Havremask med öljäst för hår och hud

Utöver att ha gott om fördelar för alla hudtyper kan denna havremask med öljäst även gagna ditt hår.
Havremask med öljäst för hår och hud

Senaste uppdateringen: 03 december, 2019

Miljömässiga faktorer såsom väder och föroreningar kombinerat med inre faktorer såsom åldrande, dåliga vanor och dåligt näringsintag kan ha avsevärda effekter på hår och hud. Det är där denna havremask kommer in i bilden.

Du kan naturligt förebygga försämringen av hår och hud samt förbättra ditt utseende med hjälp av denna fantastiska mask, som även innehåller öljäst. I dagens artikel ska vi berätta hur du gör den för att tillföra fukt, glans och ungdomlighet till ditt hår och ansikte.

Hur gagnas man av masker?

Även om du använder toners och fuktkrämer varje dag så behöver din hud ibland en extra dos näringsämnen. Detta eftersom den konstant utsätts för faktorer som skadar och åldrar den i förtid. Masker kan tillhandahålla dig med några minuters avslappning, då du kan vila och låta hudens porer absorbera näringsämnena från ingredienserna du väljer. Vidare kan du använda saker som du normalt sett inte skulle inkludera i din dagliga hudvårdsrutin.

Det är bättre att göra masken hemma snarare än att köpa en; på så sätt kommer den vara naturlig och fri från tillsatser, och dessutom bestå av saker som passar specifikt din hy. Vissa masker lämpar sig för specifika hudtyper, men det finns även varianter som är rekommenderade för alla.

Naturliga ingredienser för en havremask

Fördelarna med att använda naturliga ingredienser är att man kan undvika substanser som är skadliga för hälsan. Det kan röra sig om parabener, paraffiner och andra petroleumderivat.

Havre

Havre

Havre är väldigt bra för din inre och yttre hälsa tack vare dess innehåll av mucilago. Dessa beståndsdelar är lösliga fibrer som har mjukgörande egenskaper, vilket betyder att de både återfuktar och skyddar hud såväl som hår. De förebygger även att hud och hår torkar ut.

Detta lämpar sig väldigt bra för personer med känslig hy eller akne. Havre innehåller även många näringsämnen som föryngrar hud och hår, inklusive B-vitaminer, E-vitamin och mineraler såsom zink, järn, magnesium och kalcium.

Konsistensen hos malen havre exfolierar varsamt huden för att ta bort döda hudceller som ansamlas på de yttre lagren och ger den ett gammalt och matt utseende.

Öljäst

Öljäst är ett utmärkt näringstillskott för hälsa och skönhet, som när dig inifrån och ut. Det är rikt på B-vitaminer och mineraler (järn, krom, kalium, fosfor, magnesium, svavel, kalcium, zink och selen).

 • Detta tillskott är bra för att ta bort orenheter från huden och förebygga akne eftersom svavelinnehållet gör det till en kraftfull rensare.
 • Selen agerar även som en antioxidant för att bekämpa cellulärt åldrande.

När du konsumerar eller applicerar öljäst tillför du både glans och fukt. När det kommer till håret kommer det även förebygga håravfall och stärka håret från rötterna.

Öljäst- och havremask

Havre med öljäst

Denna havremask lämpar sig för alla hudtyper: fet, torr, kombination, mogen, känslig eller med akne. Tack vare de två ingredienserna – som är balanserade, rensande och mjukgörande – kommer din huds naturliga talginnehåll regleras utan att ansiktet torkar ut eller blir glansigt.

Den lämpar sig dessutom för alla hårtyper eftersom den kontrollerar produktionen av talg för att hålla håret återfuktat och tillföra glans såväl som mjukhet från den första appliceringen.

Ingredienser

För att göra denna havremask med öljäst kommer du behöva följande:

 • 2 matskedar mald havre
 • 1 matsked öljäst
 • Vatten (efter behov)
 • Valfritt: lägg till tre droppar av en eterisk olja du gillar (lavendel, apelsin, mynta, citron, ros, kanel etc.) för att höja de avslappnande egenskaperna och fördelarna.

Hur gör man?

 • Blanda den malda havren och öljästen. Tillsätt sedan vatten lite i taget tills du fått en jämn smet.
 • Havremasken bör inte vara för solid eftersom den då blir svår att applicera. Se dock till att den inte heller blir för rinnig eftersom den då kommer droppa.

Applicering

 • Det är viktigt att du applicerar denna havremask långsamt eftersom avslappning kommer göra absorptionen mer effektiv.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Reynertson, Kurt & Garay, Michelle & Nebus, Judith & Chon, Suhyoun & Kaur, Simarna & Mahmood, Khalid & Kizoulis, Menas & Southall, Michael. (2015). Anti-Inflammatory Activities of Colloidal Oatmeal (Avena sativa) Contribute to the Effectiveness of Oats in Treatment of Itch Associated With Dry, Irritated Skin. Journal of drugs in dermatology : JDD. 14. 43-8.
 • Brewer’s yeast. Health Line. [Online] Avaiable at: https://www.healthline.com/health/brewers-yeast

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.