Behöver din baby rapa efter att ha ammat?

Att få sin baby att rapa är en teknik som alla nyblivna föräldrar lär sig för att hjälpa sina nyfödda att bli av med gaser. Om du är nybörjare kommer informationen i den här artikeln att vara till stor hjälp.
Behöver din baby rapa efter att ha ammat?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2022

Att ge sin baby rätt näring är ett av de största bekymren för nyblivna föräldrar. Det är svårt i början på grund av svårigheter som de inte vet hur de ska hantera, t.ex. om deras baby behöver rapa och om den har gaser i magen. Under de första sex månaderna av livet bygger spädbarn faktiskt hela tiden upp luft i magen, och det kan ofta hjälpa dem att må bättre om de får rapa efter att ha ätit.

Men ofta kvarstår problemet och det är här oro uppstår för hur man ska hantera det. Vad orsakar gaser i magen hos spädbarn? Är det möjligt att de har ett medicinskt problem eller en sjukdom? Hjälper det verkligen din baby att rapa efter att den har ammat?

Vad orsakar gaser i magen hos spädbarn?

baby ammar

Det första du behöver veta är att gaser i magen hos spädbarn är oundvikligt. Det är något som händer på grund av deras ätbeteende under de första veckorna i livet och hur deras inre organ utvecklas under denna tiden. Gaser i magen är den vanligaste orsaken till diarré.

 • Deras matsmältningssystem håller fortfarande på att utvecklas: I slutet av graviditeten är barnets matsmältningssystem ännu inte fullt utvecklat. Även om tiderna varierar, börjar det bli mer moget runt sex månaders ålder, men det är inte fullt utvecklat förrän barnet är fem år. Detta innebär att problem som gaser i magen och sura uppstötningar är normala.
 • Spädbarn sväljer luft, antingen när de gråter eller när de sväljer för snabbt när de får mat (särskilt med en flaska). Det är normalt att nyfödda sväljer luft, även om det tyvärr får konsekvenser som t.ex. gaser i magen. När din baby växer minskar mängden luft som av misstag når ner i matsäcken.
 • Några vanliga magproblem är förstoppning, gastroesofageal reflux och kolik. Matsmältningsbesvär är mycket vanliga under det första levnadsåret, så föräldrar bör lära sig att hantera dem med hjälp av sin barnläkare.
 • Överkänslighet eller allergi: Främst mot någon komponent i bröstmjölksersättningen. Allergier är mindre vanliga än överkänslighet, eftersom det senare är relaterat till matsmältningssystemets utvecklingsstadium.

Dessa är de fyra främsta orsakerna till gaser i magen hos spädbarn. Visst finns det andra också, t.ex. dåligt grepp eller position under amning eller oregelbunden kost under den första tiden.

Moderns kost

Även om många föräldrar tror att det påverkar, så finns det inga starka bevis för att moderns kost är en utlösare för detta eller liknande problem.

Mödrar begränsar ofta intaget av vissa livsmedel utan anledning, särskilt kryddig, sur eller mycket kall mat. Forskare har dock visat att sådana begränsningar inte har några fördelar, och om de inte rekommenderas av en barnläkare är det osannolikt att de hjälper.

Tecken på att din baby kan ha gaser i magen

Många symptom kan indikera att din baby kan ha gaser i magen. Kom ihåg att det är naturligt och oundvikligt, så du behöver inte bli orolig om du märker av dessa symptom regelbundet. Några av dessa är:

 • Gråt och tecken på obehag: Gråt är den enda kommunikationsmetoden som spädbarn har för att uttrycka sina känslor. Om de gråter direkt efter att ha fått mat och detta kommer tillsammans med andra tecken på obehag, kan de ha gaser i magen.
 • Överdriven flatulens: Även om det att det kommer luft ur analöppningen är helt normalt hos spädbarn, är det ett symptom på luft i matsmältningssystemet om det sker specifikt efter amning. För att lindra trycket försöker deras kropp att göra sig av med en del av gaserna genom flatulens.
 • Sömn- eller ätproblem: Sömnproblem kan faktiskt vara ett tecken på många tillstånd, och detsamma gäller ätproblem. Men om dessa inträffar i specifika sammanhang och tillsammans med andra symptom, pekar de troligen på samma tillstånd.
 • Barnet vrider sig och visar tecken på smärta och försöker också dra upp benen mot bröstet. Han eller hon kan också bli irriterad och i allmänhet verka obekväm. Gaser i magen orsakar en obehagskänsla som leder till alla dessa symptom.

Du kan också lägga märke en liten svullnad i buken och att din baby ofta kräks. Dessa tecken betyder inte alltid att det finns en överdriven ackumulering av gas, eftersom de flesta gaser förekommer naturligt, även när det inte finns något underliggande problem.

Det bästa sättet att utesluta andra tillstånd är att rådfråga din barnläkare.

Så här kan du hjälpa din baby att rapa

Det finns inga vetenskapliga bevis för att det att hjälpa sin baby rapa minskar kolik eller uppstötningar med någon större effekt. Detta bekräftas av en studie från 2014 med två kontrollgrupper.

Även om det inte finns mycket bevis i den medicinska litteraturen, finns det inte heller några bevis för att dessa metoder är skadliga för spädbarns hälsa.

Faktum är nämligen att flatulens, kolik och uppstötningar är normala problem under de första månaderna av livet, oavsett om föräldrarna hjälper sin baby att rapa eller ej. Men bevis från många mödrar visar att det att rapa sitt barn hjälper till att lugna ner dem och hjälper dem också att sova bättre och minskar irritabilitet.

Det betyder att det är en god idé, särskilt om ovanstående symptom är mycket märkbara. Med tanke på detta, har vi här samlat ihop några tekniker för att hjälpa din baby rapa som du kan använda under och efter varje matning:

Du kan rapa din baby genom att stå upp med en babyfilt på axeln

Detta är den klassiska positionen att hjälpa sin baby att rapa efter en matning. Du ställer dig upp och lägger barnets haka på din axel. Det är möjligt att lite mjölk kan komma upp igen under detta förfarande, så det är lämpligt att använda en tygtrasa eller babyfilt för att undvika att få mjölkrester på dina kläder. Gör följande när du är i denna position:

 1. Klappa försiktigt ditt barn på ryggen. Gör detta nedifrån och upp för att hjälpa luften att röra sig uppåt.
 2. För att uppnå detta kan du klappa nedre delen av ryggen tre eller fyra gånger och sedan gå uppåt lite i taget tills du når bröstet.
 3. För att lugna ditt barn, försök att samtidigt gå eller vagga.

Det går inte att säga hur lång tid det normalt tar att rapa en bebis. Gör det bara tills du märker att de slutar rapa. Du kan också utföra den här manövern mitt i matningen om barnet visar några tecknen på att han eller hon sväljer luft. Se till att kroppen är i upprätt läge för att hjälpa luften att komma ut.

Du kan hjälpa din baby rapa i upprätt läge

Denna teknik är bekvämare om du är trött och vill sitta ner. Du kan hjälpa din baby rapa medan du sitter på en stol. En gungstol hjälper till att lugna barnet om det känner sig oroligt under processen. Denna teknik utför du på följande sätt:

 1. Sätt barnet i ditt knä och lägg handflatan på bröstet. Luta ditt barns kropp något framåt så att din hand stöder en del av dess vikt.
 2. Med den andra handen, klappar du försiktigt på ditt barns rygg. Använd metoden ovan med rörelser från nedre delen av ryggen och uppåt.
 3. Var försiktig så att du inte tappar kontrollen över ditt barns kropp. Utför tekniken i två till tre minuter.

Om du inte hittar en bekväm position, försök att sätta ditt barn på ditt knä eller på en horisontell yta (t.ex. en säng). Ha tålamod om inget händer i början. Det tar några minuter innan gaserna rört sig upp och ut.

Liggande i ditt knä

Om ovanstående tekniker inte fungerar, försök att placera din baby på magen över ditt knä. Du bör försöka uppnå en 30-graders vinkel istället för en horisontell position. Det bästa sättet att uppnå detta är genom att följa dessa steg:

 1. Lägg barnet över ditt knä och luta det framåt tills du uppnår denna 30-graders vinkel.
 2. Se till att barnets huvud alltid är högre än bröstet. På så sätt undviker du problem om de kräks upp lite mjölk eller någon annan mat. Om det behövs kan du stödja huvudet med din hand.
 3. Klappa din baby försiktigt på ryggen. Sluta bara när du är säker på att rörelserna inte ger några fler rapningar.

Nackdelen med denna position är att det är svårare att veta hur ofta rapen kommer. I den första positionen är barnets mun mycket nära ditt öra, så du vet om din teknik har någon effekt. Vi rekommenderar att du testar positionerna i den presenterade ordningen, eftersom de sorteras efter effektivitet.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: Att avvänja sitt barn: Hur man börjar introducera mat

Hur kan du hjälpa ditt barn med detta problem?

mamma håller nyfödd

Att hjälpa din baby att rapa är inte det enda du kan försöka på för att minimera detta problem. Nedan tar vi upp några andra knep som du kan prova utan allt för stora ansträngningar.

Kom ihåg att alla dessa knep bara är förslag. En kvalificerad barnläkare kan rekommendera alternativa behandlingar baserade på en mer exakt diagnos. Hur som helst så kan det vara en god idé att prova följande:

Överväg att byta bröstmjölksersättning om det inte hjälper att rapa din baby

Många gånger är uppblåsthet, reflux, förstoppning och kolik hos spädbarn relaterade till den typ av modersmjölksersättning de får. Med godkännande från din barnläkare kan du prova att använda en annan produkt.

Du kan även testa att introducera vissa probiotika som t.ex. Lactobacillus reuteri eftersom det kan minska förekomsten av ovanstående symptom. Detta kunde man visa i en tvåårig klinisk prövning innefattande 589 spädbarn.

Enligt en studie har användningen av laktosfritt mjölkprotein som har förtjockats med vissa föreningar också visat sig vara effektivt för att förhindra episoder med sura uppstötningar. Byt aldrig bröstmjölksersättning utan att först rådfråga din barnläkare. Läkaren är den bästa som kan rådge dig om huruvida du ska byta från den du använder för närvarande.

Ta hjälp av en amningskonsult

Det finns ett samband mellan vissa gastrointestinala störningar, som kolik och flatulens, och amningseffektivitet, enligt en studie som publicerades 2018.

Små detaljer som frekvens, vinkel, grepp och position kan skada barnets kropp. En kvalificerad konsult kan hjälpa dig att amma optimalt.

Massera ditt barns mage

Detta är ett trevligare alternativ till att hjälpa din baby att rapa och hjälpa honom eller henne att slappna av trots effekterna av gaser i magen. Du kan massera din baby med eller utan speciella oljor och även använda dessa tekniker som ett sätt att knyta an till ditt barn. Massera medurs, mjukt och försiktigt och försök att styra luften hela vägen ut ur magen.

Du kan också använda massage på andra delar av ditt barns kropp, t.ex. på armar, ben och axlar. På så sätt minskar du irritationen på grund av luft i magen och ger samtidigt din baby en lugn stund.

Gör cykelrörelser med benen

Detta är en annan teknik du kan använda när du vill hjälpa ditt barn att bli av med luft i magen. Det finns flera sätt att göra detta, men följande är de mest effektiva:

 1. Lägg ditt barn platt på rygg.
 2. Ta tag i ditt barns ben och rör dem i en cyklande rörelse. Se till att utföra dessa rörelser långsamt och att cirkeln når så långt som benet kan sträcka ut sig bekvämt.
 3. Ett alternativ till cykelrörelsen är att sträcka ut benen och sedan föra dem till ett böjt läge upp till bröstet. Håll dem där i tio sekunder och upprepa sedan rörelsen.
 4. Gör detta i 5-10 minuter två till tre gånger om dagen.

Detta lilla trick är också till hjälp för att lindra förstoppning hos spädbarn. Andra saker du kan prova är att byta ut nappen på flaskan mot en med ventil och vara uppmärksam på ditt barns beteende när han eller hon börjar äta riktig mat.

När bör du uppsöka en läkare?

Om symptomen kvarstår efter sex månader är det bäst att konsultera en specialist för en mer exakt diagnos. Allergier eller intoleranser mot vissa livsmedel kan utlösa episoder av denna typ, och dessa är tillstånd som kräver särskild behandling.

Naturligtvis, om du tar ditt barn till alla besök på barnavårdscentralen under de första månaderna av livet, är det troligt att sådana problem kommer att upptäckas tidigt. Detta är en av anledningarna till att det är så  viktigt att ta ditt barn till alla dess läkarbesök. Du bör betrakta dem som nödvändiga för ditt barns hälsa.

Om allvarligare symptom uppstår, t.ex. blod i avföringen eller feber, är det ett varningstecken som en läkare måste undersöka snabbt. Rådgör med din läkare i dessa situationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cohen-Silver  J., & Ratnapalan S. Management of Infantile Colic: A Review. Clinical pediatrics. 2009; 48 (1): 14-17.
  • Díaz Mendoza, L. O., & Vera Torres, D. S. Relación entre la introducción prematura de la alimentación complementaria y la incidencia de enfermedades gastrointestinal. 2018. Tesis de grado.
  • Honeyman, C. A. S., Rios, M. A. L., & Diez, P. R. H. Desarrollo de la microbiota gastrointestinal en lactantes y su rol en salud y enfermedad. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas. 1974: 3 (10); 35-43.
  • Infante, D., Segarra, O., & Le Luyer, B.Dietary treatment of colic caused by excess gas in infants: biochemical evidence. World journal of gastroenterology: WJG. 2011: 17(16); 2104.
  • Llewellyn-Jones, J. D. Breastfeeding: a peaceful burp?. The Medical journal of Australia. 1980: 2 (8); 456-457.
  • Riitta S., M. Infantile colic: occurrence and risk factors. Eur J Pediatr. 1984; 143: 108–111.
  • Sferra, T. J., & Heitlinger, L. A. Gastrointestinal gas formation and infantile colic. Pediatric Clinics. 1996:  43(2); 489-510.
  • Vega Franco, Leopoldo. Rev. invest. clín ; 45(6): 605-12, nov.-dic. 1993. Desarrollo del aparato digestivo: implicaciones médico-dietéticas en lactantes. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-138983
  • Can Fam Physician. 2019 Mar; 65(3): 204–211. “Something is wrong with your milk”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515974/
  • Korean J Pediatr. 2017 Mar; 60(3): 70–76. Published online 2017 Mar 27. doi: 10.3345/kjp.2017.60.3.70. Maternal food restrictions during breastfeeding. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383635/
  • Child Care Health Dev. 2015 Jan;41(1):52-6. doi: 10.1111/cch.12166. Epub 2014 Jun 9. A randomized controlled trial of burping for the prevention of colic and regurgitation in healthy infants. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24910161/
  • AMA Pediatr. 2014 Mar;168(3):228-33. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomize. doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.4367.
  • J Am Coll Nutr. 2014;33(2):136-46. Milk protein-based infant formula containing rice starch and low lactose reduces common regurgitation in healthy term infants: a randomized, blinded, and prospective trial. doi: 10.1080/07315724.2013.828578.
  • Aktas, Songul & Alemdar, Dilek. (2018). Correlation between Infantile Colic and Maternal Breastfeeding Self-Efficacy, Breastfeeding Success and Breast Milk Amount. Journal of tropical pediatrics. 65. 10.1093/tropej/fmy054.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.