Den bästa dieten för diabetiker inkluderar frukt och grönt
Folk som har fått diagnosen diabetes måste se över sin kost som en del av sin behandling för att hålla blodsockret under kontroll. Det är viktigt att förändra många vanor, men kosten spelar en väldigt viktig roll för att undvika framtida komplikationer. Vi ska här gå igenom den bästa dieten för diabetiker.
Att äta en hälsosam kost innebär att man äter sådant som har ett högt näringsvärde i måttliga portioner och att man håller sig till en strikt måltidsrutin. Kosten kan variera beroende på vikt, ålder och andra faktorer, men innebär generellt att man minskar ner på kaloriintaget samtidigt som man möter kroppens näringsbehov.
Vad borde en diabetiker äta och inte? Vad rekommenderas egentligen?
Varför måste diabetiker tänka på sin kost?
Folk med diabetes eller prediabetes måste följa en speciell kost för att kontrollera höga blodsockervärden och andra relaterade problem. Kostplanen baseras på en kombination av hälsosamma livsmedel som påverkar olika aspekter av hälsan.
Målet med kosten är att:
- Kontrollera höga blodsockernivåer
- Hålla en stadig kroppsvikt
- Motverka kardiovaskulära komplikationer
- Reducera kolesterol och triglycerider
- Bibehålla en bra njurfunktion
- Stimulera nervsystemet
Vilka är fördelarna med en speciell diet?
Diabetiker tvingas ofta utstå konsekvenser om de inte tar de stegen som behövs för att hantera sjukdomen ordentligt. Det påverkar hela kroppen. Om de förbättrar sin kost kan det ha stora fördelar för livskvaliteten, men problemet i sig har tyvärr inget botemedel.
En bra kost stärker kontrollen över blodsockernivåerna, förbättrar produktionen och användandet av insulin och reglerar blodcirkulationen om det förekommer komplikationer.
Några fördelar kan vara:
- Stabilt blodtryck
- Förebyggande av synproblem
- Mindre utmattning
- Fysisk och mental utmattning
- Hälsosam kroppsvikt
Vad borde inkluderas i den bästa dieten för diabetiker?
Den bästa dieten för diabetiker baseras på tre grundläggande måltider varje dag, vid regelbundna tider. Det möjliggör för kroppen att göra det bästa av insulinet, oavsett om det är naturligt eller artificiellt. Läkare rekommenderar ofta att man besöker en näringsspecialist eftersom varje fall är annorlunda, men det finns några grundläggande rekommendationer.
Hälsosamma kolhydrater
- Frukter och grönsaker
- Fullkorn
- Baljväxter (bönor, linser och ärtor)
- Mjölkprodukter med låg fetthalt
Kostfiber
- Fullkornsmjöl
- Nötter
- Gröna grönsaker och frukter
- Havre
Hälsosamma fettsyror
- Fet fisk
- Frön och nötter
- Avokado
- Olivolja och rapsolja
Protein
- Baljväxter
- Ägg
- Magert kött (kyckling eller kalkon)
- Skummjölk eller mjölk med låg fetthalt
- Skaldjur
Vad borde diabetiker undvika?
Diabetes ökar risken för hjärtsjukdomar och andra kroniska sjukdomar som kan vara dödliga. Därför borde du dels äta hälsosamma livsmedel, men samtidigt begränsa intaget av skadliga livsmedel.
Mättade fetter
- Nötkött
- Kallskuret
- Bacon
- Friterad mat
- Raffinerade vegetabiliska oljor
Transfetter
- Bearbetad mat
- Bakverk
- Margarin
Kolesterol
- Mjölkprodukter och djurprotein (i överflöd)
- Äggulor
- Snabbmat
- Efterrätter
Natrium
- Raffinerat bordssalt
- Konserverad mat eller färdigmat
Observera: Det rekommenderas att du får i dig mindre än 2,3 gram natrium per dag. Om du har hypertoni ska det vara mindre än 1,5 gram per dag.
Socker
- Tillsatt socker
- Sötsaker och efterrätter
- Bakverk
- Flingor
Kostråd för diabetiker
Utöver kosten som rekommenderas av nutritionister finns det några allmänna tips du kan följa för att förbättra din hälsa:
- Ät oftare. Istället för tre stora måltider, ät fem eller sex mindre.
- Etablera en tid för att äta varje måltid.
- Etablera en tid för att ta din medicin.
- Träna regelbundet.
- Kontrollera ditt intag av kolhydrater.
- Sluta dricka alkohol.
Det kan vara en utmaning att hålla sig till en hälsosam kost om man precis har fått reda på att man är diabetiker, men det är det bästa sättet att hantera tillståndet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hu, F. B. (2011). Globalization of diabetes: The role of diet, lifestyle, and genes. In Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc11-0442
- WHO. (2015). Healthy Diet. Healthy Diet Fact Sheet N394. https://doi.org/10.1115/GT2004-53094
- Hu, F. B., Manson, J. E., Stampfer, M. J., Colditz, G., Liu, S., Solomon, C. G., & Willett, W. C. (2001). Diet, Lifestyle, and the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus in Women. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa010492