Åldras med hälsan i behåll - börja med goda vanor idag

Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja ta hand om oss själva. Undvik tobak och överdriven alkoholkonsumtion och ägna dig åt någon sorts fysisk träning för att hålla dig friskare och behålla din goda hälsa hela livet.
Åldras med hälsan i behåll - börja med goda vanor idag

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är inte omöjligt att bli gammal och fortfarande vara vid god hälsa. Du behöver bara börja med några goda vanor som du håller i från och med nu. Ju tidigare vi anammar goda vanor desto större chans har vi att förhindra konsekvenserna av de dåliga beslut vi fattat i det förflutna. De goda vanor du har i dag hjälper dig att åldras med hälsan i behåll imorgon.

Många tänker inte på det faktum att de en dag kommer att bli gamla och att allt de har gjort under sitt liv kommer att komma tillbaka. Men så är det för alla, och det är livets naturliga gång. Så därför är det viktigt att du från och med nu ser till att du börjar med några goda vanor. Du kanske dessutom kan hålla dem livet ut.

Läs vidare och bli inspirerad av hur du kan göra för att åldras med hälsan i behåll.

Träning är det viktigaste för att åldras med hälsan i behåll

Självklart är träning den första goda vanan om man vill åldras med hälsan i behåll. Man måste inte hålla sig på professionell idrottarnivå, men det är viktigt att regelbundet utföra någon form av fysisk träning. Du kan skriva in dig på ett gym eller till exempel gå på aerobics, zumba eller spinning. Eller du kan bara ta dig ut i naturen och springa eller promenera. En halvtimme till en timme om dagen är tillräckligt.

Träning hjälper dig inte bara dig att se bättre ut och förbättra din fysiska hälsa. Det är också väldigt bra för ditt psykologiska välbefinnandeTräning är bra mot stress och gör att vi slappnar av. Det gör också så att kroppen utsöndrar oxytocin, ett hormon som får oss att känna oss lyckligare och mer balanserade.

Ät så nyttigt som möjligt

För att åldras med hälsan i behåll är det förstås också viktigt att du äter bra. Det har inte någon betydelse hur väl du tar hand om dig på utsidan om du inte också är noga med att ta hand om insidan genom att äta nyttigt. Kom ihåg att “du är vad du äter”. Ät mycket frukt och grönsaker, ät så mycket oförädlad mat som möjligt och tillaga dina egna versioner av snabbmat, som hemlagade hamburgare eller pizza, vilket är mycket bättre än att köpa halvfabrikat.

Det är också viktigt att undvika söta drycker och istället bara dricka vattenSjälvklart innebär inte det att du inte får unna dig själv ibland. Det är också viktigt att leva och njuta av sådant du tycker om, även om det är lite onyttigt. Men bakelser, söta drycker och processade livsmedel bör du se till att äta bara lite av.

Om du är noga med vad du äter och ser till att du endast unnar dig de där goda nyttigheterna vid sällsynta tillfällen kommer du samtidigt undvika att bland annat högt kolesterol, diabetes och livsmedelsintoleranser drabbar dig i framtiden.

Sluta upp med giftiga vanor 

Undvik giftiga vanor

Vissa giftiga vanor är socialt accepterade, som att dricka alkohol och röka. Men de är skadliga för hälsan eftersom de kan skapa missbruk och leda till allvarliga sjukdomar.

  • Du har säkert hört den kraftiga hostan hos någon som rökt i många år. Den kan vara ett tecken på skadorna rökningen har gjort på kroppen.
  • Någon som dricker alkohol mer än de borde göra kanske inte är medveten om vilka skador det har på levern, för de syns inte så lätt.

Det är samma sak med viss mat vi äter, att de skadliga effekterna inte syns direkt. Men med tiden hinner skadorna bli större, och till slut börjar de märkas i kroppen. De som röker kan drabbas av lungcancer senare i livet.

På samma vis kan de som dricker alkohol drabbas av till exempel leverproblem i framtiden. Det är därför det är viktigt att vara medveten om vilka giftiga vanor man har, och försöka minska på dessa så mycket man kan.

För att åldras med hälsan i behåll  – börja redan nu

Fokusera på träning och kost

Så vill du ha en god livskvalitet och se till att du kan åldras med hälsan i behåll bör du tänka på dessa saker vi nu pratat om. Börja redan i dag med ett fokus på en frisk framtid. Sammanfattningsvis är de viktigaste sakerna du behöver ha koll på: motion, diet och ogiftiga vanor.

Det är såklart olika för alla vad de behöver fokusera på. Någon kanske upplever att det är en dåliga vana att äta för mycket fet mat, och att det är det personen behöver fokusera på för att förbättra hälsan. Någon annan kanske upplever att hen inte får tillräckligt med fysisk träning, och behöver fokusera på det för att förbättra sin hälsa.

Är du bekymrad över hur du ska kunna åldras med hälsan i behåll? Har du länge tänkt att du kan vänta tills du är lite äldre innan du börjar ta hand om dig själv? Att börja är det första och det viktigaste steget, och det kommer att göra stor skillnad. Fundera inte mer, börja idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.