Effektiva knep för hur du kan bli av med pormaskar

Effektiva knep för hur du kan bli av med pormaskar

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

De är en riktig mardröm eftersom de oftast är mycket svåra att bli av med. Det är som om de “fastnat” på näsan och att de aldrig lämnar huden. De finns inte bara i kvinnors ansikten; män får dem också även om de vanligtvis inte stör sig så mycket på dem. Att förebygga eller bli av med pormaskar är inte lätt. Om du vill bli av med dem måste du ha tålamod och se till att du inte får utbrott på vissa ställen.

Vad är pormaskar?

Dessa ökända och fula små prickar, som dyker upp på mindre förväntade ställen som näsan, hakan, kinderna eller runt dina läppar, är döda celler “blandade” med talg. De blir mörkare av oxidationen som uppstår när de kommer i kontakt med ytan.

De uppstår genom hudens överproduktion av olja, oftast under sommaren och inte alltid i samband med akne (även om människor tror att de gör det).

Att bli av med pormaskar tar tid och engagemang

Pormaskar drabbar inte enbart tonåringar. Om din hudtyp producerar för mycket talg och du inte rengör den på rätt sätt kan de sträcka på sina fula huvuden. Att bli av med pormaskar tar tid och engagemang, men framför allt tålamod.

En av de viktigaste åtgärderna för att bli av med pormaskar är att upprätthålla goda rengöringsvanor under hela dagen och på kvällen. Om du svettas mycket, inte tar bort ditt smink innan du går till sängs eller inte tvättar ansiktet med tillräckligt mycket vatten när du kommer in från att ha vistats utomhus är det mer troligt att du kommer att drabbas av pormaskar.

Beroende på vilken typ av hud du har kan du behöva tvätta ansiktet mer eller mindre ofta. Glöm inte att återfukta det! Kom ihåg att när du har blivit av med pormaskarna måste du upprätthålla denna rutin så att de inte kommer tillbaka. Försök att hålla dina porer rena och “stängda”. För att göra det behöver du tvätta ansiktet med kallt vatten varje dag.

Gör en ansiktsmask emellanåt

Emellanåt kan du applicera hemgjorda ansiktsmasker innehållande kända naturliga exfolierande ingredienser såsom havre, yoghurt och socker.

Hur kan du bli av med pormaskar?

Det finns flera sätt att bli av med pormaskar i ansiktet och se bra ut. Här är några av de mest effektiva och populära knepen för att bekämpa detta problem:

Lim

Köp lim (ett som barn använder i skolan, en giftfri sort). Spraya ansiktet med varmt vatten eller badda det med en varm, våt handduk. Applicera sedan limmet på de områden där du har pormaskar. Låt det stelna helt. Därefter drar du bort det. Om du vänder på limbiten kommer du att se att den dragit med sig pormaskarna.

Tryck ut dem

Ett annat alternativ är att trycka ut dem en efter en när du är i badrummet och tvättar ansiktet. Värm ansiktet med duschvattnet så att porerna vidgas. Om du långsamt och försiktigt trycker på dem kommer de att komma ut av sig själva om de inte sitter alltför djupt. Du kan använda en pincett för att avsluta utdragningen när de börjar sticka upp. På så sätt undviker du att lämna några märken på huden.

Ta bort pormaskar med tandborste och tandkräm

Tandborste och tandkräm

Du behöver en tandborste som du inte kommer att använda mer och lite tandkräm. Lägg tandkräm på tandborsten som om du skulle borsta tänderna. Blöt tandborsten och ansiktet med varmt vatten. Varje kväll innan du går till sängs borstar du försiktigt området med pormaskar. Sedan steriliserar du tandborsten med kokande vatten även om du bara använder den för att bekämpa pormaskar. Tvätta sedan ansiktet och applicera en fuktighetskräm.

Ansiktskräm

Bered en lotion med lika delar limejuice, mandelolja och glycerin. Applicera denna lotion i ansiktet varje kväll och lämna den på i 15 minuter. Skölj ansiktet med varmt vatten. Detta kommer att hjälpa dig att bli av med dina pormaskar och även fläckar i ansiktet.

Ägg är effektivt mot pormaskar

Äggula

Vispa en äggula och applicera den i hela ansiktet och framförallt där pormaskarna är koncentrerade. Lägg några ark toalettpapper eller pappersservetter över ansiktet och vänta tills de är helt torra och har hårdnat; efter en timme ungefär. Skala försiktigt bort papprena. Skölj ansiktet med varmt vatten. Klappa torrt.

Olja och tandkräm

Skölj ansiktet med varmt eller hett vatten för att öppna upp porerna. Doppa ett hörn av en handduk i olivolja eller mandelolja. Tillsätt tandkräm. Applicera försiktigt men bestämt på näsan eller andra besvärliga områden. Gnid i cirklar. Om det behövs kan du lägga till mer av blandningen. Vänta fem minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Varm handduk

Värm upp en handduk över ett värmeelement eller i kokande vatten. Kontrollera att den inte är brännande het och placera den sedan på ansiktet i tio minuter tills den svalnat. Tvätta ansiktet med varmt vatten och en neutral tvål. Skölj med kallt vatten för att stänga porerna och tillämpa en icke-fet fuktighetskräm. Applicera sedan tvättsprit och massera in i fem minuter. Skölj sedan igen.

Foton med tillstånd av Bradley Gordon, Orin Zebest, Juan Pablo Olmo, Michael Coghlan, Javier Cohen och Eleazar.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.