Vad är reflux av magsyra och vad är orsaken till det?

Reflux av magsyra, eller sura uppstötningar, består av en brännande känsla i bröstet eller buken. Anledningen till detta är magsyra som stiger upp i matstrupen. I den här artikeln berättar vi var det kommer ifrån och vilka steg du kan vidta för att lindra det.
Vad är reflux av magsyra och vad är orsaken till det?
Karina Valeria Atchian

Skriven och verifierad av läkare Karina Valeria Atchian.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Smärta eller en brännande känsla i magen är ett vanligt symptom bland vuxna. Vi kallar det ibland för sura uppstötning eller halsbränna. I den här artikeln förklarar vi vad reflux av magsyra är och vad som är orsaken till det.

Den brännande känslan i magen, som ibland kan sprida sig bakom bröstbenet (sternum, framför hjärtat), är inte alltid besvärande. Hur som helst, för att lösa detta problem kan du behöva genomföra några livsstilsförändringar.

Vad är reflux av magsyra?

Magen är ett organ som utgör en stor del av matsmältningssystemet. Den ligger i buken, i det övre, centrala området. Ovanför magen hittar vi matstrupen, och nedanför ligger tunntarmen.

Magens funktion är att hjälpa till att bryta ner maten. Den syra den producerar, kallad magsyra, främjar matsmältningen av proteiner och absorptionen av järn, kalcium och vitamin B12.

Dessutom dödar magsyra en stor del av de mikroorganismer vi får i oss och begränsar tillväxten av bakterier. Detta hjälper också till att förhindra tarminfektioner.

Om magsyran inte håller sig i magen eller fortsätter mot tarmarna, utan istället rör sig tillbaka mot matstrupen, upplever vi gastroesofageal reflux. Här bör vi klargöra att detta återflöde till viss del är fysiologiskt. Denna sorts episoder uppträder vanligtvis efter att man har ätit, och är då korta, orsakar inte symptom och uppträder sällan under sömnen.

Alternativt, när reflux av magsyra orsakar irriterande symptom eller komplikationer, är det känt som icke-fysiologiskt gastroesofageal reflux. Detta orsakar då halsbränna eller pyros, en brännande känsla i buken eller bakom bröstbenet.

kvinna med Reflux av magsyra
Reflux av magsyra uppträder som smärta i magen eller bröstet.

Orsaken till reflux av magsyra: Hur och varför sker detta?

När vi äter går maten från munnen, genom matstrupen och sedan mot magen. I matstrupen och magen finns en cirkulär muskel som kallas den nedre esofagussfinktern. Denna hjälper till att förhindra att maginnehållet tar sig upp till munnen igen.

När det sura innehållet i magen av någon anledning stiger uppåt, bortom vad vi kallar fysiologisk regression, kan du uppleva sura uppstötningar eller halsbränna. De exakta skälen till varför vi upplever reflux av magsyra studeras fortfarande.

Det finns olika möjliga teorier, som att detta uppkommer på grund av förändringar i matsmältningskanalens rörelser, kroppens produktion av syra, stress eller kost, samt vissa psykologiska och ärftliga faktorer.

Vi måste klargöra att vi inte talar om definierade diagnoser här, som magsår, gastroesofageal refluxsjukdom, irritabelt tarmsyndrom eller gallsten. I var och en av dessa situationer kan du dock uppleva halsbränna.

Riskfaktorer och orsaker till reflux av magsyra

Som vi har nämnt håller specialister fortfarande på att studera orsaken till halsbränna. Det finns emellertid element som vi nu vet är “riskfaktorer”. Vi bör sträva efter att undvika dessa när det är möjligt för att minska risken för halsbränna.

Kost är en av dessa faktorer. Den kan påverka nivån av magsyra hos vissa personer, särskilt när de äter vissa produkter. Särskilt irriterande livsmedel kan vara kryddstark mat, stekt mat, fettrik mat, citrusfrukter, produkter som innehåller tomat (som ketchup), mynta, choklad, kolsyrade drycker och alkohol.

Att vara överviktig är en annan faktor som kan öka risken för att drabbas av reflux av magsyra. Under graviditeten är det vanligt att uppleva detta av en liknande anledning, eftersom livmodern expanderar och trycker mot buken och orsakar reflux på grund av förändringar i anatomin.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Vikten av kosthållningen under graviditeten

När bör du uppsöka en läkare?

Vissa fall kräver ytterligare tester om du misstänker att dina symptom orsakas av något specifikt. I sådana situationer är det alltid bäst att uppsöka en specialist för att ta reda på vad det kan vara.

Det är viktigt att notera att det kan vara en orsak till oro om en person över 60 år utvecklar reflux av magsyra om denna inte har upplevt det tidigare. Det är ännu mer alarmerande om detta uppstår tillsammans gastrointestinala blödningar (som kännetecknas av blod i avföring eller i kräkningar).

Att uppleva brist på aptit är ett annat viktigt tecken att vara uppmärksam på, liksom en oförklarlig viktminskning eller svårigheter att svälja. Ibland kan en patient också uppleva bröstsmärtor som inte är relaterade till någon kardiovaskulär händelse, utan kommer från matsmältningssystemet.

Om det finns en historia av cancer i personens närmaste familj kan det vara en indikation på att han eller hon bör låta utreda tillståndet. Om föräldrar, farbröder, morbröder, fastrar, mostrar eller far- eller morföräldrar har haft någon form av cancer, är det viktigt att vara mer på sin vakt om det uppstår symptom som dessa.

man säger ner till hamburgare
Kosten spelar en nyckelroll i utvecklingen och svårighetsgraden av halsbränna.

Vad ska du göra om du lider av reflux?

För dem som upplever mild eller sporadisk halsbränna i buken eller under bröstbenet, finns det några saker som kan hjälpa till att lindra det. Här är några steg som är bra att följa, eftersom de kan hjälpa till att mildra symptomen:

 • Gå ner i vikt i fall där du är överviktig.
 • Höj huvudänden av sängen: Detta kan du göra genom att placera block av trä eller gummi under två ben på sängen eller lägga en kil under madrassen. Använd inte för många kuddar, eftersom det kan orsaka smärtor i nacken.
 • Undvik livsmedel som förvärrar symptomen: Dessa inkluderar ofta kaffe, choklad, alkohol, mynta och mat som är fet, stekt, kryddig eller kryddstark.
 • Sluta röka: Tobak är en orsak till halsbränna.
 • Undvik att äta för sent på kvällen: Att gå till sängs med mycket mat i magen kan förvärra refluxen. Du bör försöka äta dagens sista måltid minst två till tre timmar innan du går och lägger dig.

Specialister rekommenderar att vi inte använder antacida utan recept. Det är alltid bäst att besöka en läkare vid komplikationer som dessa. Om dina symptom blir intensivare, uppträder på natten eller kvarstår under lång tid rekommenderar vi att du söker vård så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Vakil N., Physiology of gastric acid secretion, retrieved on 07 Oct 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/physiology-of-gastric-acid-secretion?search=stomach&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
 • Kahrilas, Clinical manifestations and diagnosis of gastroesophageal reflux in adults, retrieved on 07 Oct 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-and-diagnosis-of-gastroesophageal-reflux-in-adults?search=pyrosis&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Díaz-Rubio, Manuel. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Vol. 2. Arán Ediciones, 2007.
 • Norero, Enrique. “Cáncer gástrico hereditario. Indicaciones de estudio genético¿ Cuando ya quiénes?.” Revista de cirugía 71.5 (2019): 458-467.
 • Rubinstein A., Medicina familiar y práctica ambulatoria, editorial médica panamericana. Primera edición, 2001.
 • From 1906 to 2006 — A Century of Major Evolution of Understanding of Gastro-oesophageal Reflux, Aliment Pharmacol Ther. 2006;24(9):1269-1281. https://www.medscape.com/viewarticle/547076
 • Michael AJ Sawyer, MD, Gastroesophageal Reflux Disease, retrieved on 07 Oct 2020, from Medscape. https://emedicine.medscape.com/article/368861-overview
 • Heartburn and acid reflux, retrieved on 08 Oct 2020, from NHS services. https://www.nhs.uk/conditions/heartburn-and-acid-reflux/
 • Escudero, O. Gómez, MF Herrera Hernández, and MÁ Valdovinos Díaz. “Obesidad y enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Revista de investigación clínica 54.4 (2002): 320-327.
 • Bujanda, Luis, et al. “Influencia del estilo de vida en la enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Medicina Clínica 128.14 (2007): 550-554.
 • Mearin, Fermín. “¿ Qué es la dispepsia, la dispepsia orgánica y la dispepsia funcional?.” Acta Gastroenterológica Latinoamericana 37.3 (2007): 178-182.
 • Rodríguez, Luis Aníbal Pérez, et al. “Nutrición: Tratamiento para la gastritis.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 120-137.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.