Elva livsmedel som hjälper mot ångest

Elva livsmedel som hjälper mot ångest

Senaste uppdateringen: 13 november, 2018

Vi upplever situationer varje dag som får oss att bli stressade och fyllda av ångest. De kan till och med bli till allvarliga problem, vilket är varför vi vill tillhandahålla några tips på livsmedel som hjälper mot ångest och stress, så att du kan ha ett friskade och fridfullare liv.

Ett av de huvudsakliga symptomen för ångest är hunger, vilket kan orsakas av oregelbundna måltider eller en diet som inte har tillräckligt med vitaminer och näringsämnen. Bristen på mat i timmar för ditt glykemiska index lägre, vilket i sin tur väcker suget efter sötsaker och skräpmat. Som ett resultat så blir mat till en av de viktigaste faktorerna i att bekämpa ångest. Nedan kommer vi visa några av de livsmedels om får dig att må bättre och möjliggör kontroll över ångest såväl som stress.

Fisk

Fisk är utmärkt för att hålla trycket stabilt. Den innehåller omega 3, som är ansvarigt för att reglera blodsockernivåerna. Det är viktigt att du äter fisk minst en gång i veckan eftersom det är en källa för magnesium, stimulerar avslappning och minskar stress och ångest.

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter innehåller tryptofan – en aminosyra som är väldigt bra på grund av dess förmåga att frambringa gott humör och avslappning. Andra livsmedel, såsom jordnötter och bananer, innehåller det också detta ämne.

Mandlar

mandlar1

Precis som fisk så innehåller mandlar mycket magnesium såväl som andra proteiner och vitaminer som hjälper din kropp att fungera väl. När du känner dig stressad så ska du äta lite – en handfull räcker.

Bananer

Bananer är den huvudsakliga källan av kalium, vilket hjälper till att hålla ditt nervsystem starkt genom att kontrollera ångest- och stressjukdomar.

Sjögräs

Sjögräs innehåller höga halter magnesium och tryptofan, vilket får en att känna sig lugn och fridfull.

Choklad

mörk-choklad

Välj mörk choklad (sockerfri). Denna är perfekt för att lugna ångest och minska kortisol – hormonet som producerar stress.

Havregryn

Havregryn är rekommenderat för att minska ångest eftersom det höjer produktionen av hormoner som fungerar antidepressivt i kroppen. Det har även höga nivåer av magnesium och självklart fibrer.

Tips: Koka tre matskedar havregryn i 1/4 liter vatten. Ät en kopp när du vaknar, efter varje måltid och innan du går till sängs.

Apelsinblad

Apelsinblad fungerar lugnande och som sömnpiller. Gör ett avkok varje kväll innan du går och lägger dig eftersom du då kommer sova gott och minska ångest såväl som stress.

Nötter

nötter-The-Travelling-Bum

Nötter är ett bra livsmedel som hjälper mot ångest eftersom de innehåller vitamin B. Detta bidrar till bildandet av serotonin, som spelar en viktig roll som en neurotransmittor. Den förhindrar framförallt ilska, kontrollerar kroppstemperatur och håller aptiten stadig.

Persikor som hjälper mot ångest

Persikor har fibrer, vitaminer och mineraler som kontrollerar ångest och stress. Varje gång du känner ångest så ska du äta några persikor – två eller tre – för att känna dig tillfreds. Om du är sugen på något sött så ska du inte tveka att köpa några persikor.

Tips för vardagen

  • Undvik att dricka kaffe i så stor utsträckning som möjligt. Det är bättre att dricka avkok på frukt eller aromatiskt vatten.
  • Drick mycket vatten. Detta är viktigt för att alla organ i kroppen ska kunna fungera som de ska.
  • Etablera ett matschema. Vilken tid du ska äta frukost, lunch och middag. Du kommer få något att följa dag efter dag, samma tid.
  • Ägna dig åt fysisk träning. Detta ger din kropp och ditt sinne många fördelar.
  • Drick inte alkohol och rök inte cigaretter. Dessa dåliga vanor orsakar endast problem i din kropp.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.