Är det bra att dricka kolsyrat vatten varje dag?

Personer som har matstrupsbråck eller lider av frekventa sura uppstötningar bör undvika att dricka kolsyrat vatten.
Är det bra att dricka kolsyrat vatten varje dag?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Folk dricker ofta kolsyrat vatten som ersättning för läsk eller till och med alkoholhaltiga drycker. Vissa människor gillar inte att dricka vanligt vatten, och därför väljer de till kolsyrat vatten varje dag för att få i sig ordentligt med vätska.

Det finns dock de som undrar om det kan få negativa hälsokonsekvenser att dricka kolsyrat vatten varje dag. I den här artikeln förklarar vi konsekvenserna av denna vana och vilka personer som bör undvika att dricka denna produkt.

Kolsyrat vatten hjälper dig att hålla vätskebalansen

Att dricka kolsyrat vatten är en effektiv metod för att hålla din kropp vid en god vätskebalans och i optimal kondition. Som en artikel publicerad i den medicinska tidskriften Nutrients beskriver så kan uttorkning vara dödlig.

Vatten är viktigt för cellulär homeostas, för att reglera temperaturen och för att säkerställa korrekt blodcirkulation. I detta sammanhang kan kolsyrat vatten hjälpa till att bidra med vätska så att vi undviker uttorkning. Experter rekommenderar dock att man varvar det med vanligt vatten.

Trots att det är en mycket uppfriskande dryck bör du inte dricka mer än två glas av denna dryck till dina måltider. Känner du dig törstig bör du välja kranvatten.

En kvinna som dricker ett glas vatten dricker kolsyrat vatten varje dag
Kolsyrat vatten kan hjälpa till att bidra med vätska så att vi undviker uttorkning. Experter rekommenderar dock att man varvar det med vanligt vatten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Mikroplaster och plastföroreningar: Hur påverkar de din hälsa?

Att dricka kolsyrat vatten varje dag kan orsaka magproblem

En av nackdelarna med kolsyrat vatten är att det kan försvåra matsmältningen hos personer som till exempel är benägna att drabbas av gaser. Luft i magen kan bromsa matsmältningsprocessen. Därför är det mer sannolikt att det skapar obehag i magen och tarmarna, vilket gör det svårt för din kropp att utföra sina dagliga uppgifter.

Experter avråder vissa människor från att överhuvudtaget dricka denna typ av vatten. Till exempel de som lider av esofagusbråck eller frekventa sura uppstötningar och reflux. Enligt en artikel publicerad i den medicinska tidskriften BMC Gastroenterology bör patienter med irritabel tarm också undvika denna produkt.

Var försiktig med natriumhalten

Du kan hitta olika varianter av denna typ av vatten på marknaden. Du bör alltid läsa etiketterna noggrant och vara uppmärksam på mängden natrium de innehåller. Överdrivet intag av detta mineral kan öka blodtrycket, vilket kan påverka ditt kardiovaskulära system negativt.

Å andra sidan bör du inte blanda ihop kolsyrat vatten med läsk. Den senare innehåller socker, varför experter avråder från det. Läsk tillhör gruppen sötade drycker. Därför bör du bara dricka läsk vid enstaka tillfällen.

En gravid kvinna som dricker vatten
Vissa människor gillar inte att dricka vanligt vatten, och därför väljer de till kolsyrat vatten varje dag för att hålla sig ordentligt hydrerade.

Du kan dricka kolsyrat vatten för att dra ner på din läskkonsumtion

En person som är van vid att dricka sockerhaltiga läskedrycker kan med fördel inkludera kolsyrat vatten i kosten. Man kan ersätta konsumtionen av den ena drycken med den andra eftersom de påminner om varandra.

För kom ihåg att regelbunden konsumtion av läsk är dåligt för din hälsa. Detta beror på att de innehåller stora mängder socker och artificiella tillsatser. Av denna anledning rekommenderar experter att vi håller nere vårt intag av läskedrycker för att förhindra utvecklingen av sjukdomar på medellång och lång sikt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Vad är reflux av magsyra och vad är orsaken till det?

Drick det inte varje dag, drick det med måtta

Kolsyrat vatten är en uppfriskande dryck som kan ingå i en hälsosam kost. Du bör dock dricka det i lagom mängder för att undvika eventuella magproblem som kan komma av att konsumera kolsyrat vatten.

Vissa grupper av människor bör inte dricka det alls. Patienter som lider av magproblem bör undvika att konsumera kolsyrade drycker, inklusive kolsyrat vatten.

Den som är van vid att dricka läsk kan dock ha nytta av att dricka kolsyrat vatten. Glöm aldrig att läsa näringsinnehållet. Att välja produkter med låg natriumhalt hjälper till att förebygga framtida hälsoproblem.

Tänk också på att denna dryck inte är samma sak som läsk. Den sistnämnda innehåller mycket höga halter av socker. Av denna anledning rekommenderar experter kolsyrat vatten, men du bör begränsa ditt intag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Armstrong LE., Johnson EV., Water intake, water balance, and the elusive daily water requirement. Nutrients, 2018.
  • Litleskare S., Wensaas KA., Eide GE., Hanevik K., et al., Perceived food intolerance and irritable bowel syndrome in a population 3 years after a giardasis-outbreak: a historical cohort study. BMC Gastroenterol, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.