De bästa frukterna för att motverka anemi

Frukter som innehåller vitaminer hjälper oss även att föra ut det i kroppen. Acerola har höga nivåer av vitamin C och järn.
De bästa frukterna för att motverka anemi
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Anemi är något som kan drabba oss alla någon gång i livet. Det kan orsakas bland annat av att äta dåligt, ha överdrivet mycket menstruationsblödningar, eller problem med njurarna och levern… Brist på järn är något vi inte bör ignorera. Vad sägs om att börja äta mer frukt? Vi berättar vilka som är bäst för att motverka anemi.

Vilka frukter bör jag äta för att motverka anemi?

frukt i skål

Frukt mot anemi

Kan frukter bota vår brist på järn? Inte helt, men de är viktiga för att förbättra vår järnnivå i kroppen. Många nutritionister rekommenderar exempelvis att man ska använda sig av de livsmedel som innehåller järn samt en tesked citronsaft. Hjärtmusslor, musslor, spenat… ifall vi kombinerar dessa med lite citron kan vi använda dem för att höja vår nivå av järn.

Frukt blir därför ett nödvändigt komplement för att reducera och motverka anemi. Naturen ger oss alltid naturliga ämnen för att vi ska kunna få i oss de näringsämnen vi behöver, vilket i detta fall är frukt. De ger oss inte bara järn, utan även vitaminer som hjälper oss att öka nivån av denna mineral i kroppen.

1. Apelsiner och citroner

Citrusfrukter mot anemi

Citrusfrukter är rika på vitamin C, och som vi nämnt tidigare är de ovärderliga för att komplettera vår kost. Varje gång du äter frukost bör du lägga till apelsinjuice, havregrynsgröt med jordgubbar och nötter, samt mandlar… Ha även på lite citronjuice i din sallad. Allt detta kommer motverka din anemi.

2. Plommon

En av de bästa medicinska frukterna. Känner du till dess egenskaper? De är bra för matsmältningen och förstoppning, inflammationer, ger oss energi, och sist men inte minst ger de oss en stor dos järn. Du kan äta dem som de är eller torra. De är idealiska till frukost, som snacks eller för att ta under dagen för att få mer energi. Tveka inte – efter citrusfrukter är plommon något av det bästa du kan äta mot anemi.

3. Juice från äpple och päron

Smoothie på päron

Friska, läckra, mångsidiga och helande. Kommer du ihåg det gamla talesättet, “Ett äpple om dagen håller doktorn borta”? Vi kan säga samma sak om päron. Du kanske inte känner till de större fördelarna med att dricka juice från äpple och päron. Det är idealiskt till frukost. Skala ett äpple och ett päron och lägg dem tillsammans med en kopp vatten i mixern. Du kommer älska det och det är perfekt för att höja dina hemoglobinnivåer.

4. Acerolakörsbär

Acerola

Känner du till denna helande och terapeutiska frukt? Ifall du inte hört talas om den bör du veta att det är en av de frukter med den högsta nivån av vitamin C och järn. Acerola är en typ av körsbär från Västindien som idag odlas i olika klimat.

Som sagt har den höga nivåer av vitamin C, men den har även andra typer av näringsämnen som vitamin B6, vitamin B1, vitamin A, flavonoider och essentiella mineraler (järn, kalcium, fosfor, kalium, magnesium) som är ovärderliga för kroppen. Och hur bör man äta dem? Du kan äta dem som dem är, i juicer eller även i sallader. De är perfekta för att behandla anemi, minska trötthetssymptom, utmattning och det stärker även immunförsvaret.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.