De vanligaste tillstånden som drabbar halsen

De vanligaste tillstånden som drabbar halsen är de som förekommer ofta, särskilt hos barn. Även om behandlingen måste vi undvika farorna med att självmedicinera.
De vanligaste tillstånden som drabbar halsen
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

De vanligaste tillstånden som drabbar halsen är nästan alltid milda och påverkar oftast svalget och struphuvudet.

Men även om de är milda är de dessvärre relaterade till missbruk av mediciner, särskilt antibiotika. I själva verket uppskattar Världshälsoorganisationen (WHO) att 50 till 60% av befolkningen självmedicinerar. Detta är en mycket farlig vana, och vi ska berätta varför senare i den här artikeln.

Vad är orsaken till de vanligaste tillstånden som drabbar halsen?

Ursprunget till halssjukdomar kan vara smittsamt eller icke-smittsamt. Smittsamma tillstånd inkluderar sådana som är resultatet av virus, bakterier eller svampar.

Enligt den spanska otorinolaryngologiska föreningen, Sociedad Española de Otorrinolaringología (SEORL), är de vanligaste tillstånden som drabbar halsen resultatet av virus. Men de som beror på bakterier är också vanliga.

Halssjukdomar av icke-infektiöst ursprung kan vara allergiska, irriterande eller traumatiska. En vanlig orsak till denna grupp av tillstånd är den irritation som gastroesofageal reflux kan orsaka.

Vanliga tillstånd som drabbar halsen: Faryngit och tonsillit

Både faryngit och tonsillit är sjukdomar i svalget och kan vara akuta eller kroniska. Det område som påverkas och hur allvarligt tillståndet är avgör om det är tonsillit eller rhinofaryngit.

Å andra sidan, om det drabbade området är mer generaliserat, kallas det faryngit eller faryngotonsillit. Ursprunget till 80 % av alla fall av faryngit är viralt, men i vissa fall kan dessa processer vara effekten av en bakteriell superinfektion.

Bland virusinfektioner är de som är resultatet av influensa och förkylningar de vanligaste. Å andra sidan beror bakterieinfektioner mestadels på bakterier från grupp A-streptokocker.

Ett barns hals med vita fläckar.
Barn drabbas oftare av faryngit, långt mer än vuxna.

Symptom

I barndomen har symptomen på dessa tillstånd att göra med ålder. Man kan dela in barndom i flera perioder: spädbarnsåldern, förskoleåldern och skolåldern.

Generellt sett är symptomen som vuxna upplever väldigt lika de som barn i skolåldern upplever.

Vanliga symptom inkluderar följande:

  • En torr, sträv känsla i halsen
  • Ökad slemproduktion
  • Dunkande smärta
  • Ett trängande behov av att harkla dig

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 9 huskurer för att ta hand om rösten och halsen

Diagnos och behandling

Det är viktigt att skilja mellan virus- och bakterieinfektioner, eftersom de skiljer sig åt när det gäller frekvens, behandling och svårighetsgrad. Du kan ofta skilja en typ av tillstånd från en annan genom dess symptom. I allmänhet är det virus som ligger bakom de flesta infektioner i halsen, och därför kräver deras behandling inte antibiotika.

Så länge tillståndet varar måste du dricka mycket vatten. Samtidigt bör du undvika att röka och dricka alkohol, samt plötsliga temperaturförändringar.

Det är en bra idé att vidta vissa åtgärder som kan hjälpa dig att förhindra spridning av infektionen, bland annat följande:

  • Använd engångsnäsdukar.
  • Täck munnen och näsan med insidan armvecket när du hostar eller nyser.
  • Undvik att röra vid dina ögon.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten ofta.

Du kan lindra symptomen med mediciner som smärtstillande, febernedsättande och antiinflammatoriska läkemedel. Dessa kan lindra allmänt obehag, ont i halsen och smärta.

De vanligaste tillstånden som drabbar halsen: Laryngit

Ett av de vanligaste tillstånden som drabbar halsen är laryngit, som drabbar struphuvudet, det organ som ger upphov till din röst. När inflammation i detta organ äger rum, antingen på grund av en infektion eller genom exponering för något irriterande medel, leder det till att struphuvudet och vävnaderna runt omkring svullnar upp. Detta kan i sin tur leda till förändringar i andningen och din röst.

Laryngit kan vara akut eller kronisk. Den vanligaste typen är akut laryngit av viralt ursprung, och detta tillstånd är vanligare hos barn mellan 3 månader och 3 år. Det kroniska tillståndet är å andra sidan mer typiskt för vuxna.

Bland anledningarna till att akut laryngit är vanligare hos barn är följande:

  • Brist på mognad av immunförsvaret
  • Liten struphuvuddiameter
  • Barn är känsligare och har lättare att utveckla ödem och spasmer i struphuvudet
En läkare tittar på en ung flickas hals.
Laryngit drabbar området där våra stämband sitter.

Symptom

Symtomen på laryngit är mycket karakteristiska och inkluderar:

  • En ihålig hosta
  • Heshet
  • Öm hals
  • Andnöd
  • Ibland måttlig feber

Behandling av laryngit

Du bör vidta en rad åtgärder för att lindra symptomen, som att undvika att tvinga fram din röst, undvika att tala eller göra det så lite som möjligt. Dessutom bör du öka ditt vätskeintag för att underlätta elimineringen av sekret.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Inflammation i ändtarmen: Vad orsakar det och hur behandlar man det?

Självmedicinera aldrig

När det kommer till milda halsåkommor bör du alltid undvika att ta mediciner utan att först rådfråga en läkare. En olämplig och felaktig användning av mediciner som antibiotika skapar resistens mot dem, och resistens mot dessa läkemedel är idag ett verkligt globalt folkhälsoproblem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Piñeiro R, Hijano F, Alvez F, Fernández A et al. Documento de consenso sobre el diagnóstico y tratamiento de la faringoamigdalitis aguda. An Pediatr (Barc). 2011;75(5):342.e1-13.
  • Arroba M. Laringitis aguda (Crup). Anales de Pediatría. 2003;1(S1):55-61.
  • Gamboa J, Sistiaga J, Wills D, Rivera T. Enfermedades inflamatorias laríngeas y faríngeas del adulto. Medicine (Madr). 2011 Nov;10(91):6190-6198.
  • Font E. Faringitis y amigdalitis: tratamiento etiológico y sintomático. Offarm: Farmacia y Sociedad. 2001;20(10):71-78.
  • Vazel L, Martins C, Potard G, Marianowski R. Faringitis crónicas. EMC – Otorrinolaringol. 2005;34(2):1–7.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.