7 anledningar för att avgifta din lever

7 anledningar för att avgifta din lever

Senaste uppdateringen: 07 januari, 2019

Din lever är ett av kroppens viktigaste organ och har varje dag kritiska uppgifter som gör den vital för din hälsa, som att filtrera gifter från din kropp och förebygga många olika sjukdomar. Man har sagt att levern har fler än 500 olika funktioner och spelar en central roll i vår ämnesomsättning, immunförsvar, matsmältningssystem och naturliga avgiftning, bland annat Därför är det väldigt viktigt att avgifta din lever.

Men de flesta av oss sätter stor press på levern, vilket saktar ner den och får gifter att ansamlas som kan påverka vår hälsa och hindra levern från att genomföra sina dagliga plikter. De flesta vet inte hur viktig levern faktiskt är eller hur man kan avgifta den.

Därför ska vi i dagens artikel dela med oss av flera anledningar till varför du måste avgifta din lever.

Varför är det viktigt att avgifta din lever?

Levern

Levern är din kropps huvudsakliga rensningsmekanism. Den filtrerar blodomloppet under dagen och tar bort gifter under natten. Avgiftning är en viktig serie av processer som håller din kropp frisk och fri från avfallsprodukter som kan orsaka sjukdom.

Levern är även ansvarig för att filtrera och bearbeta alla dina hormoner, vilket försäkrar god balans och att de fungerar som de ska. Alla störningar av denna funktion kan orsaka hormonobalanser, såsom för mycket östrogen, brist på insulin och annat.

När du ska avgifta levern är det för att ta bort gifter och avfallsprodukter, bekämpa fria radikaler och eliminera tungmetaller. Men utöver dessa saker finns det även sju andra anledningar till varför du bör avgifta den.

Om du har en diet med mycket mättade och bearbetade fetter

Många av de livsmedel vi idag konsumerar är fulla med mättade fetter och bearbetade kolhydrater som  förvaras i kroppen. Att äta stekt mat, icke-ekologiska djurprodukter och burkmat tvingar din lever att jobba övertid. Detta eftersom din lever ansvarar för att bryta ner din mat, och dessa är ökänt svåra att bearbeta.

Din diet har för mycket bearbetade kolhydrater

Kolhydrater

Livsmedel med mycket bearbetade kolhydrater såsom vitt bröd, pasta, söta drycker och sötsaker kan också överbelasta levern. Den måste arbeta hårdare för att reglera dina blodsockernivåer. Om din diet är rik på dessa typer av livsmedel är det en väldigt bra idé att avgifta din lever regelbundet.

Alkoholkonsumtion eller receptbelagda läkemedel

Alkohol och receptbelagda läkemedel är svåra för levern att bearbeta. När du dricker för mycket eller tar vissa läkemedel under långa perioder kan din lever börja lida av problem såsom fettlever och cirros. Att avgifta din lever efter alkoholkonsumtion är väldigt viktigt.

Att andas förorenad luft

Det finns inte många platser där du kan andas helt ren och frisk luft. De flesta av oss suger in giftiga partiklar som kan påverka vår långsiktiga hälsa. Det må vara sant att lungorna är de första att absorbera dessa substanser, men det är levern som ansvarar för att filtrera och ta bort dem från din kropp.

Du får inte tillräckligt med sömn eller vila

Sömn

Det är enkelt att ignorera när din kropp säger att du inte får tillräckligt med sömn eller vila, men det kommer förr eller senare påverka ditt liv. När det kommer till levern är sömn viktigt för dess optimala funktion. Din lever är som mest aktiv mellan 1:00 och 3:00. Därför är det viktigt att du får tillräckligt med vila och ger den tid att genomföra sitt arbete.

Du tränar för mycket

Trots att träning är viktigt för att ta bort gifter från kroppen kan missbruk åsamka dig skada. Att få för mycket träning kan förvärra effekterna från fria radikaler och göra att din lever inte får tillräckligt med tid att bekämpa dem. Om det låter som du bör du ge din lever en paus och en avgiftning.

Att ha en diet fattig på näringsämnen

Näring

Ordentligt näringsintag är viktigt för bra leverfunktion. Din diet bör tillhandahålla tillräckliga mängder av vitamin C, B3, B6 och E, tillsammans med glycin och taurin. Om din diet inte ger dig tillräckligt av dessa är det viktigt att du ändrar dina matvanor eller börjar ta tillskott.  • Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12286