • Innehåller tre gånger så mycket antioxidanter som blåbär (som kan hjälpa till att förhindra celloxidation).
  • Ger dubbelt så mycket kalium som en banan.
  • Innehåller dubbelt så mycket fiber som havre (som underlättar matsmältningen).

Hälsofördelar med chiafrön

1. Hjälper till att mätta hunger

Enligt en studie från National Polytechnic Institute of Mexico, innehåller chiafrön egenskaper som avsevärt kan hjälpa till att mätta hunger. Därför är det bra att lägga till (åtminstone) en tesked chiafrön till dina mellanmål för att hindra dig från att välja andra, kaloririka alternativ när du blir hungrig mellan måltiderna.

När de kommer i kontakt med vätska sväller chiafrön upp till tio gånger sin ursprungliga storlek i magen, vilket är varför det hjälper dig att känna dig mätt. Som en naturlig följd, så genom att de gör dig mättare, kan de också främja viktminskning eller hjälpa dig att hålla en hälsosam vikt.

2. Främja återfuktning

Är du den typen som vanligtvis inte dricker så mycket vätska under dagen? Kanske glömmer du eller gillar du inte att dricka vatten. Här kommer också fördelarna med chiafrön till hjälp! Närmare bestämt att genom att dricka mycket vatten och komplettera det med chiafrön kan detta främja återfuktning av kroppen. Det finns dock inga studier som bekräftar denna teori.

3. Minska ledvärk

Omega-3-fettsyrorna i chiafrön är antiinflammatoriska, vilket visas i en studie utförd av Department of Medicine at the University of Chile. Detta innebär att de är ett bra alternativ om du lider av ledvärk eller om du är mottaglig för skador i vissa områden, såsom knän. Enligt en undersökning av Adventist University of Plata i Argentina är de också bra för att lindra obehag orsakat av artrit och artros.

4. Hälsofördelar med chiafrön: det skyddar mot föroreningar

Att bo i en storstad kan orsaka många hälsoproblem. Förutom stress är toxiner och föroreningar viktiga faktorer att ta hänsyn till. Om du dessutom lägger till tobaksrök och UVA-strålar kan konsekvenserna bli mycket allvarliga.

Man tror att chiafrön kan hjälpa dig att skydda dig från dessa toxiner. Det finns dock inte tillräcklig vetenskaplig bevisning för att stödja detta påstående.

5. Chiafrön innehåller mycket energi

Har du känt dig väldigt trött nyligen, utan styrka eller med koncentrationssvårigheter? I så fall kan det vara dags att lägga chiafrön till din kost. De hjälper dig att bli mer aktiv från den stund du vaknar på morgonen.

Eftersom de innehåller mer protein och kalium än de flesta frukter och grönsaker kan de ge dig den dos energi som du saknar. Perfekt för måndag morgon!

6. Hälsofördelar med chiafrön: Hjälper till att öka muskelmassan

7 fantastiska fördelar med Chia Seeds

En annan fördel med att konsumera chiafrön är också relaterad till energi. När man tränar och vill bygga mer muskler kan man ibland tillgripa kosttillskott som inte egentligen är bra för hälsan eller som kan ha negativa biverkningar.

En naturlig ersättning för dessa tillskott skulle vara chiafrön, eftersom man menar att de ökar muskelmassan. En studie publicerad i den spanska tidskriften Nutrición Hospitalaria, motbevisar dock detta faktum och menar att det saknas bevis för ett sådant påstående.

Sammanfattningsvis

För att bäst ta del av de hälsofördelar chiafrön kan ge, rekommenderar amerikanska Food and Nutrition Board of the National Institute of Medicine följande dagliga mängder:

  • Kvinnor under 50 år = 25 g
  • Kvinnor över 50 år = 21 g
  • Män under 58 år = 38 g
  • Män över 58 år = 30 g

Om du vill lägga till dem i dina måltider rekommenderar vi att du blötlägger dem i vatten i minst en halvtimme i förväg. Detta bidrar till att stärka deras naturliga egenskaper och producera en geleaktig chiadryck, som kan användas för att berika andra måltider och drycker. Blötläggningen gör att fröna bildar en gelatinliknande massa.

För att göra chiagelen, tillsätt alltså en sked frön i ett glas vatten. Därefter kan du om du vill sila blandningen och dricka direkt. Eftersom fröna i allmänhet är små i storlek är det dock inte alltid nödvändigt att sila det – allt beror på personlig smak. Testa gärna!

Detta kanske intresserar dig
Linfrön för att gå ner i vikt och motverka celluliter
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Linfrön för att gå ner i vikt och motverka celluliter

Det är väldigt få gånger som en enda produkt kan hjälpa en att gå ner i vikt och minska celluliter, men vi har ett tips. En dryck med linfrön som b...
Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.