Vad är skillnaden mellan enäggs- och tvåäggstvillingar?

Att känna till skillnaden mellan enäggs- och tvåäggstvillingar är viktigt för mamman ska veta hur hon ska ta hand om sig själv under graviditeten så att barnen utvecklas ordentligt.
Vad är skillnaden mellan enäggs- och tvåäggstvillingar?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det är många som vill ha tvillingar, främst för att de vill ha barn som växer upp tillsammans och får dela alla fina syskonstunder ihop. Men har du någonsin undrat vad skillnaden är mellan enäggs- och tvåäggstvillingar?

Huvudskillnaden mellan de två baseras på hur ägget/äggen har befruktats.

Identiska tvillingar kommer från delningen av ett enda ägg, befruktat av en enda spermie. Tvåäggstvillingar kommer från två olika ägg och två olika spermier. Detta är en av de största skillnaderna mellan enäggs- och tvåäggstvillingar.

I dagens artikel ska vi ta en mer detaljerad titt på detta ämne.

Varför är det viktigt att veta skillnaden mellan enäggs- och tvåäggstvillingar

Tvåäggstvillingar kommer från två olika ägg

Det är viktigt att känna till skillnaden mellan enäggs- och tvåäggstvillingar eftersom graviditeterna bör behandlas olika.

Även om de flesta av dessa graviditeter är ganska typiska, finns det en möjlighet att vissa komplikationer kan uppstå. Till exempel kan tvillingtransfusion behövas eller intrauterin tillväxtretardation förekomma.

Av denna anledning är det viktigt att veta vilken typ av graviditet du har så snart som möjligt, för att du på bästa sätt ska kunna hantera en graviditet med tvillingar.

Vanligtvis kan ultraljudet du får göra under första trimestern identifiera om dina tvillingar är enäggs- eller tvåäggstvillingar. Samtidigt kan eventuella fosteravvikelser eller andra typer av komplikationer upptäckas i tid.

För att identifiera vilken typ av graviditet du har finns det några faktorer som du bör överväga. De är lätta att förstå, och hjälper dig att avgöra om du har enäggs- och tvåäggstvillingar.

Olika typer av befruktning

Dizygotiska tvillingar, det vill säga tvåäggstvillingar, kommer till genom befruktningen av två ägg och två spermier. Vid tidpunkten för befruktning släpper äggstockarna två ägg.

Eftersom män har miljontals spermier är det normalt att båda äggen blir befruktade.

Vid en graviditet med tvåäggstvillingar har varje foster sin egen fosterhinna och moderkaka. Därför är det möjligt att de har olika kön, och deras likhet mellan varandra är detsamma som mellan två syskon födda vid olika tillfällen.

Monozygotiska tvillingar, det vill säga enäggstvillingar, kommer till när ett enda ägg befruktas med en spermie. Detta bildar en zygot – en cell – som sedan delas in i två, och skapar två foster.

Om delningen sker mellan den första och fjärde dagen efter befruktningen, kommer fostren att ha varsin moderkaka och fosterhinna.

Sker det först mellan den fjärde och den åttonde dagen kommer fostren att ha varsin fosterhinna men dela samma moderkaka.

Med identiska tvillingar sker en så kallad “naturlig kloning”. Detta innebär att de utvecklas självständigt var för sig, trots att de kommer från samma ägg och spermie.

Därför delar de samma genetiska uppsättning och är i stort sett identiska fysiskt.

Tvåäggstvillingar kan vara av motsatt kön

Det är vanligt att av 100 graviditeter med tvåäggstvillingar, är 50 par av olika kön. Tvåäggstvillingar av olika kön utvecklas annorlunda, inte bara för att de är olika individer, utan också för att deras kön har en påverkan.

Efter födseln utvecklar pojkarna ofta sina fysiska förmågor bättre. Det vill säga, de är de första att lära sig att krypa och sedan att springa och hoppa.

Flickorna är däremot mer kommunikativa. Innan de börjar krypa eller gå, säger de sina första ord.

Enäggstvillingar är mycket lika

Monozygotiska tvillingar delar samma genetiska uppsättning eftersom båda kommer från samma befruktade ägg som delats i två efter befruktningen.

Den skillnad som finns mellan dem efter födseln är någonting som uppstår på grund av externa faktorer, som mat och motion.

Även om de liknar varandra fysiskt finns det många egenskaper som inte är identiska: till exempel deras fingeravtryck.

När identiska tvillingar utvecklas vidrör de fosterhinnan på olika ställen, vilket skapar olika linjer på fingrarna. Som resultat har de inte samma fingeravtryck.

Tvillingar interagerar inne i livmodern; det vill säga de söker instinktivt varandra. När de befinner sig i livmodern söker de vanligtvis efter och berör sitt syskon mer än sig själva.

Tillsammans inne i sin mammas mage skapar de ett band som inte kan kapas.

I allmänhet utvecklas tvåäggstvillingar som om de stod framför varandra. Det vill säga, den ena är den andras spegelbild. Så om den ena är högerhänt är den andra vänsterhänt.

Om det ena syskonet har en fläck på höger arm, har det andra en fläck på exakt samma plats, men på vänster arm. Detta är en annan viktig skillnad mellan enäggs- och tvåäggstvillingar.

Tvåäggstvillingar delar bara 50% av varandras DNA

Tvåäggstvillingar har 50% av varandras DNA

Genetiskt har alla levande varelser två kopior av varje gen. Dessa är en gen som ärvs från modern och en som ärvs från fadern. Med andra ord, hälften av generna kommer från ägget och hälften från spermien.

Detta innebär att tvåäggstvillingar som kommer från olika spermier och ägg bara har 50% av samma DNA. De kan också ha olika blodtyp. Således är tvåäggstvillingar syskon som föds samtidigt, men utan några andra likheter.

Slutsats

Befruktningen av två barn i livmodern genererar ofta förvirring. Att föda enäggstvillingar är inte något som är ärftligt. Vad som däremot är ärftligt är förmågan att släppa två ägg och därigenom få tvåäggstvillingar.

Om det finns tvåäggstvillingar i en familj är det sannolikt att detta är något som upprepas varannan eller var tredje generation.

Forskare har fortfarande inte klarlagt alla faktorer som påverkar vad som gör att en kvinna kan släppa två ägg samtidigt.

En studie utförd Gary Steinman har dock noterat att en större konsumtion av mejeriprodukter ökar chanserna att få tvillingar.

Detta bestämdes efter en jämförelse av statistiken för hur många mödrar som var veganer som födde enäggstvillingar jämfört med mödrar med vanlig kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gary Steinman. Mecanismos de hermanamiento: VII. Efecto de la dieta y la herencia en la tasa de hermanamiento humano. J Reprod Med. 2006 mayo; 51 (5): 405-410. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779988
  • E. Albert Reece, John C. Hobbins. Obstetricia clinica / Clinical Obstetrics. Ed. Médica Panamericana, 2010.
  • Galsworthy, MJ, Dionne, G., Dale, PS y Plomin, R. (2000). Diferencias de sexo en el desarrollo cognitivo verbal y no verbal temprano. Ciencia del desarrollo, 3 (2), 206–215. https://doi.org/10.1111/1467-7687.00114
  • Srihari, Sargur & Srinivasan, Harish & Fang, Gang. (2008). Discriminability of fingerprints of twins. Journal of Forensic Identification. 58. 2008. 109.https://www.researchgate.net/publication/228866108_Discriminability_of_fingerprints_of_twins
  • María Sol Leira Permuy (2011). Manual de bases biológicas del comportamiento humano. Comisión Sectorial de Enseñanza (CSE) de la Universidad de la República.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.