Naturliga juicer som hjälper dig att stärka immunförsvaret

Naturliga juicer som hjälper dig att stärka immunförsvaret
Maria Patricia Pinero Corredor

Granskad och godkänd av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 08 februari, 2023

Att stärka immunförsvaret är mycket viktigt, för om det inte är i gott skick är det mycket mer sannolikt att vi blir sjuka. Vi skulle kunna säga att detta system är som en armé som är redo att försvara vår kropp från fiender, det vill säga sjukdomar av alla sorters ursprung. Nedan ska vi berätta om några naturliga juicer som du kan dricka för att stärka immunförsvaret.

Bättre immunförsvar förebygger sjukdomar

När vårt försvar är på topp kan vår kropp försvara sig och hantera alla hot, oavsett om det är virus eller bakterier. Om det däremot är försvagat på något sätt kan patogener lättare komma in i kroppen.

Immunsystemet identifierar och förstör dessa angripare, känner igen dem och kommer ihåg dem ifall de skulle komma in igen. Den bekämpar alla hälsoskadliga element tack vare lymfocyter (dvs. vita blodkroppar) och antikroppar (proteinmolekyler).

Detta är dock inte det enda syftet med vårt försvar. Det förhindrar också för tidigt åldrande och framför allt dess konsekvenser för oss människor.

Det finns många faktorer som kan försvaga immunförsvaret, bland annat följande:

  • Emotionella tillstånd
  • HIV/AIDS
  • Cancer
  • Näringsbrist
  • Inflammatoriska tarmsjukdomar
  • Medicinska procedurer (mediciner, operationer, behandlingar etc).

Naturliga juicer som hjälper dig att stärka immunförsvaret

Det går att stärka immunförsvaret på ett naturligt och också välsmakande sätt. Till exempel med några naturliga juicer.

Jordgubbs-, apelsin- och guavajuice för immunförsvaret

Dessa frukter innehåller stora mängder C-vitamin vilket hjälper till att stärka kroppens immunförsvar, vilket har bekräftats av flera studier. Du behöver 1,5 dl jordgubbar, 1 guava och 2 apelsiner. Tvätta och skär upp frukterna och lägg allt i en mixer och blanda väl. Drick ett glas om dagen på fastande mage, på morgonen.

Vinbärs-, spenat- och apelsinjuice

Lite juice.

Ingredienserna för detta recept är 2 nävar vinbär, 6 blad spenat och två apelsiner. Tvätta vinbären och ta bort stjälkarna. Skala apelsinen och skär i bitar. Tvätta spenaten väl. Lägg allt i mixern och mixa. Drick ett glas om dagen, helst på morgonen.

Gör juicer med aprikos, apelsin och druvor för att stärka immunförsvaret

För det här receptet behöver du 1 granatäpple, 4 aprikoser, en halv citron, 1 apelsin, en 1,5 dl ananas, 2,5 dl vindruvor och ett 1,5 dl krossad is. Tvätta alla frukter och ta ur kärnorna .

Hacka dem så att de blir redo för mixern. Mixa allt tills du har en slät blandning. Tillsätt isen och mixa igen ytterligare en stund. Drick denna juice varje dag.

Vinbär, citron och äppeljuice

Du behöver en handfull vinbär, 1 citron och 3 äpplen. Tvätta alla ingredienser, halvera citronen, hacka äpplena och lägg allt i en mixer med 2,5 dl vatten. Drick juicen en gång om dagen.

Du kan dubbla hur mycket du dricker under vintern eller i perioder med säsongsbyte. På så sätt hjälper du till att stärka immunförsvaret som en förebyggande åtgärd vid svårare väder.

Naturliga juicer som hjälper dig att stärka immunförsvaret: Citrusjuice

Apelsinjuice är en av de Naturliga juicer som hjälper dig att stärka immunförsvaret

Ingredienserna är 3 guavafrukter, saften av tre apelsiner, tre mandariner, 2 limefrukter och en citron samt en matsked honung. Gör juicen med en juicepress och häll den i mixern, där du tillsätter honungen. Servera i ett glas och drick direkt, på fastande mage.

Pumpa- och morotsjuice

Du behöver en skiva pumpa och en stor morot. Tvätta och skär upp båda, lägg separat i juicepressen och blanda med vatten för varje ingrediens. Blanda med sked och drick ett glas om dagen året runt, förutom under vintern då helst ska dricka två glas (morgon och kväll).

Juice med gröna druvor och russin

Du behöver 8 stora vindruvor och 2 matskedar russin. Ta bort kärnorna och tvätta väl. Lägg allt i en mixer och tillsätt ett glas vatten. Mixa i några minuter. Drick en gång om dagen eller dela upp i två dagliga intag.

Vitlöks-, ingefärs- och persiljejuice

Du behöver två vitlöksklyftor, en liten skiva ingefära, en näve persilja, ett grönt äpple och 3 morötter. Mosa de tre första ingredienserna och tillsätt sedan äpplet och morötterna. Du kan tillsätta lite vatten om du vill. Drick varje dag, inom 20 minuter efter beredningen.

Apelsin-, grape- och jordgubbsjuice

En juice.

Du behöver en apelsin, en grapefrukt, 2,5 dl jordgubbar (eller blåbär) och ¼ skivad ananas. Tvätta, skala, ta bort kärnor och skär alla ingredienser i bitar. Lägg i en juicepress eller mixer. Du kan tillsätta lite citronsaft eller honung.

Naturliga juicer som hjälper dig att stärka immunförsvaret: Äpple-, sallads- och sesamjuice

Du behöver 6 salladsblad, 3 äpplen och två matskedar sesamfrön. Tvätta och hacka salladen, äpplena kan du tvätta och låta skalet sitta kvar. Lägg alla ingredienser i en mixer och drick sedan direkt.

Mandel-, solros- och mangojuice

Ingredienserna är 2 mango, 3 kiwi, 2 äpplen, 1 msk solrosfrön och 4 skalade mandlar. Skala och skär frukterna, tillsätt fröna och mandlarna och mixa till en juice. Ställ in i kylen i tre timmar. Drick väl kyld.

Apelsin- och ananasjuice

Du behöver juicen av tre apelsiner och tre skivor ananas utan skal. Denna får du genom att lägga allt i en juicepress eller mixer. Drick kallt (du kan tillsätta is eller kallt vatten).

Som du kan se finns det många sätt att stärka immunförsvaret på ett helt naturligt och väldigt välsmakande sätt med frukt och lite grönsaker. Prova dem!

Bilder med tillstånd av Bertholf, Andreas Kambanis, Yuri Samoilov och Breville USA.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.