Ät inte dessa 7 livsmedel på kvällen

Det finns livsmedel som kan påverka din sömnkvalitet och till och med ge dig sura uppstötningar och andra matsmältningsproblem.
Ät inte dessa 7 livsmedel på kvällen
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 21 september, 2022

Visste du att man ska undvika vissa livsmedel på kvällen?

Det är inte bra att ignorera middagen, en av dagens huvudmåltider. Även om det är sant att det bör vara lättare än de andra måltiderna är middagen nyckeln till flera processer som befrämjar kroppen när den vilar.

Faktum är att näringsämnena som intas vid den tiden på dagen påverkar sömnkvaliteten, matsmältningen och den fysiska och mentala energin följande dag.

Problemet är att många människor inte vet hur de ska välja rätt mat.

Det kan verka ok att äta det som stillar hungern före läggdags, m en valet av livsmedel på kvällen kan faktiskt ha olika konsekvenser för metabolism och matsmältning.

Hur undviker du det? Till att börja med är det bästa att ha kunskap om vilka livsmedel som inte är de bästa att äta på kvällen.

Ta reda på vilka de är!

Undvik dessa livsmedel på kvällen

1. Pasta

Det betyder inte att du måste utesluta pasta från din kost. Det är en viktig källa till kolhydrater och är utmärkt för aktiva perioder av dagen. Till exempel, att äta pasta till lunch är ok.

  • Att äta pasta på kvällen kan ge en obehaglig tung känsla som kan hindra sänggåendet. Det kan också påverka metabolismen och din vikt på grund av mängden kalorier.

2. Glass

Att äta glass till middag eller vid ett nattligt begär är inte precis ett bra val. Även om det är tillfredsställande och gott är det fullt av mättade fetter, socker och tillsatta ingredienser som påverkar vikten och sömnkvaliteten.

  • Att äta glass på kvällen påverkar matsmältningen. Resultatet är uppblåsthet och stimulation av nervsystemet.
  • Det stör vilan eftersom det ger dig sura uppstötningar och höjer glukosnivåerna.

3. Ost

Ost är gott men inte på kvällen.

Ost och så klart även rätter som innehåller det bör undvikas till varje pris innan sängdags. Även om det inte är skadligt kan det orsaka tyngd i magen och sömnproblem.

  • Ost innehåller tyramin, en aminosyra som kan minska produktionen av hormoner som reglerar sömn.
  • Fetterna i ost är tunga för kroppen att smälta och kan leda till en inflammatorisk reaktion i magen.

4. Starka kryddor

Även om det normalt inte är skadligt med kryddor är det bättre att använda dem i andra måltider än middagen.

  • Kryddstarka livsmedel kan orsaka irritation av slemhinnan i magen och öka risken att få sura uppstötningar och matsmältningsproblem.
  • Att äta dem före sängdags producerar sura uppstötningar, brännande känsla i magen och magont.

5. Blomkål

Blomkål kan ge gaser.

Den här krispiga grönsaken är nyttig och kalorifattig. Men trots sin höga kvalitet är det bäst att inte äta den på kvällen på grund av dess förmåga att producera gaser.

  • Att äta blomkål till middag och timmar för sänggåendet försvårar matsmältningsprocessen. Det är för att det har ett betydande innehåll av fetter och kalorier. Det rekommenderas faktiskt för att förbättra kognitiv och emotionell hälsa.
  • Det innehåller substanser som stimulerar nervsystemet och håller hjärnan aktiv.
  • Det gör det svårt att sova och kan leda till episoder av sömnlöshet.

7. Rött kött och processat kött

Rött kött bör undvikas.

Intaget av rött och processat kött bör begränsas oavsett tid på dagen. Även om de innehåller näringsämnen gör deras höga halt av mättat fett och tillsatser dem inte till ett bra val för en hälsosam kost.

  • Att äta den här typen av mat före läggdags är ett stort misstag. Proteinerna gör matsmältningen svår och kan ge sömnproblem.
  • På grund av det höga kaloriinnehållet sänker det metabolismen och kan orsaka fetma.

För att undvika matsmältningsproblem och svårigheter att komma till ro är det bäst att äta lätta måltider som är kalorisnåla. Att äta en balanserad och hälsosam kost vid alla tider på dagen är nyckeln till välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
  • Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
  • Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
  • Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
  • Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
  • Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
  • Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
  • Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
  • Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
  • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
  • Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.