Eterisk curryeternellolja: tänk på detta vid användning

Eterisk curryeternellolja används i naturmedicin som ett adjuvans för hudvård. Vilka är dess huvudsakliga tillämpningar? Här är detaljerna!
Eterisk curryeternellolja: tänk på detta vid användning
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2023

Eterisk curryeternellolja är en produkt som erhålls genom en destillationsprocess av växten med det vetenskapliga namnet Helichrysum italicum. Denna art, hemmahörande i Medelhavet och södra Europa, används ofta för medicinska ändamål på grund av dess antibakteriella, antiinflammatoriska och svampdödande egenskaper.

Specifikt, och som beskrivs i en recension som delas i Journal of Ethnopharmacology, innehåller dess blommor och blad farmakologiska föreningar som kan användas som adjuvans i bland annat fall av allergier, hudsjukdomar, infektioner och inflammationer.

Likaså används dess eteriska olja för att främja sårläkning, minska smärta, lindra förkylningssymtom och minska vissa matsmältningsbesvär. Är du nyfiken på att lära dig mer om det? Nedan delar vi i detalj dess huvudsakliga tillämpningar, vetenskapliga åsikter och försiktighetsåtgärder för användning.

Möjliga fördelar med eterisk curryeternellolja

Den eteriska oljan av curryeternellen har en lång historia som ett naturligt botemedel. Det är dess höga koncentration av bioaktiva föreningar som gjort den populär inom traditionell medicin som ett terapeutiskt medel vid olika åkommor och sjukdomar. Trots detta bör det beaktas att det inte är en förstahandsbehandling.

Än så länge är bevisen på dess egenskaper begränsade.

De flesta av de studier som stöder dess tillämpningar har utförts in vitro eller på djur, vilket innebär att det fortfarande finns ett behov på bevis på människor. Hur som helst är det värt att nämna de mest framstående aktiva egenskaperna hos curryeternellen:

  • Seskviterpenlaktoner
  • Ftalater, pyranderivat och triterpener
  • Kaffeinsyra och ursolsyra (i blommorna)
  • Beta-sitosterol (särskilt i blommorna)
  • Flavonoider (O,5 %) – i synnerhet helicrisinum A och B
  • Eterisk olja (0,05-0,15 %) med nerol, alfa och beta-pyren, eugenol, linanol och inositol (i blommorna)

Det är denna rikedom av aktiva substanser som förklarar dess terapeutiska potential. Som Plants magazine visar är det möjligt att dra nytta av dess egenskaper både externt och internt, eftersom dess intag vanligtvis tolereras väl och inte innebär några risker. Låt oss ta en titt på dess användningsområden.

Hudens hälsa

Den huvudsakliga användningen av eterisk curryeternellolja har att göra med hudens hälsa. För det första har det visat sig motverka irritation och hjälpa till att regenerera huden.

Genom en studie som publicerats i Journal of Ethnopharmacology , fastställde forskare att lokal användning av extrakt från växten H. italicum skyddar dermis mot faktorer som transepidermal vattenförlust, pH-obalans och erytem.

En laboratoriestudie visade att denna eteriska olja har antiinflammatorisk verkan. Detta kan förklara dess potential att bekämpa hudinflammation och associerade symtom, såsom irritation och rodnad. Vi behöver dock mer forskning för att bekräfta detta.

Sårläkning

Traditionell medicin har använt denna eteriska olja för att främja sårläkning. Anekdotiska bevis tyder på att dess antioxidanter och fetter hjälper till att reparera påverkad vävnad. Men det finns idag ännu inga mänskliga kliniska studier som bevisar detta.

Forskning på råttor som publicerats i Biomedicin & Pharmacotherapy visar också positiva resultat. I studien bidrog en salva innehållande eterisk olja av H. italicum till att öka tätheten av kollagenfibrer och därmed förbättrad läkning.

En tidigare studie har också visat liknande resultat. I artikeln, som delas i Pharmaceuticals, bidrog topiska formuleringar (gel och salva) med eterisk curryeternellolja till att främja läkning hos diabetiska råttor. Forskarna tror att dessa effekter även kan förekomma på mänsklig hud, men specifika studier behövs för att bekräfta detta.

Lokal användning av eterisk curryeternellolja
Lokal användning av eterisk curryeternellolja kan påskynda sårläkning. Bevisen är dock inte avgörande för människor.

Infektioner

De antimikrobiella, svampdödande och antivirala egenskaperna hos eterisk curryeternellolja har använts för att förebygga och behandla olika typer av infektioner:

Matsmältningsbesvär

Inom folkmedicinen används curryeternellen för att bekämpa olika matsmältningsbesvär. Både te och eteriska olja från växten hjälper till att stimulera magsafter. Faktum är att dess intag är kopplat till lindring av magsmärtor, surhet, matsmältningsbesvär, dyspepsi och förstoppning.

I detta avseende fann forskning som publicerats i Journal of Ethnopharmacology att eterisk curryeternellolja har antispasmodisk potential. Specifikt hjälper det mot tarmkramper, buksmärtor och uppblåsthet.

Eftersom dessa fynd gjorts i laboratorie- och musstudier behövs mer bevis.

Andra applikationer

På grund av dess intressanta egenskaper används eterisk curryeternellolja ofta också för andra ändamål. Men liksom för fördelarna som nämns ovan, behöver vi mer robusta och omfattande studier för att utvärdera dess effektivitet.

  • grund av dess antiinflammatoriska potential är denna ingrediens vanlig i salvor och naturläkemedel för att lindra muskel- och ledvärk.
  • Den kan användas som adjuvans mot akne. Dess antimikrobiella egenskaper är kopplade till elimineringen av bakterierna som orsakar detta tillstånd. Dessutom gynnar dess helande egenskaper återhämtningen av den drabbade huden. Konkreta studier av dessa resultat krävs.
  • Även om det inte finns några bevis, används eterisk curryeternellolja i aromaterapi och massage för att bekämpa sömnlöshet. Denna fördel tillskrivs dess avslappnande effekt.

Hur använder man eterisk curryeternellolja?

Eterisk curryeternellolja är ofta tillgänglig i färdiga formuleringar för lokal användning. Till exempel i salvor och krämer.

Det går dock också att använda den rena oljan i kombination med en bärarolja, som kokos-, mandel- eller olivolja. I detta fall späder du 3 till 5 droppar av oljan i 30 milliliter bärarolja.

Du kan också konsumera produkten som infusion. Tillsätt då 5 droppar av oljan i en tekopp med varmt vatten. Låt det dra och drick sedan.

Vissa människor använder det i aromaterapi i doftspridare och luftfuktare. I så fall är det viktigt att andas in ångorna för att få dess egenskaper. Husdjur och barn bör undvika direktkontakt med produkten eftersom den kan vara irriterande.

Vissa eteriska oljor.
Vid aromaterapi med denna olja bör man vara försiktig med dess irriterande förmåga, särskilt hos barn och husdjur.

Försiktighetsåtgärder vid användning av eterisk curryeternellolja

För de flesta friska vuxna är den eteriska oljan av curryeternellen säker. Det är dock tillrådligt att göra ett lapptest innan du applicerar det som en behandling.

Vad betyder det? Det innebär att du applicerar en liten mängd på ett hudområde. Om det efter några timmar inte finns några ogynnsamma reaktioner kan du använda den utan problem.

I en studie från 2013 upplevde en kvinna symptom på allergisk kontaktdermatit efter att hon använt en kräm med extrakt av växten. Det är dock inte känt om växten var orsaken till reaktionen, eftersom andra studiedeltagare inte hade några effekter.

Oljan är dock kontraindicerad i följande fall:

  • Små barn
  • Graviditet och amning
  • Patienter med leversjukdom
  • Människor som tar medicin för levern

Vad ska man komma ihåg om eterisk curryeternellolja?

I delar av Europa och Medelhavet använder man Eterisk curryeternellolja olja som ett komplement för att förbättra hudens hälsa, bekämpa infektioner och främja läkning. Vissa djur- och laboratoriestudier stöder dess effekter. Men forskare insisterar på behovet av att hitta solida bevis för människor.

Därför är det en ingrediens som du bör använda med försiktighet, och helst i färdiga produkter. Det bör inte vara ett förstahandsval, och aldrig ersätta mediciner som en läkare föreskrivit.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Antunes Viegas D, Palmeira-de-Oliveira A, Salgueiro L, Martinez-de-Oliveira J, Palmeira-de-Oliveira R. Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data. J Ethnopharmacol. 2014;151(1):54-65. doi: 10.1016/j.jep.2013.11.005. Epub 2013 Nov 14. PMID: 24239849.
  • saz peiro, Pablo & Gálvez Galve, Juan & Ortiz Lucas, María. (2009). Monográfico de Helicrhysum italicum y sus variedades. Medicina Naturista. 3. 96-100.
  • Kramberger K, Kenig S, Jenko Pražnikar Z, Kočevar Glavač N, Barlič-Maganja D. A Review and Evaluation of the Data Supporting Internal Use of Helichrysum italicum. Plants (Basel). 2021 Aug 23;10(8):1738. doi: 10.3390/plants10081738. PMID: 34451781; PMCID: PMC8399527.
  • Maksimovic S, Stankovic M, Roganovic S, Nesic I, Zvezdanovic J, Tadic V, Zizovic I. Towards a modern approach to traditional use of Helichrysum italicum in dermatological conditions: In vivo testing supercritical extract on artificially irritated skin. J Ethnopharmacol. 2022 Oct 3;301:115779. doi: 10.1016/j.jep.2022.115779. Epub ahead of print. PMID: 36202166.
  • Djihane, Bouzid & Zerroug, Mohamed. (2016). Evaluation of in vitro anti-inflammatory activity of Helichrysum italicum (Roth) G. Don essential oil. 8. 41-44.
  • Andjić M, Draginić N, Kočović A, Jeremić J, Vučićević K, Jeremić N, Krstonošić V, Božin B, Kladar N, Čapo I, Andrijević L, Pecarski D, Bolevich S, Jakovljević V, Bradić J. Immortelle essential oil-based ointment improves wound healing in a diabetic rat model. Biomed Pharmacother. 2022 Jun;150:112941. doi: 10.1016/j.biopha.2022.112941. Epub 2022 Apr 13. PMID: 35429742.
  • Nostro A, Bisignano G, Angela Cannatelli M, Crisafi G, Paola Germanò M, Alonzo V. Effects of Helichrysum italicum extract on growth and enzymatic activity of Staphylococcus aureus. Int J Antimicrob Agents. 2001 Jun;17(6):517-20. doi: 10.1016/s0924-8579(01)00336-3. Erratum in: Int J Antimicrob Agents 2001 Sep;18(3):305. PMID: 11397624.
  • Oliva, A., Garzoli, S., Sabatino, M., Tadić, V., Costantini, S., Ragno, R., & Božović, M. (2019). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. (Asteraceae) from Montenegro. In Natural Product Research (Vol. 34, Issue 3, pp. 445–448). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1538218
  • Viegas, Daniel & Palmeira-de-Oliveira, Ana & Salgueiro, Ligia & Martinez-de-Oliveira, Jose & Palmeira de Oliveira, Rita. (2013). Helichrysum italicum: From traditional use to scientific data. Journal of ethnopharmacology. 151. 10.1016/j.jep.2013.11.005.
  • Rigano, D., Formisano, C., Senatore, F., Piacente, S., Pagano, E., Capasso, R., Borrelli, F., & Izzo, A. A. (2013). Intestinal antispasmodic effects of Helichrysum italicum (Roth) Don ssp. italicum and chemical identification of the active ingredients. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 150, Issue 3, pp. 901–906). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.09.034
  • Kothavade PS, Nagmoti DM, Bulani VD, Juvekar AR. Arzanol, a potent mPGES-1 inhibitor: novel anti-inflammatory agent. ScientificWorldJournal. 2013 Oct 1;2013:986429. doi: 10.1155/2013/986429. PMID: 24198734; PMCID: PMC3807707.
  • Foti, C., Guida, S., Antelmi, A., Romita, P., & Corazza, M. (2013). Allergic contact dermatitis caused by Helichrysum italicum contained in an emollient cream. Contact Dermatitis, 69.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.