9 fantastiska fördelar med chiafrön

juni 19, 2017
Chiafrön är en supermat som kommer från Centralamerika. Har du provat dem än? Läs mer om deras många fördelar i den här artikeln!

Chiafrön är en supermat som kommer från Centralamerika. På grund av deras näringsinnehåll har de blivit mycket populära över hela världen under de senaste åren.

Chiafrön är kända för sin lilla storlek och sin lätta, nötliknande smak. Det bidrar till att de går bra ihop med andra livsmedel. Som ett resultat är det lätt att lägga till dem i din kost.

I årtionden har de värdesatts för sina många essentiella näringsämnen. Bland dessa märks framförallt mängden omega 3-fettsyror, fiber och proteiner.

Samtidigt har de kraftfulla antioxidanter och essentiella mineraler. Efter att de absorberats motverkar dessa de negativa effekterna av fria radikaler.

De är faktiskt en energigivande ingrediens som bidrar till att hålla dig i bästa fysiska och psykiska form. De håller också kroppen aktiv under dagen.

Som om det inte vore nog är de väldigt mättande och hjälper dig att bibehålla mättnadskänslan, perfekt om du försöker gå ner i vikt.

Här ger vi dig 9 fördelar med chiafrön som visar att du borde äta dem regelbundet.

1. De hjälper dig att bygga muskelmassa

Kvinna med muskler
Chiafrön innehåller högkvalitativa proteiner. När du lägger till dem i din kost och äter dem regelbundet hjälper de dig att bygga muskelmassa. Det gäller särskilt när de ingår i en fysisk träningsplan.

De främjar också regenereringsprocessen i dina vävnader och minskar muskelspänning.

2. De bidrar till att stilla ledsmärta

Tack vare deras höga innehåll av omega 3-fettsyror och antioxidanter är chiafrön ett utmärkt komplement vid behandling av ledsmärta.

Dessa föreningar har en intressant antiinflammatorisk effekt på din kropp. I kombination med andra goda vanor bidrar det till att lindra dessa smärtor.

3. De bidrar till att förbättra din matsmältning

Mage
Dessutom är kostfibrerna i chiafrön användbara för att förbättra din matsmältning, särskilt för de som lider av förstoppning och IBS (irritabel tarm).

Att äta chiafrön bidrar till regenerering av bakteriefloran i tarmarna. Som ett resultat bekämpar de inflammation och främjar avlägsnandet av skadliga gifter.

4. De stärker ditt skelett

De essentiella mineralerna i dessa frön är till stor hjälp för att stärka ditt skelett. Det innebär att de kan hjälpa dig att undvika förtida benförlust.

Två matskedar chiafrön ger dig upp till 18% av det dagliga rekommenderade intaget av kalcium.

Dessutom minskar deras antioxidanter skadan som orsakas av fria radikaler. Tack vare det förebygger de åldersrelaterad försämring.

5. De hjälper dig att gå ner i vikt

Viktminskning
Att införliva chiafrön i din dietplan kan ge dig intressanta fördelar, speciellt vad gäller att förlora kroppsvikt.

Det beror på deras betydande mängd fibrer och antioxidanter. Efter att ha absorberats förlänger de din mättnadskänsla och ökar hur mycket energi du gör av med.

6. De förebygger förtida åldrande

Det finns essentiella näringsämnen koncentrerade i dessa frön. De är användbara för att minimera de negativa effekterna av oxidativ skada på dina celler.

Deras omega 3- och E-vitamininnehåll minskar risken för förtida åldrande både in- och utvärtes. Samtidigt erbjuder de det bästa skyddet mot skador från solens UV-strålar.

7. De ger dig energi

Energi
Proteinerna och de hälsosamma fetterna i chiafrön är användbara för att ge din kropp en energiboost. Det gäller speciellt för mycket krävande fysiska uppgifter.

Energianvändningen i kroppen optimeras och de ökar också din mentala och fysiska energi.

8. De hjälper dig att undvika uttorkning

Chiafrön har förmågan att absorbera mellan 10 och 12 gånger sin vikt i vatten. Tack vare det är det utmärkt för att förhindra cellulär dehydrering.

Å andra sidan, tack vare mängden kalium och magnesium de innehåller, ökar det kroppens nivåer av elektrolyter. Dessa tenderar att bli obalanserade när du förlorar mycket vätska.

9. De skyddar din hjärthälsa

Hjärthälsa
Omega 3-fettsyrorna i chiafrön är bra för att skydda din kardiovaskulära hälsa.

Sådana hälsosamma fetter har en mycket positiv effekt på din kropp. De minskar höga nivåer av kolesterol och triglycerider. Således hjälper de till att förebygga sjukdomar som åderförkalkning.

De är också användbara för att reglera ditt blodtryck och lindra cirkulationsproblem. Det gör dem viktiga för att ta hand om ditt hjärta.

Som du kan se är chiafrön ett av de bästa hjälpmedlen för din kropps välbefinnande. Köp det idag och njut av det i dina favoriträtter!

MER FÖR DIG