De läkande egenskaperna hos nopal

Nopal är en medicinalväxt med många fördelar. I den här artikeln kan du lära dig om hur du använder den för att njuta av alla dess bra egenskaper.
De läkande egenskaperna hos nopal

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Detta är en växt från kaktusfamiljen som växer vilt över hela Amerika. Den är inte svår att odla och du kan plantera den i alla typer av jord. Detta är anledningen till att den är så populär på denna kontinent. Vidare så har man bevisat att den har utmärkta egenskaper som man kan nyttja i naturliga botemedel mot flera sjukdomar. Lär dig mer om de läkande egenskaperna hos nopal i denna artikel.

Näringsämnen i nopal

Denna växt är rik i kalcium, fosfor, kalium, samt natrium. Vidare besitter den även kolhydrater, väteberikade ingredienser, fibrer, vitamin A, B, C och K, klorofyll, riboflavin samt proteiner. Det finns många studier och mycket forskning som säger att nopal verkligen är bra för folks hälsa eftersom den hjälper körtlar, nervsystemet, immunförsvaret, cirkulationen, matsmältningen och andningen.

Den har också diverse egenskaper om man använder den externt. Den kan användas i till exempel i kosmetika, krämer och skönhetsbehandlingar för hud såväl som hår. Man har även skapat tvålar, schampo, balsam, fuktgivande geler, lotions, pomada, ögonskugga, etc. men nopal. I traditionell medicin så har man använt den för att behandla sår eller mindre brännskador på huden.

nopal i korg

Du kan äta den på olika sätt: juicer, såser, pulver, sötsaker, klubbor, grytor, sallad, sylt, soppa, bryggd, kombinerad med spannmål, frukter eller linfrön. För gastronomisk användning så används nopal som foder. Den huvudsakliga växtdelen är så pass mör att man till exempel kan göra inläggningar med den. Den är väldigt populär tillsammans med frukt.

Hälsoegenskaper hos nopal 

nopal och kaktusfrukt

Kraftfullt antibiotisk

Den stör eller stoppar direkt tillväxten och utvecklingen av bakterier. Man använder nopal som en läkande kräm och den har väldigt bra effekter på huden såväl som på sår och infektioner.

Förbättrar matsmältning

På grund av B-vitaminerna (B1, 2 och 3) och C, såväl som kalcium, kalium, magnesium, natrium och järn. Med dess antioxiderande egenskaper erbjuder den ett utmärkt skydd mot de gifter som du konsumerar i måltider. Den saktar också ner effekten som konsumtion av alkohol eller “tung” mat medför.

Förebygger förstoppning

Fibrerna som nopal har hjälper matsmältningen, som vi nämnde ovan, vilket förebygger att du får problem när du går på toaletten.

En bundsförvant mot fetma

På grund av de stora mängderna fibrer den innehåller så hjälper den till att sakta ner absorberingsprocessen för mat och näringsämnen som kommer in i blodomloppen, vilket även främjar deras eliminering. Detta gör att vätskor kan komma till blodomloppet snabbare, vilket hjälper till att reducera celluliter och retention. Vi rekommenderar att konsumera nopal med juicer, såsom apelsinjuice. De olösliga fibrerna som den kommer med orsakar en mättnadskänsla och förebygger att du äter för mycket. Som om det inte vore nog så reglerar den tarmrörelserna så att du kan göra dig av med avföring ordentligt.

Förstärker immunförsvaret

Detta eftersom nopal erbjuder en massa vitaminer – speciellt de komplexa typerna, såsom A, B och C. Den har även mineraler och många aminosyror som hjälper till att eliminera gifter, avgifta levern och göra sig av med skadliga effekter från föroreningar i miljön, cigarettrök, problem som alkohol orsakar, etc. På grund av dess fotokemikalier så får kroppen hjälp att försvara sig mot virus- och bakterieattacker.

Förebygger skador på nervsystemet

Den hjälper dig även att slappna av, vara på ett bättre humör och kan till och med hjälpa med depressionsproblem och emotionella obalanser.

Den är ett utmärkt diuretikum

Nopaljuice användas för att bli av med inflammation i urinsystemet och minska smärta i njurar och blåsa.

nopal

Nopal kan behandla och mildra sjukdomar

  • Stoppar cancer från att spridas: Nopal har många dietära fibrer – lösliga och olösliga. De senare absorberar vatten och hjälper mat att “passera” lättare genom matsmältningssystemet. De förbättrar även intag och är ansvariga för att spä ut cellkoncentrationer som kan vara carcinogena i tarmen, vilket förebygger denna sjukdom.
  • Behandlar ateroskleros: Plack i blodkärlen orsakar denna kardiovaskulära infektion och man kan behandla med denna växt på grund av dess fantastiska antioxiderande och antiinflammatoriska effekter. Regelbunden konsumtion av färsk nopaljuice eller dess pulverform hjälper till att förebygga denna sjukdom från att drabba dig.
  • Reglerar diabetes: Med andra ord blodsockernivåerna för personer som lider av denna sjukdom. Tack vare 18 aminosyror i växten så kommer din kropp ha mer energi och du kommer känna dig mindre trött, vilket är anledningen till att även glukosen minskar. De stärker levern och bukspottkörteln, och ökar känsligheten för insulin vilket stimulerar utsöndring av glukos till alla celler i kroppen. De minskar även intaget av kolhydrater vilket minskar insulinproduktion.
  • Hjälper till att reglera kolesterolet: Tack vare dess aminosyror, vitamin B3 och fibrer. Nopal förebygger även för stora mängder socker i blodet samt omvandlingen till fett, vilket avsevärt reducerar mängden “dåligt” kolesterol och triglycerider. Den eliminerar även gallsyra som sedan omvandlas till kolesterol.
  • Förbättrar grovtarmen: På grund av dess aktiva ingredienser så hjälper den till att förebygga absorbering av fett och kolhydrater. Den håller blodnivåerna balanserade och hjälper till att kontrollera övervikt. Nopal innehåller fibrer som absorberar glukos i tarmarna. Den håller även detta organ rent och i bra skick.

Bilder från Razi Marysol Machay, Diógenes el Pacífico, David de la Luz, Javier Lastras, Roberto González och Luis Daniel Carbia Cabeza.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • López-Romero, P., Pichardo-Ontiveros, E., Avila-Nava, A., Vázquez-Manjarrez, N., Tovar, A. R., Pedraza-Chaverri, J., & Torres, N. (2014). The Effect of Nopal (Opuntia Ficus Indica) on Postprandial Blood Glucose, Incretins, and Antioxidant Activity in Mexican Patients with Type 2 Diabetes after Consumption of Two Different Composition Breakfasts. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.06.352
  • Hernández-Urbiola, M. I., Contreras-Padilla, M., Pérez-Torrero, E., Hernández-Quevedo, G., Rojas-Molina, J. I., Cortes, M. E., & Rodríguez-García, M. E. (2010). Study of Nutritional Composition of Nopal (Opuntia ficus indica cv. Redonda) at Different Maturity Stages. The Open Nutrition Journal. https://doi.org/10.2174/1874288201004010011
  • Medina-Torres, L., Gallegos-Infante, J. A., Gonzalez-Laredo, R. F., & Rocha-Guzman, N. E. (2008). Drying kinetics of nopal (Opuntia ficus-indica) using three different methods and their effect on their mechanical properties. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2007.07.016

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.