Eterisk neroliolja: användningsområden, fördelar och kontraindikationer

Eterisk neroliolja: användningsområden, fördelar och kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 02 februari, 2023

Eterisk neroliolja är en produkt som man erhåller genom ångdestillation av de vita, vaxartade blommorna av pomeransträdet (Citrus aurantium). Den är också känd som “pomeransblomsolja” och kännetecknas av sin milda blommiga arom med inslag av citrus.

På grund av dess sammansättning och egenskaper är den populär att använda i både naturmedicin och kosmetika. I synnerhet tillskriver användarna den antiinflammatorisk, smärtstillande, antimikrobiell, anxiolytisk och antioxidativ potential. Vill du veta mer om dess fördelar och kontraindikationer? I den här artikeln ska vi berätta mer om dessa.

Användningen och fördelarna med eterisk neroliolja

I traditionell medicin använder man eterisk neroliolja som ett adjuvans mot inflammation, smärta, klimakteriebesvär och hudsjukdomar. Dess effekter tillskrivs till stor del till dess beståndsdelar, bland vilka följande sticker ut:

 • Limonen (27,5 %)
 • (E)-nerolidol (17,5 %)
 • Alfa-terpineol (14 %)
 • Alfa-terpinylacetat (11,7 %)
 • (E,E)-farnesol (8 %)

Man utvinner produkten från de färska blommorna från pomeransträdet (Citrus aurantium), som man måste skörda för hand för att inte skada dem. Därefter bör bearbetningen göras så snart som möjligt, eftersom blommorna tenderar att förlora sina oljor.

Hittills är många av tillämpningarna av denna olja fortfarande baserade på anekdotiska bevis. Och medan vissa vetenskapliga studier stöder vissa egenskaper, insisterar experter på behovet av mer data. På grund av detta bör dess användning endast vara komplementär. Låt oss ta en titt på vad det används till.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 6 eteriska oljor som kontrollerar allergisymptom

Inflammation och smärta

Man använder eterisk neroliolja lokalt för att minska inflammation och smärta. Man tror att det kan minska symtom på muskelskador, ledbesvär och neuropatisk smärta.

Men hittills finns det bara studier gjorda på djur.

I forskning på råttor som rapporterats i Journal of Natural Medicines hjälpte denna olja till att minska akuta och kroniska inflammationer. Dessutom uppvisade den smärtstillande egenskaper genom att minska central och perifer smärtkänslighet.

En studie som delas i Journal of Agricultural and Food Chemistry rapporterade man att denna produkt också har viss effekt mot inflammationsrelaterade sjukdomar när den används som livsmedelstillsats.

Menopausala symtom

I en randomiserad kontrollerad studie, rapporterad genom evidensbaserad komplementär och alternativ medicin , visade sig inhalation av eterisk neroliolja vara fördelaktigt för kvinnor i klimakteriet.

Det hjälpte nämligen till att minska intensiteten av symtom som låg sexlust, högt blodtryck och stress. Enligt observationer hjälper produkten till att balansera serumkortisol och östrogenkoncentrationer.

en kvinna som använder Neroliolja för klimakteriet
Som en del av aromaterapi för klimakteriet kan neroliolja vara ett bra adjuvans för vissa klimakteriebesvär.

Förlossning

Aromaterapi med eterisk neroliolja har visat fördelar för kvinnor i förlossning. I en studie som delas i den iranska Red Crescent Medical Journal, fick en grupp kvinnor som var på väg att föda gasbindor indränkta med denna produkt. Dessa applicerades på halsen och förnyades var 30:e minut.

Resultatet av forskningen rapporterade att föreningarna i oljan hjälpte till att stimulera luktsystemet och var till hjälp för att minska ångest under förlossningen. Forskarna lyfte fram detta som en “enkel, billig, icke-invasiv och effektiv intervention”.

Symtom på premenstruellt syndrom

Det är ingen slump att eterisk neroliolja är listad som “kvinnohälsofrämjande”. Populärlitteratur beskriver dess användning i aromaterapi som en kur för att minska PMS-symtom (smärta och svullnad).

En liten studie på unga collegekvinnor rapporterade att inandning av eterisk neroliolja hjälpte till att minska irritabilitet, smärta och svullnad orsakad av PMS.

Antikonvulsiv potential

Inom traditionell medicinen i vissa asiatiska länder använder man eterisk neroliolja som ett naturligt antikonvulsivt medel. Tillämpningen är förknippad med en balans hos den elektriska aktiviteten i hjärnan och en minskning av skakningar.

För närvarande finns det inga bevis för dessa effekter på människor. En råttstudie som delas i Natural Product Communications fann dock att biologiskt aktiva föreningar i eterisk neroliolja utövar antikonvulsiv aktivitet.

Antimikrobiell och antioxiderande aktivitet

Den kemiska sammansättningen av eterisk neroliolja ger antimikrobiella och antioxiderande egenskaper. I en in vitro-undersökning som rapporterades i Pakistan Journal of Biological Sciences, uppvisade denna produkt antimikrobiell aktivitet mot 6 typer av bakterier, särskilt Pseudomonas aeruginosa.

Det var också effektivt mot två typer av jästsvampar och tre svampar. Bland annat visade det sig ha antioxidantpotential, vilket tyder på fördelar mot skador orsakade av oxidativ stress.

Hudens hälsa och skönhet

Det finns ett brett utbud av kosmetiska hudvårdsprodukter som innehåller eterisk neroliolja. På grund av dess innehåll av flavonoider, vitaminer, mineraler och terpenoider, är applicering på huden kopplad till hudskydd och förebyggande av för tidigt åldrande.

Flavonoider i synnerhet är kopplade till en fotoskyddande effekt. När de väl assimilerats hjälper de till att absorbera ultraviolett ljus och förebygger cellulärt åldrande.

Dessutom är dess antimikrobiella och svampdödande egenskaper kopplade till förebyggande av akne och andra hudinfektioner. I sin tur ger det näring åt huden och främjar läkningsprocessen.

eterisk Neroliolja från blommor
Pomeransträdets vita blommor är råvaran för neroliolja.

Säkerhet och kontraindikationer för eterisk neroliolja

I de flesta fall är eterisk neroliolja säker och vältolererad. Det används ofta i aromaterapi, massage och topiska läkemedel. Det är inte rekommenderat att konsumera det, dock kan det ingå industriellt i vissa produkter som en livsmedelstillsats utan att innebära risk.

Men av säkerhetsskäl bör man inte applicera denna produkt outspädd. Du måste kombinera den med en bärarolja (t.ex. kokos-, mandel- eller olivolja) för att undvika irritation på huden. Dessutom bör den inte komma i kontakt med slemhinnor.

Innan du applicerar något medel på din hud som innehåller eterisk neroliolja, bör du utföra ett test på något område, t.ex. underarmen. Om det inte uppstår några negativa reaktioner efter några timmar kan du applicera produkten utan problem.

Du bör undvika denna olja i följande fall:

 • Unga barn
 • Öppna hudskador
 • All hud som utsätts för direkt sol eller solarier

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Eterisk olja från druvkärnor: fördelar och användningar

Användning av eterisk neroliolja

Eterisk neroliolja kan köpas i hälsokostbutiker eller online. Det används främst för aromaterapikrus, sprayer och bad.

Som en lugnande och avslappnande olja kan du applicera den på en bomullstuss eller på en näsduk. Sedan andas du in doften.

För att förbättra dess effekt kan du kombinera den med en eller flera eteriska oljor, såsom följande:

 • Kamomill
 • Salvia
 • Rökelse
 • Geranium
 • Ingefära
 • Grapefrukt
 • Jasmin
 • Enbär
 • Lavendel
 • Citron
 • Mandarin
 • Myrra
 • Apelsin
 • Palmarosa
 • Sandelträ
 • Ylang ylang

För massage eller hudbehandlingar är det nödvändigt att kombinera denna olja med en bärarolja. Proportionerna är vanligtvis 5 droppar per 20 milliliter bärarolja.

Vad man ska komma ihåg om eterisk neroliolja

Eterisk neroliolja är en av de tre sorterna av oljor som vi kan utvinna från pomeransträdet (Citrus aurantium ). Man tillverkar den genom ångdestillation av trädets färska blad. Resultatet är en produkt som är rik på antioxidanter, idealisk för hudvård och minskning lindring av vissa åkommor.

För närvarande är studier som stöder dess effektivitet få och har till stor del gjorts på djur och i laboratorier. I vilket fall som helst är det en säker ingrediens som kan användas som ett komplement för att bland annat minska smärta, ångest, akne och inflammation.

Dessutom ingår den ofta i olika medel för att minska stress, såsom kosmetiska produkter och örtblandningar. Är du nyfiken på att testa på den?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012 Nov 1;15(21):1034-40. doi: 10.3923/pjbs.2012.1034.1040. PMID: 24163946.
 • Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014 Nov;9(11):1615-8. PMID: 25532295.
 • Bonaccorsi I, Sciarrone D, Schipilliti L, Trozzi A, Fakhry HA, Dugo G. Composition of Egyptian nerolì oil. Nat Prod Commun. 2011 Jul;6(7):1009-14. PMID: 21834247.
 • Choi SY, Kang P, Lee HS, Seol GH. Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:796518. doi: 10.1155/2014/796518. Epub 2014 Jun 12. PMID: 25024731; PMCID: PMC4082953.
 • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
 • Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):324-31. doi: 10.1007/s11418-015-0896-6. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762161.
 • Namazi M, Amir Ali Akbari S, Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5. PMID: 25068058; PMCID: PMC4102991.
 • Shen CY, Jiang JG, Zhu W, Ou-Yang Q. Anti-inflammatory Effect of Essential Oil from Citrus aurantium L. var. amara Engl. J Agric Food Chem. 2017 Oct 4;65(39):8586-8594. doi: 10.1021/acs.jafc.7b02586. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28906110.
 • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.