10 goda anledningar att äta blomkål

Att äta blomkål ger din kropp många näringsämnen. Bland dessa hittar vi fibrer, som hjälper till att avgifta kroppen och håller dig frisk.
10 goda anledningar att äta blomkål

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gillar du att äta blomkål? Eller är du en av de som inte gillar smaken alls? Om du är en del av den andra gruppen kommer här några saker du bör veta om denna korsblommiga grönsak. Den har många B-vitaminer (B1, B2, B3, B6 och folsyra), C, K och E.

Den har dessutom många viktiga mineraler, inklusive kalcium, magnesium, fosfor, kalium och mangan. Utöver det är det en av de största källorna till vegetabiliskt protein. Mängden fett är minimal, och utöver protein har den stora mängder fibrer och omega 3-fettsyror.

Tack vare allt detta håller du dig frisk och stark genom att äta blomkål regelbundet.

Här kommer några saker den hjälper till med:

1. Hjälp din kardiovaskulära hälsa

Det vitamin K vi får från blomkål har antiinflammatoriska egenskaper. Det gör att det ökar ditt blodflöde, som i sin tur hjälper dig att undvika ansamling av fett i blodet. Fetter i blodet kan orsaka kardiovaskulära problem, såsom ateroskleros.

Det sulforafan som finns i blomkål kan också vara till stor hjälp genom att sänka ditt blodtryck.

2. Magproblem

Som vi nämnde tidigare är blomkål rikt på kostfibrer. Det är väldigt bra för matsmältningen. Fibrer främjar dessutom elimineringen av gifter från kroppen. Dess sulforafan skyddar i sin tur magväggarna. Det gör magen mer motståndskraftig mot bildandet av dåliga bakterier. Enligt forskning kan sulforafan till och med hjälpa till att motverka diabetes.

Blomkål innehåller dessutom goda mängder isotiocyanater, som skyddar dig från att drabbas av magsår och grovtarmscancer.

3. Bekämpa barncancer

barncancer

Blomkålens innehåll av sulforafan och isotiocyanater hjälper till att bekämpa cancer. Detta tack vare dess kemopreventiva egenskaper samt antiöstrogen. Dessa två påverkar tillväxten hos cancerceller och gör det lättare att bekämpa vissa cancertyper, som:

 • Lungcancer
 • Urinblåsecancer
 • Bröstcancer
 • Prostatacancer
 • Äggstockscancer
 • Livmodercancer

4. Förebygg makuladegeneration

Blomkål är väldigt bra för ögonhälsan. Detta främst tack vare dess innehåll av vitamin C och antioxidanter. Dessa kan minska risken för att man utvecklar makuladegeneration och, i vissa fall, hjälpa till att förebygga blindhet.

Sulforafanet skydda vävnaderna i din hornhinna. Din hornhinna kan skadas av oxidativa påfrestningar. Därför är blomkål till stor hjälp när du vill skydda din syn och kan dessutom hålla ögonsjukdomar såsom gråstarr borta.

5. Bekämpa skada från UV-strålning

Sulforafanet i blomkål kan även skydda huden mot skador från UV-strålar. Det försvarar din kropp mot problem såsom:

 • Inflammation
 • Hudcancer från UV-strålning
 • Solbränna eller rodnad av huden
 • Cellskada

Det är viktigt att du inte utsätter dig överdrivet för solen; att äta blomkål räcker inte. Kom ihåg att använda solkräm och att inte sola timme efter timme.

6. Neurodegenerativa sjukdomar

En annan anledning att äta blomkål är att det hjälper till att skydda dig mot neurodegenerativa sjukdomar. Sulforafanet aktiverar avgiftande enzymer och hjälper även din hjärna att läka neurala lesioner som orsakas av oxidativa påfrestningar eller inflammation.

Det betyder att du löper mindre risk att drabbas av sjukdomar såsom Parkinsons och Alzheimers.

7. Bekämpa hypertoni

Du kan hjälpa dina artärer genom att äta blomkål. Detta tack vare antioxidanterna och de antiinflammatoriska egenskaperna inuti.

Omega 3-fettsyrorna och fibrerna hjälper till att minska ditt dåliga kolesterol (LDL). Det är väldigt bra om du kämpar med hjärtproblem. Det hjälper även om du vill undvika problem med hjärtat.

8. Balansera dina elektrolyter

tranande-man

Att äta blomkål hjälper till att balansera dina elektrolytnivåer så att ditt nervsystem fungerar ordentligt, och som ett resultat drar dina muskler ihop sig som de ska.

Om du är en atletisk person dricker du förmodligen mycket sportdrycker. Många dricker dessa för att balansera sina elektrolyter.

Problemet med dessa är att de även innehåller socker som du inte behöver. Ett bra alternativ är att inkludera blomkål i din diet.

9. Hjärn- och cellhälsa

Fosforn i blomkål är till stor hjälp för att reparera cellmembranen. Det är viktigt för att din hjärna och ditt nervsystem ska fungera som de ska.

Samtidigt är det kalium och vitamin B6 som finns i blomkål viktiga. De stödjer neurotransmittorernas hälsa samt hjärnhälsan rent generellt. Det är väldigt viktigt om du vill att hjärnan ska vara alert och fungera som den ska.

10. Att äta blomkål håller diabetes borta

Blomkål kan förebygga diabetes. Detta tack vare innehållet av vitamin C och kalium, som reglerar glukosen i blodet samt din ämnesomsättning.

När dina kaliumnivåer är låga kan dina glukosnivåer höjas. Det kan vara ett stort hot om du har diabetes.

Därför är det väldigt viktigt att äta mycket mat med stora mängder kalium.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Imran M., Salehi B., Sharifi Rad J., Aslam Gondal T., et al., Kaempferol: a key emphasis to its anticancer potential. Molecules, 2019. 24 (12): 2277.
 • Abbaoui B., Lucas CR., Riedl KM., Clinton SK., Mortazavi A., Cruciferous vegetables, isothiocyanates, and bladder cancer prevention. Mol Nutr Food Res, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.