Livsmedel som oftast ger upphov till gaser i magen

Gaser i magen, rapar och flatulens kan komma lite oväntat och ge upphov till obehag. Ibland kan besvären av dessa symptom hindra ett normalt liv.
Livsmedel som oftast ger upphov till gaser i magen
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2022

Även om gaser i magen ibland kan vara svåra att behandla, kan situationen bli bättre om man följer vissa riktlinjer för kost och dagliga vanor. För att försöka minska det obehag som dessa gaser genererar är det en god idé att bekanta sig med de livsmedel som ger upphov till mest gaser i magen och lägga upp en kost baserad på dessa rekommendationer.

Vad är gaser i magen och hur kan vi hantera dem?

Gaser, eller flatulens, uppstår när luft ackumuleras någonstans i matsmältningskanalen. Detta kallar man meteorism. Det händer vanligtvis när vi sväljer luft medan vi tuggar eller som en konsekvens av jäsningsaktiviteten hos tarmbakterier.

I allmänhet är det normalt att gas bildas. Vi brukar eliminera den utan ytterligare problem genom rapningar eller flatulens. För vissa personer kan dessa gaser dock ackumulera sig och generera mycket allvarliga obehag och smärta.

Vissa situationer kan främja ansamling av gas:

Ibland är gasbildning oundvikligt, men genom att känna till de livsmedel som producerar mest gas kan vi få bättre kontroll över situationen. Låt oss ta en titt på de livsmedel som vanligtvis skapar störst problem.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Vad din kropp försöker säga när du har smärta i magen

Vilka livsmedel ger upphov till mest gaser i magen?

livsmedel som producerar mest gaser
Kolsyrade drycker är stora producenter av gas.

1. Kolsyrade drycker

Vi har en tendens att inte tänka på vad vi dricker när vi analyserar vilka livsmedel som producerar mest gaser i magen. Men många av oss dricker kolsyrade drycker, och ibland i mycket stora mängder.

Dessa drycker innehåller en typ av gas – koldioxid. Så genom att dricka dem får vi i princip i oss en stor mängd gas. Om vi ​​inte kan eliminera denna gas ordentligt, fastnar den i matsmältningssystemet. Detta kan orsaka en överproduktion av gas – och obehag.

2. Baljväxter: Livsmedel som ger upphov till gaser i magen

Baljväxter, i allmänhet, är mycket näringstäta livsmedel. Men i deras sammansättning hittar du en typ av kolhydrater som kallas alfa-galaktosider. Dessa kolhydrater tillhör gruppen FODMAPs.

Problemet med denna typ av kolhydrater är att vi inte kan smälta dem så lätt. Därför, när dessa livsmedel når tjocktarmen, blir kolhydraterna fermenterade av vår bakterieflora och producerar då gaser som ett resultat. Dessutom, på grund av den höga mängden fibrer som finns i baljväxter, ökar flatulensen hos personer som inte är vana vid att äta dem.

För att lindra denna bieffekt kan du äta baljväxter i små mängder åt gången och välja skalfria sorter som röda linser. Du kan också krossa och blanda dem, antingen i form av hummus eller mosade baljväxter.

3. Lök, vitlök och purjolök

Lök, såväl som vitlök och purjolök, är grönsaker som, även om vi sällan äter dem ensamma, ingår i tillagningen av många rätter. Dessa livsmedel innehåller en betydande mängd fruktan. Detta är en typ av fiber som kan vara mycket svår att smälta för vissa människor, varför det orsakar gaser och uppblåsthet.

Fruktan finns också i mindre utsträckning i vissa spannmål – vete och råg – och grönsaker som kronärtskockor, ärtor och kål.

4. Äpplen och annan frukt med höga halter av fruktos: Livsmedel som ger upphov till gaser i magen

Äpplen innehåller inte bara en betydande mängd fruktos utan är också rikligt med sorbitol. Både fruktos och sorbitol är svårsmälta för vissa människor. Dessutom är det också viktigt att nämna mängden fiber som flera frukter innehåller, ungefär som baljväxter.

Andra frukter som är rika på fruktos som personer med gasproblem bör vara uppmärksamma på är päron, persikor och plommon.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Världshälsodagen för matsmältningsbesvär och mikrobiom

5. Korsblommiga grönsaker

Grönsaker som broccoli, brysselkål och blomkål är en del av familjen korsblommiga grönsaker. Problemet med denna grupp av grönsaker är närvaron av ett ämne som man kallar raffinos. Denna typ av socker förblir vanligtvis osmält tills det når tjocktarmen, där det blir fermenterat av bakterierna som lever där.

Här är några knep att använda i köket som kan hjälpa oss att minska den gasbildande effekten av korsblommiga grönsaker:

  • Minska andelen av dessa grönsaker i dina maträtter och blanda dem inte.
  • Ångkoka dem tills de är mjuka och helt genomkokta.
  • Tillsätt spiskummin, lagerblad, ingefära och/eller andra kryddor som kan hjälpa kroppen att eliminera de gaser som bildas i tarmen.
mat som producerar gas
Särskilda matlagningstekniker hjälper till att minska de gasbildande effekterna av vissa livsmedel.

6. Alternativa sötningsmedel: Livsmedel som ger upphov till gaser i magen

Polyoler – sockeralkoholer – är svårsmälta produkter som ofta använder för att ersätta sockerarter. De mest kända är xylitol, sorbitol och mannitol, och vi hittar dem ofta i produkter som är “light” och sockerfria.

Eftersom de inte är lättsmälta når de tjocktarmen och där kan tarmbakterier fermentera dem. Medan vissa nyttiga ämnen för tarmslemhinnan produceras som ett resultat av jäsningen, uppstår också en stor mängd gas. Om kroppen inte kan göra sig av med denna gas ordentligt, fastnar den och kan orsaka smärta och obehag.

Minska mängden livsmedel som ger upphov till mer gaser i magen

Även om de livsmedel som producerar mest gaser är de vi listar ovan, skiljer sig den specifika toleransnivån hos varje person. Därför är det viktiga att veta hur var och en av dem påverkar oss personligen.

Detta hjälper oss att reglera vårt intag för att minimera de negativa effekterna av gasframkallande livsmedel. Vi får dock inte glömma att uppsöka läkare om vi ser några varningstecken som förändringar i avföringens konsistens, blödning vid avföring, viktminskning eller förstoppning och diarré.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abilés J, Ribera R. Recomendaciones nutricionales para pacientes con meteorismo . FEAD (Fundación Española del Aparato Digestivo).
  • Bosch A. Flatulencia. Offarm. Julio 2006. 25(7), 64-68.
  • Gas, Bloating, and Belching. American Family Physician. Marzo 2019. 99(5).
  • Moshfegh AJ, et al. Presence of inulin and oligofructose in the diets of Americans. Journal of Nutrition. Julio 1999. 129(7)1407S-11S.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.