Ashwagandha: en ört som hjälper mer än bara stress och ångest

Ashwagandha: en ört som hjälper mer än bara stress och ångest
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 14 april, 2023

Ashwagandha (Withania somnifera L) är en mycket populär ört inom indisk ayurvedisk medicin, uppskattad för sina adaptogena och vitaliserande egenskaper.

Enligt en studie publicerad i den medicinska tidskriften Cureus har ashwagandhaextrakt positiva effekter för att lindra stress och ångest. Utöver detta tillskrivs den olika hälsofördelar. Låt oss ta en närmare titt.

Vad är ashwagandha?

Ashwagandha är en ört med mängd olika namn i olika territorier och kulturer. Vissa är fonetiskt lika, som Ajagandha, Asgandha och Ashvagandha. Men den är också känd som ayurvedisk ginseng och indisk ginseng, och på som vinterkörsbär på franska (cerise d’hiver) och engelska (winter cherry).

Detta är en växt som tillhör familjen Solanaceae, som även inkluderar tomater, tobak och potatis. Ashwagandha blir mellan 60 och 120 centimeter lång, med halvvedartade stjälkar, avlånga ovala blad och gröngula klockformade blommor.

Dess frukt är sfärisk, liten och ljusröd (därav några av dess många namn). Men man kan använda flera delar av denna art, som bland annat bladen, såväl som extrakt eller ett pulver gjorda av roten. Dessa är de vanligaste formerna på marknaden.

Det finns flera varianter av ashwagandhaväxten som har sitt ursprung i Indien och Pakistan. Växten säljs som både kosttillskott och blad i många länder världen över.

Ashwagandhans innehåll av olika ämnen

Ashwagandha är känd för sitt innehåll av biologiskt aktiva kemiska föreningar, inklusive alkaloider, steroidala laktoner och soponiner.

Andra ämnen som finns i denna växt inkluderar följande:

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Negativa effekter av stress på kroppen

Ashwagandha: en ört med många olika hälsofördelar

Det finns flera hälsofördelar med ashwagandha; många är vetenskapligt bevisade. Bland annat tillskrivs det antiinflammatoriska, lugnande, antioxidativa, antidiabetiska och vitaliserande egenskaper. Låt oss ta en närmare titt.

1. Ashwagandha kan hjälpa till att minska effekterna av stress i kroppen

Glándulas suprarrenales que producerar kortisol.
Denna medicinalväxt kan minska kortisolnivåerna, ett hormon som produceras i binjuren och som är kopplat till stress.

Ashwagandha är en ört som har klassificerats som ett adaptogent botemedel, det vill säga det har förmågan att öka kroppens motståndskraft mot situationer med fysisk och mental stress. Forskning publicerad i Indian Journal of Psychological Medicine fann att ashwagandha-tillskott hjälper till att minska kortisolnivåerna.

2. Ashwagandha: en ört som kan hjälpa till att minska ångest

På grund av ovanstående anser forskare att ashwagandha är ett bra komplement mot episoder av stress och ångest. I synnerhet tillskrivs det en avslappnande effekt, eftersom det reglerar den kemiska signaleringen av nervsystemet som orsakar känslan av spänning.

3. Ashwagandha minskar symptomatologin för depression

Depression är ett psykiskt problem som kräver professionellt ingripande. Därför bör växtbaserade kosttillskott inte betraktas som en förstahandsbehandling för att kontrollera denna typ av symtom. Hur som helst så har vissa växter visat en potential att förbättra humöret vid detta tillstånd.

I en kontrollerad studie som publicerats i Indian Journal of Psychological Medicine fick 64 vuxna 600 milligram av ett högkoncentrerat ashwagandhaextrakt varje dag. Efter 60 dagar rapporterade 79 % en minskning av symtom på allvarlig depression. Vi behöver dock mer bevis för att bekräfta dessa resultat.

4. Bidrar till att reglera glukosnivåerna

Även om det inte anses vara ett botemedel för att bekämpa diabetes, har viss forskning fastställt att ashwagandha har förmågan att reglera blodsockernivåerna.

Vid en provrörsstudie publicerad i tidskriften Phytochemistry, observerades det att det ökade insulinutsöndringen och förbättrade känsligheten för detta hormon i muskelcellerna.

DÄrtill har man i en klinisk prövning publicerad i Indian Journal of Experimental Biology fastställt att extrakt av denna medicinska ört kan förbättra regleringen av sockernivåerna hos både friska människor och personer med diabetes.

5. Främjar ökning av muskelmassa

Sport- och fitnessentusiaster kan använda ashwagandha som ett naturligt tillskott för att öka muskelmassan. Faktum är att, som man fann i en randomiserad kontrollerad studie som publicerats i Journal of the International Society of Sports Nutrition , ashwagandha kan förbättra kroppssammansättning och öka muskelstyrka.

6. Kan hjälpa till att minska kroppsfett

Det kan även hjälpa till att minska kroppsfettprocenten. För att detta ska hända måste det naturligtvis inkluderas inom ramen för en hälsosam kost och goda vanor, såsom fysisk träning.

7. Ashwagandha hjälper till att bekämpa inflammation

Ett stort antal sjukdomar hänförs till en okontrollerad inflammationsmarkör. På detta tyder djurstudier på att ashwagandha har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att hålla kroppen frisk.

8. Ashwagandha: en ört som kan minska risken för hjärtsjukdomar

I mänskliga studier har man visat att växtens komponenter ökar aktiviteten hos immunceller som bekämpar infektioner och är också nyckeln till att reglera inflammatoriska processer. Det har också visats kunna minska C-reaktivt protein (CRP), en markör associerad med en ökad risk för hjärtsjukdom.

9. Sänker kolesterol och minskar triglycerider

Enligt anekdotiska data är en annan anledning till att Withania somnifera L kan vara ett komplement för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom att det hjälper till att kontrollera kolesterol- och triglyceridnivåerna i blodet.

Forskning på råttor har visat att ashwagandha kan hjälpa till att minska det totala kolesterolet och triglyceriderna med 53 % respektive nästan 45 %. Man har också kunnat observera en minskning av LDL eller dåliga kolesterolnivåer. Liksom i de tidigare fallen behöver vi dock även här mer bevis.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 7 adaptogena växter för att bekämpa stress

10. Ashwagandha är en ört med antioxidativ aktivitet

Ashwagandhas antioxidativa aktivitet hjälper till att skydda nervcellerna mot de negativa effekterna av fria radikaler. I forskning publicerad i Neurochemical Research visade råttor med epilepsi som behandlades med denna växt en minskning av försämringen av rumsminnet.

11. Bidrar till förbättrad hjärnfunktion

I en annan studie i Pharmacognosy Research fick en grupp friska män 500 milligram standardiserat ashwagandhaextrakt dagligen. I slutet på studien rapporterade de betydande förbättringar i sin prestation och reaktionstid jämfört med de som fick placebo.

12. Kan hjälpa mot sömnstörningar

På grund av dess innehåll av withanolider och trietylenglykol kan växten även hjälpa till  att minska sömnstörningar. I synnerhet minskar det återkommande sömnlöshet.

13. Kan hjälpa till vid behandling av anemi

Inom ayurvedisk medicin används ashwagandha för att minska tillstånd av nervös trötthet, svaghet och järnbristanemi. Detta eftersom att detta extrakt hjälper till att öka hemoglobin- och erytrocytnivåerna i kroppen.

14. Ökar den fysiska prestationen

Studier har visat att ashwagandha kan hjälpa till att öka andningskapaciteten och muskelstyrkan under intensiv fysisk aktivitet.

15. Ashwagandha höjer energinivåerna

I paritet med föregående punkt så anses ashwagandha vara vitaliserande inte bara för idrottare utan också för äldre, vilket hjälper till att bekämpa dåligt humör och vitalitet.

16. Kan hjälpa mot reumatiska tillstånd

Tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper kan man använda ashwagandha som ett komplement mot reumatiska tillstånd, eftersom det bidrar till att minska försämring av senor, ligament, leder och skelett. Detta är dock också effekter som det ännu inte finns tillräckligt med forskning på.

17. Ashwagandha: en ört som verkar som afrodisiakum

I Indien har detta kosttillskott traditionellt använts för att förbättra sexuell respons, vilket kan påverka fertiliteten positivt, dock finns inte några avgörande bevis på detta.

18. Det kan hjälpa till med sköldkörtelhormonproduktionen

Enligt försök kan man också  bekräfta att behandlingen med Withania somnifera kan vara fördelaktig för att normalisera sköldkörtelindex hos patienter med subklinisk hypotyreos.

19. Förknippat med ökad immunitet

Örten tillskrivs ha en effekt på ökningen av leukocyter, vilket kan bidra till att stärka immunsystemet och hjälpa till att förhindra möjliga infektioner.

20. Minskad benförlust

In vitro-studier har visat att konsumtion av Withania somnifera kan bromsa benförlust. Detta skulle kunna vara goda nyheter för dem som lider av osteoporos.

21. Verkar lovande för behandling av cancer

Användningen av örtextrakt (withaferin A) verkar lovande för behandling av vissa typer av cancer genom att det hämmar tillväxten av tumörceller. Resultaten är dock ännu inte avgörande.

Kontraindikationer för ashwagandha

Alla naturläkemedel som härrör från ashwagandha bör användas med försiktighet. Precis som med andra växter finns det risker för biverkningar och möjliga interaktioner. I det här fallet gör dess alkaloidinnehåll det inkompatibelt med vissa patienter och deras medicinska behandlingar.

I allmänhet är ashwagandha kontraindicerat i följande fall:

  • Graviditet och amning
  • Barn under 12 år
  • Hypertyreos
  • Hemokromatos
  • Gastrisk känslighet
  • Behandlingar med antidepressiva medel som zolpidem, klonazepam, sertralin och liknande
  • Om du tar sömntabletter
  • Läkemedel för högt blodtryck eller högt kolesterol: här är det tillrådligt att konsultera en läkare innan du tar det
Planta de ashwagandha.
Växtens interaktioner med olika mediciner är inte helt klarlagda. Därför rekommenderas medicinsk konsultation för personer som tar receptbelagd medicin.

Dosering och presentationer

Hittills finns det inga uppgifter om någon exakt rekommenderade dosen av ashwagandha. De rotextrakt du kan hitta på marknaden visar rekommendationer på mellan 300 och 500 milligram dagligen. I te använder man vanligtvis 3 till 5 gram per dag. Du kan hitta växten i växtmedicinbutiker och hälsokostaffärer i följande presentationer:

  • Torkad rot, hackad eller pulveriserad, för användning i avkok
  • Torkade eller pulveriserade blad för infusion
  • Torkade eller torkade bär (utan frön)
  • Flytande extrakt
  • Pulveriserat rotextrakt

Vad man ska komma ihåg om ashwagandha

Ashwagandha är populär inom ayurvedisk medicin på grund av dess antioxidativa och vitaliserande verkan. Inom folkmedicin är ashwagandha känt som ett användbart komplement för att minska stress, ångest och andra humörstörningar. Dessutom rekommenderas det också för sina effekter att kunna bidra till bättre kardiovaskulär hälsa och förbättra din allmänna fysiska kondition.

I vilket fall som helst bör det inte konsumeras överdrivet, och för säkerhets skull bör man också vidta vissa försiktighetsåtgärder. Du bör också komma ihåg att det finns vissa kontraindicerade fall där det kan vara skadligt att ta detta tillskott.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Agarwal, R., Diwanay, S., Patki, P., & Patwardhan, B. (1999). Studies on immunomodulatory activity of Withania somnifera (Ashwagandha) extracts in experimental immune inflammation. Journal of ethnopharmacology67(1), 27–35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10616957/
  • Ahmad, M. K., Mahdi, A. A., Shukla, K. K., Islam, N., Rajender, S., Madhukar, D., Shankhwar, S. N., & Ahmad, S. (2010). Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertility and sterility94(3), 989–996. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/
  • Akhgarjand, C., Asoudeh, F., Bagheri, A., Kalantar, Z., Vahabi, Z., Shab-Bidar, S., Rezvani, H., & Djafarian, K. (2022). Does Ashwagandha supplementation have a beneficial effect on the management of anxiety and stress? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR36(11), 4115–4124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36017529/
  • Alanazi, H. H., & Elfaki, E. (2023). The immunomodulatory role of withania somnifera (L.) dunal in inflammatory diseases. Frontiers in pharmacology14, 1084757. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9992553/
  • Andallu, B., & Radhika, B. (2000). Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Indian journal of experimental biology38(6), 607–609. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11116534/
  • Ashwagandha. (s.f.). MedlinePlus. Consultado el 6 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/953.html
  • Bonilla, D. A., Moreno, Y., Gho, C., Petro, J. L., Odriozola-Martínez, A., & Kreider, R. B. (2021). Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical Performance: Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. Journal of functional morphology and kinesiology6(1), 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8006238/
  • Candelario, M., Cuellar, E., Reyes-Ruiz, J. M., Darabedian, N., Feimeng, Z., Miledi, R., Russo-Neustadt, A., & Limon, A. (2015). Direct evidence for GABAergic activity of Withania somnifera on mammalian ionotropic GABAA and GABAρ receptors. Journal of ethnopharmacology171, 264–272. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26068424/
  • Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine34(3), 255–262. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
  • Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017). Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. Journal of dietary supplements14(6), 599–612. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471731/
  • Choudhary, B., Shetty, A., & Langade, D. G. (2015). Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera [L.] Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults. Ayu36(1), 63–68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687242/
  • Dongre, S., Langade, D., & Bhattacharyya, S. (2015). Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study. BioMed research international2015, 284154. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26504795/
  • Durg, S., Bavage, S., & Shivaram, S. B. (2020). Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application. Phytotherapy research : PTR34(5), 1041–1059. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31975514/
  • Gannon, J. M., Forrest, P. E., & Roy Chengappa, K. N. (2014). Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder. Journal of Ayurveda and integrative medicine5(4), 241–245. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296437/
  • Gopukumar, K., Thanawala, S., Somepalli, V., Rao, T. S. S., Thamatam, V. B., & Chauhan, S. (2021). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract on Cognitive Functions in Healthy, Stressed Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2021, 8254344. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34858513/
  • Gulati, S. U. S. H. E. E. L., Madan, V. K., & JANGRA SS, Y. I. (2017). Determination of total phenolics, total flavonoids and evaluation of DPPH free radical scavenging activity of Ashwagandha (Withania somnifera L.) roots. Asian J Chem29(8), 1660-1664. https://www.researchgate.net/publication/317556598_Determination_of_Total_Phenolics_Total_Flavonoids_and_Evaluation_of_DPPH_Free_Radical_Scavenging_Activity_of_Ashwagandha_Withania_somnifera_L_Roots
  • Kaushik, M. K., Kaul, S. C., Wadhwa, R., Yanagisawa, M., & Urade, Y. (2017). Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction. PloS one12(2), e0172508. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28207892/
  • Kumari, S., & Gupta, A. (2016). Nutritional composition of dehydrated ashwagandha, shatavari, and ginger root powder. International Journal of Home Science2(3), 68-70. https://www.semanticscholar.org/paper/Nutritional-composition-of-dehydrated-ashwagandha%2C-Kumari-Gupta/341ca01571bb8f8138f5098dafcb3be85fed7d68
  • Lopresti, A. L., Smith, S. J., Malvi, H., & Kodgule, R. (2019). An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine98(37), e17186. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/
  • Ng, Q. X., Loke, W., Foo, N. X., Tan, W. J., Chan, H. W., Lim, D. Y., & Yeo, W. S. (2020). A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction. Phytotherapy research : PTR34(3), 583–590. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31742775/
  • Palliyaguru, D. L., Singh, S. V., & Kensler, T. W. (2016). Withania somnifera: From prevention to treatment of cancer. Molecular nutrition & food research60(6), 1342–1353. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899165/
  • Remenapp, A., Coyle, K., Orange, T., Lynch, T., Hooper, D., Hooper, S., Conway, K., & Hausenblas, H. A. (2022). Efficacy of Withania somnifera supplementation on adult’s cognition and mood. Journal of Ayurveda and integrative medicine13(2), 100510. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34838432/
  • Salve, J., Pate, S., Debnath, K., & Langade, D. (2019). Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study. Cureus11(12), e6466. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/
  • Sehgal, N., Gupta, A., Valli, R. K., Joshi, S. D., Mills, J. T., Hamel, E., Khanna, P., Jain, S. C., Thakur, S. S., & Ravindranath, V. (2012). Withania somnifera reverses Alzheimer’s disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America109(9), 3510–3515. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308347/
  • Sharma, A. K., Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)24(3), 243–248. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/
  • Singh, N., Bhalla, M., de Jager, P., & Gilca, M. (2011). An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM8(5 Suppl), 208–213. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
  • Soman, S., Korah, P. K., Jayanarayanan, S., Mathew, J., & Paulose, C. S. (2012). Oxidative stress induced NMDA receptor alteration leads to spatial memory deficits in temporal lobe epilepsy: ameliorative effects of Withania somnifera and Withanolide A. Neurochemical research37(9), 1915–1927. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22700086/
  • Suen, J., Thomas, J., Kranz, A., Vun, S., & Miller, M. (2016). Effect of Flavonoids on Oxidative Stress and Inflammation in Adults at Risk of Cardiovascular Disease: A Systematic Review. Healthcare (Basel, Switzerland)4(3), 69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27649255/
  • Tandon, N., & Yadav, S. S. (2020). Safety and clinical effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal root in human ailments. Journal of ethnopharmacology255, 112768. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/
  • Visavadiya, N. P., & Narasimhacharya, A. V. (2007). Hypocholesteremic and antioxidant effects of Withania somnifera (Dunal) in hypercholesteremic rats. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology14(2-3), 136–142. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16713218/
  • Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition12, 43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/
  • Zahiruddin, S., Basist, P., Parveen, A., Parveen, R., Khan, W., & Ahmad, S. (2020). Ashwagandha in brain disorders: A review of recent developments. Journal of ethnopharmacology257, 112876. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119339182

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.