Vanliga misstag när man tvättar ansiktet

Om du inte har som vana att tvätta ansiktet när du stiger upp på morgonen kan bakterier och olja från dagen innan börja ansamlas i huden.
Vanliga misstag när man tvättar ansiktet

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ta hand om huden är ett enkelt sätt att garantera sig en ungdomlig hy i många år. Men det är även lätt att begå misstag när man tvättar ansiktet.

I den här artikeln vill vi dela med oss av misstag många gör i sin ansiktsvård och som får huden att se äldre ut. Det kanske får dig att förstå varför rynkor och finnar plötsligt och liksom oförklarligt börjar uppstå.

Vanliga misstag när man tvättar ansiktet

1. Du tvättar inte ansiktet tillräckligt ofta

Tvätta ansiktet regelbundet för att behålla en ungdomlig hy

Det vanligaste misstaget man gör är att inte tvätta ansiktet varje dag. Du kanske tänker att det inte är så farligt att du direkt går och lägger dig när du kommer hem på kvällen. För du kommer ju att duscha i morgon på morgonen och då tvätta bort allt smuts, eller hur?

Problemet är att när du går och lägger dig utan att tvätta ansiktet så låter du smink, smuts och föroreningar i ansiktet krypa in i porerna och blockera dem. Detta bäddar för akne. Och det är så de första rynkorna och imperfektionerna börjar uppkomma.

Du rekommenderas att rengöra huden ungefär var 10:e timme.  Det innebär mer eller mindre att rengöra ansiktet varje morgon och kväll.

Du behöver inte göra det så svårt för dig. Du behöver bara tvätta ansiktet ordentligt med en mild tvål och vatten. Föredrar du någonting mer återfuktande, prova denna spray:

Ingredienser

  • 1 1/4 dl kamomillte
  • 2 msk gurkvatten
  • 2 msk aloe vera-gel

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienserna och häll i en sprayflaska.
  • När det är dags att rengöra ansiktet, spraya ansiktet med blandningen och rengör med cirklande rörelser med en bomullstuss.
  • Avsluta med att skölja med lite vanligt vatten och gå sedan och lägg dig. Du kommer märka hur huden blir mjukare och friskare och ser bra ut när du stiger upp på morgonen.

2. Du använder aldrig hudpeeling

Vi sade innan att ett vanligt misstag när man tvättar ansiktet är inte tvätta av sig sminket. Men det är bara ett första steg. Peelingkrämer tar bort gifter och smuts som samlas i de djupaste lagren i huden.

Det bästa är att använda en peeling som passar din hudtyp. Det hjälper dig att bäst rena huden och motverka de vanligaste hudproblemen.

  • Har du känslig hy behöver du en mild, mjukgörande peeling.
  • Har du oljig hy är det nödvändigt med en peeling som kan kontrollera det utan att torka ut huden.

När det kommer till hur ofta är det bra att använda peeling en gång i veckan. På så vis får du en djuprengöring, men utan att göra dig av med hudens naturliga oljor. Endast i extrema fall är det nödvändigt att använda peeling oftare än en gång i veckan.

Vi rekommenderar att du väljer en naturlig peeling utan kemiska tillsatser för att rengöra ansiktet. Ett annat vanligt misstag när man tvättar ansiktet är att man tillför kemikalier som skapar irritationer och allergier.

3. Du tvättar ansiktet endast en gång om dagen

Även om du tvättade av allt smink kvällen innan behöver du ändå tvätta ansiktet igen på morgonen. Tänk på att bakterier samlas i huden även medan du sover. Dessutom finns det kvalster och rester av tvättmedel i dina sängkläder och föroreningar i luften.

Så för att undvika det bör du på även morgonen tvätta ansiktet med tvål och vatten, och använda sprayen vi tipsade om innan.

  • Har du väldigt oljig hy, eller om du till exempel varit på gymmet, bör du tvätta ansiktet för att undvika att smuts ansamlas. 
  • Har du väldigt torr hy, applicera lite återfuktande kräm i stället för att tvätta ansiktet så att du inte förvärrar problemet.

4. Du byter ofta produkter

Om du känner dig frustrerad över att ingen av de produkter du använder för ansiktsrengöring gör att din hy ser bättre ut är detta kanske ditt problem.

Vi är tyvärr ofta stressade och lite desperata över att se bra ut på bara några minuter. Men både kommersiella och hemgjorda produkter behöver användas under en längre tid innan man börjar se de resultat man vill.

Du behöver vänta i minst 4 veckor för att se förändringar. Men det är efter 6 veckor som de riktiga förändringarna börjar synas. Och tänk på att du bör använda din produkt regelbundet under hela denna tid.

Använder du en rengöringsgel i en vecka för att minska porer och sedan byter produkt är det möjligt att du aldrig kommer få se några resultat. Låt huden anpassa sig till produkten så kommer du sedan få njuta av de gynnande fördelarna.

5. Du använder för många produkter på samma gång

Hur brukar du göra när du tvättar ansiktet? Du kanske tänker att om du rengör ansiktet med flera olika produkter kommer det att förbättra resultaten? Men det stämmer inte. Du måste välja en enda produkt för varje enskilt behov. 

Använder du flera olika produkter mot samma hudproblem irriterar du huden. Det gör problemen ännu värre än vad de i själva verket är. Använder du en rengöringstonic, använd inte tvål eller rengöringskräm också.

Det hjälper dig även att spara pengar, eftersom du bara behöver köpa två eller tre produkter.

Nu när du kan lite om vanliga misstag när man tvättar ansiktet, tänk efter vilka misstag du kanske gör och följ våra råd! Lycka till!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.