Information om din hud och din hälsa

Information om din hud och din hälsa

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2019

Din viktigaste skyddsbarriär, som försvarar dig från den yttre världen, är din hud, och den anses ofta vara det största organet i kroppen. Du kan hjälpa både din hud och din hälsa genom att lära dig ta hand om den och förstå tecknen på att något är fel. Fortsätt att läsa artikeln nedan och du kommer lära dig om varningstecknen som din hud kan ge dig när det gäller din hälsa.

Lär känna din hud

Din hud kan avslöja en hel del. Torr och tråkig hy kan vara en signal om otillräcklig hydrering eller en dålig kost. Om du inte dricker tillräckligt med vatten samt intar viktiga näringsämnen genom din kost kommer det speglas i din hud.

Förutom de problem som är lätta att lösa som en brist på vatten kan din hy avslöja andra hälsoproblem. Mycket blek hud kan tyda på att du har blodbrist eller anemi. Om det kliar överallt kan det bero på olika orsaker som njurproblem, leversvikt, sköldkörtelförändringar, diabetes, mm. Eller du kanske har använt en kräm eller medicin som orsakar en reaktion. Matallergier kan också orsaka klåda.

Andra symtom

hud kurer
Mycket torr hud kan tyda på sköldkörtelförändringar, särskilt hypotyreos, framförallt om den normalt inte är torr. Om din hud är svettig, å andra sidan, kan det bero på hypertyreos.

Om huden är röd utan anledning kan det betyda att du har rosacea eller till exempel lupus som kännetecknas av hudrodnad i form av fjärilsvingar. Om din hud blir brun och det inte är på grund av solexponering kan det innebära ett överskott av järn eller så är det på grund av en sjukdom som kallas Addisons sjukdom.

En blåaktig hy kan tyda på cyanos, vilket innebär att det finns lite syre i blodet. Det kan bero på lung- eller hjärtproblem, eller cirkulationsrubbningar i de nedre extremiteterna om tårna är blå. En gulaktig färg kan innebära en leverförändring, som i fallet med hepatit.

När din läkare ger dig en ny medicin är det mycket viktigt att du lär dig om eventuella biverkningar. Med de flesta mediciner finns en beskrivning om eventuella bieffekter, men varje kropp är annorlunda och kan reagera olika på samma läkemedel.

Så, när du är säker på att de förändringar du ser i din hud inte är på grund av biverkningar från någon medicin är det bäst att uppsöka en läkare. Det är viktigt att du först besöker en hudläkare, som kommer veta om behandlingen ska vara dermatologisk eller om det är bäst att gå till en annan läkare, ifall sjukdomen inte har sin orsak i huden.

Kom ihåg

hud-allergier

Informationen i denna artikel är inte till för att skrämmas. Kom ihåg att ingen sjukdom har bara ett symtom. Tänk lugnt och analysera om färg eller andra förändringar i huden kan bero på någon medicin eller ett mindre problem.

Om du har upplevt förändringar flera gånger, utan någon uppenbar anledning, och du har andra symtom är det viktigt att du besöker en läkare. En diagnos och tidig behandling är alltid det bästa alternativet.

Huden säger en hel del. Ge din hud den uppmärksamhet den förtjänar. Kom ihåg att det bästa sättet att skämma bort den är med en hälsosam kost och genom att inta ordentlig med vätska. Och glöm inte att använda krämer som ger näring åt den och gör den vacker på utsidan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.