Egenskaper och symptom på aerofagi

Aerofagi är en matsmältningsstörning som är resultatet av att man sväljer ner för mycket luft när man äter. Symtomen är relativt vanliga hos barn, varför tillståndet ofta är kopplat till kolik hos spädbarn.
Egenskaper och symptom på aerofagi

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Symptom på aerofagi är resultatet av ett överdrivet luftintag till matsmältningskanalen, särskilt under måltiderna. Termen betyder “äta luft.” Det är en mild matsmältningsstörning. Men det leder ofta till stora obehag. I själva verket är det ofta orsaken till utsläpp av luft genom munnen, eller det som vi ofta kallar rapningar. Det är dock viktigt att inte blanda ihop det här med gastroesofageal refluxsjukdom, eller GERD, som har liknande symptom.

Aerofagi kan bli värre i kombination med andra matsmältningsproblem, såsom dyspepsi, eller uppsvälldhet i buken. Hos barn är aerofagi relativt vanligt och är ofta kopplat till spädbarnskolik.

Orsaker till aerofagi

Illamående kvinna

Normalt är aerofagi en konsekvens av en bristfällig kost. Vanligtvis är det relaterat till överdriven konsumtion av läsk, sockerhaltiga drycker och andra livsmedel som godis, bakverk och tuggummi. Det kan även ha sitt ursprung i dåliga ätvanor under måltiderna, till exempel att man äter för snabbt. Detta kan nämligen göra så att en stor mängd luft kommer in i matsmältningskanalen.

Det kan också bero på ångestproblem, till exempel stress. Så ur ett patologiskt perspektiv är det mer vanligt förekommande hos personer som inte korrekt koordinerar funktionerna för att svälja och andas. Detta är ett vanligt förekommande problem hos personer med ångest.

Symptom på aerofagi

kvinna håller sig för magen

Symptom på aerofagi manifesterar sig genom en känsla av tyngd i magen, en känsla av uppblåsthet och andra matsmältningsproblem. Rapningar och även flatulens är de sätt som kroppen använder sig för att göra sig av med överflödig luft i matsmältningssystemet.

Symptom på aerofagi inkluderar:

 • Uppsvälldhet i buken: Detta är resultatet av att gaser i magen trycker på. Det leder till att överskottet av luft sväller upp buken. Det är dock lätt att förväxla detta med andra symptom.
 • Smärtor i magen: Ibland flyttar sig smärtan till nedre delen av bröstbenet genom att luften kan trycka både mot magen och hjärtat. Då är det möjligt att förväxla smärtan med de smärtor som kan komma av kärlkramp, eller angina pectoris (kranskärlssjukdom), vilket kan kännas alarmerande.
 • Ljud och gurglingar från magen: Vissa andra tillstånd ger liknande symptom som aerofagi. Så är fallet med gas som ger upphov till magljud.
 • Rapningar och icke-illaluktande flatulens.

Diagnos av aerofagi

Du kan gå till en läkare för att få en diagnos om du rapar så ofta och repetitivt att det är irriterande, och detta händer flera gånger i veckan. Läkaren kan också kontrollera mängden luft som du sväljer. Den grundläggande delen av diagnosen är att utesluta andra patologier, som exempelvis sjukdomar i övre matsmältningskanalen, malabsorption i tarmen av kolhydrater, bakteriell överväxt och förändringar i rörlighet.

Att förebygga aerofagi

Du bör äta en väl sammansatt kost för att förhindra aerofagi. Tugga också långsamt och undvik vissa livsmedel som kan gynna inflammation, till exempel läsk, godis eller tuggummi. Om svullnaden beror på stress, försök att arbeta med din ångest genom att följa en lämplig behandling. Du kan även försöka minska din stress med regelbundna sport- och avkopplingsaktiviteter. Symptomen på aerofagi försvinner vanligtvis spontant när du behandlar orsakerna till störningen.

Behandling

Aerofagi: bilder på teer samt kvinna som håller sig för magen

Slutligen är det viktigt att lyfta fram att vid behandlingen finns det några olika åtgärder som är bra att ha i åtanke:

 • Tugga ordentligt och gör det långsamt. Många människor äter mycket, dåligt och snabbt. Detta leder till viktökning och besvärande problem med matsmältningen. En av de saker du kan göra för att undvika och behandla aerofagi är att äta och tugga din mat långsamt.
 • Undvik stora och tunga måltider. En hälsosam kost hjälper dig att förhindra aerofagi. Du bör inte äta tunga måltider och du bör begränsa ditt intag av starkt kryddad mat och kolsyrade, sötade drycker.
 • Slappna av. Vissa människor reagerar på stress i magen. Om det är fallet med dig, så försök hitta ett sätt att släppa lite på din stress. Det kommer att leda dig till ett hälsosammare liv i allmänhet. För att göra det, börja med att träna regelbundet och äta mer frukt, fisk och grönsaker.
 • Drick kamomillte och andra naturliga örtteer. Vissa naturliga ingredienser kan effektivt lindra vissa av symptomen på aerofagi. Kamomill är det perfekta naturläkemedlet för att behandla och lindra ett överskott av gaser.
 • Drick mycket vatten. Detta ser till att du undviker att bli uttorkad. När du dricker mer vatten, minskar du också din konsumtion av läskedrycker, som är något du definitivt bör undvika!
 • Slutligen kan en magmassage hjälpa dig att lindra några av symptomen på denna störning i matsmältningssystemet.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7

 • Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.

 • Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.