9 fantastiska fördelar med chiafrön

Chiafrön är en supermat som kommer från Centralamerika. Har du provat dem än? Läs mer om deras många fördelar i den här artikeln!
9 fantastiska fördelar med chiafrön

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fördelar med chiafrön är många, chiafrön är en supermat som kommer från Centralamerika. På grund av deras näringsinnehåll har de blivit mycket populära över hela världen under de senaste åren. Chiafrön är kända för sin lilla storlek och sin lätta, nötliknande smak. Det bidrar till att de går bra ihop med andra livsmedel. Som ett resultat är det lätt att lägga till dem i din kost.

I årtionden har de värdesatts för sina många essentiella näringsämnen. Bland dessa märks framförallt mängden omega 3-fettsyror, fiber och proteiner. Samtidigt har de kraftfulla antioxidanter och essentiella mineraler. Efter att de absorberats motverkar dessa de negativa effekterna av fria radikaler.

De är faktiskt en energigivande ingrediens som bidrar till att hålla dig i bästa fysiska och psykiska form. De håller också kroppen aktiv under dagen. Som om det inte vore nog är de väldigt mättande och hjälper dig att bibehålla mättnadskänslan, perfekt om du försöker gå ner i vikt.

Här ger vi dig 9 fördelar med chiafrön som visar att du borde äta dem regelbundet.

1. Fördelar med chiafrön: de hjälper dig att bygga muskelmassa

Kvinna med muskler

Chiafrön innehåller högkvalitativa proteiner. När du lägger till dem i din kost och äter dem regelbundet hjälper de dig att bygga muskelmassa. Det gäller särskilt när de ingår i en fysisk träningsplan. De främjar också regenereringsprocessen i dina vävnader och minskar muskelspänning.

2. De bidrar till att stilla ledsmärta

Tack vare deras höga innehåll av omega 3-fettsyror och antioxidanter är chiafrön ett utmärkt komplement vid behandling av ledsmärta. Dessa föreningar har en intressant antiinflammatorisk effekt på din kropp. I kombination med andra goda vanor bidrar det till att lindra dessa smärtor.

3. De bidrar till att förbättra din matsmältning

Mage

Dessutom är kostfibrerna i chiafrön användbara för att förbättra din matsmältning, särskilt för de som lider av förstoppning och IBS (irritabel tarm). En av de fördelar med chiafrön är att de bidrar till regenerering av bakteriefloran i tarmarna. Som ett resultat bekämpar de inflammation och främjar avlägsnandet av skadliga gifter.

4. De stärker ditt skelett

De essentiella mineralerna i dessa frön är till stor hjälp för att stärka ditt skelett. Det innebär att de kan hjälpa dig att undvika förtida benförlust. Två matskedar chiafrön ger dig upp till 18% av det dagliga rekommenderade intaget av kalcium.

Dessutom minskar deras antioxidanter skadan som orsakas av fria radikaler. Tack vare det förebygger de åldersrelaterad försämring.

5. De hjälper dig att gå ner i vikt

fördelar med chiafrön för vikten

Att införliva chiafrön i din dietplan kan ge dig intressanta fördelar, speciellt vad gäller att förlora kroppsvikt. Det beror på deras betydande mängd fibrer och antioxidanter. Efter att ha absorberats förlänger de din mättnadskänsla och ökar hur mycket energi du gör av med.

6. De förebygger förtida åldrande

Det finns essentiella näringsämnen koncentrerade i dessa frön. De är användbara för att minimera de negativa effekterna av oxidativ skada på dina celler. Deras omega 3- och E-vitamininnehåll minskar risken för förtida åldrande både in- och utvärtes. Samtidigt erbjuder de det bästa skyddet mot skador från solens UV-strålar.

7. De ger dig energi

Energi är en av naturens fördelar med chiafrön

Proteinerna och de hälsosamma fetterna i chiafrön är användbara för att ge din kropp en energiboost. Det gäller speciellt för mycket krävande fysiska uppgifter. Energianvändningen i kroppen optimeras och de ökar också din mentala och fysiska energi.

8. De hjälper dig att undvika uttorkning

Chiafrön har förmågan att absorbera mellan 10 och 12 gånger sin vikt i vatten. Tack vare det är det utmärkt för att förhindra cellulär dehydrering. Å andra sidan ökar det kroppens nivåer av elektrolyter tack vare mängden kalium och magnesium de innehåller. Dessa tenderar att bli obalanserade när du förlorar mycket vätska.

9. Fördelar med chiafrön: de skyddar din hjärthälsa

Hjärthälsa

Omega 3-fettsyrorna i chiafrön är bra för att skydda din kardiovaskulära hälsa. Sådana hälsosamma fetter har en mycket positiv effekt på din kropp. De minskar höga nivåer av kolesterol och triglycerider. Således hjälper de till att förebygga sjukdomar som åderförkalkning.

De är också användbara för att reglera ditt blodtryck och lindra cirkulationsproblem. Det gör dem viktiga för att ta hand om ditt hjärta.

Som du kan se är fördelar med chiafrön ett av de bästa hjälpmedlen för din kropps välbefinnande. Köp det idag och njut av det i dina favoriträtter!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.