Mandelmjölk för barn: För- och nackdelar

Mandelmjölk kan vara ett bra substitut för barn som är allergiska mot komjölksproteiner. Nedan berättar vi om fördelarna och nackdelarna med mandelmjölk för barn.
Mandelmjölk för barn: För- och nackdelar
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Mandelmjölk har blivit en populär trend i västvärlden eftersom den kan ersätta mejeriprodukter, och därmed har det också blivit populärt att ge mandelmjölk till barn. Personer som lider av laktosintolerans kan dricka det. Denna mjölk passar dock inte för alla.

Du vet redan att mjölk är ett nyttigt livsmedel som inte bör ersättas om det inte finns medicinsk anledning till det. Laktosintolerans måste bli korrekt diagnostiserat. Utan korrekt diagnos riskerar man att utan anledning ta bort en livsmedelsprodukt som kan ge högkvalitativa proteiner och fetter.

Från vilken ålder kan barn dricka mandelmjölk och varför?

Du bör komma ihåg att man rekommenderar exklusiv amning i upp till sex månader och tillsammans med kompletterande mat i upp till två år. Det är viktigt att du introducerar andra livsmedel gradvis och följer din barnläkares instruktioner.

Ur vetenskaplig synvinkel kan man introducera nötter från sex månaders ålder. Men experter rekommenderar att du skär upp dem först för att undvika kvävning. I detta sammanhang är mandelmjölk lämplig för barn efter sex månaders ålder.

Du måste dock vara mycket försiktig med den mandelmjölksprodukt du väljer. Många av dem innehåller tillsatt socker, vilket minskar näringsvärdet. Det är en självklarhet att ett regelbundet intag av enkla kolhydrater har en negativ effekt på barns hälsa. Detta enligt en studie publicerad i Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

hasselnötsmjölk
Man kan introducera mjölk från nötter och frön i barnets kost efter sex månaders ålder.

För att lära dig mer kan du läsa den här artikeln: Förbättra matsmältningen med papaya och mandelmjölk

Fördelarna med mandelmjölk för barn

Nedan kommer vi att gå igenom fördelarna för barn med att dricka mandelmjölk.

Minskad risk för allergier

Att introducera mandlar tidigt i barnets kost kan minska risken för att barnet utveckla nötallergier senare i livet, vilket är positivt. Det är värt att nämna att dessa livsmedel innehåller högkvalitativa fetter och proteiner. Dessutom kan de tillhandahålla mikro- och fytonäringsämnen.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Gör en energigivande frukost utan mjölk, vete eller socker

Det är ett alternativ för barn som är allergiska mot komjölksproteiner

Mandelmjölk är ett bra alternativ för barn som inte kan konsumera komjölk på grund av allergiska reaktioner. Dock bör förstås amning alltid prioriteras.

Men om det finns någon form av begränsande faktor för amning kan du göra en flaska av denna nötmjölk till ditt barn efter 6 månaders ålder. På detta sätt kan du bidra till att minska processer som ökar inflammatoriska reaktioner.

Tillskott av essentiella mineraler

Som vi nämner ovan erbjuder nötter ett komplett utbud av mineraler, bland vilka zink utmärker sig. Detta mikronäringsämne är viktigt för att säkerställa att immunsystemet fungerar korrekt. Detta mineral spelar en roll för cellerna som utgör kroppens immunsvar.

immuncell
Zink är ett näringsämne som forskare har visat har en koppling till ett starkare immunförsvar hos barn och vuxna.

Kontraindikationer och nackdelar med mandelmjölk för barn

Vi har redan nämnt ovan att bröstmjölk är den bästa maten för spädbarn. Alternativt har komjölk också ett gott näringsbidrag. Mandelmjölk saknar dock protein och hälsosamma fetter, varför det saknar makronäringsämnen.

Dessutom innehåller vissa varianter mycket tillsatt socker, vilket påverkar kroppens metaboliska hälsa. Därför är det viktigt att läsa innehållsetiketterna för att undvika ultrabehandlade alternativ som inte är särskilt hälsosamma.

Kom ihåg att mandelmjölk generellt innehåller mycket vatten och små mängder av den torkade nöten. Det kan vara lite smaklöst att dricka och produkterna är inte särskilt näringstäta. Även om de kan minska ditt barns risk att utveckla allergier, bör du också tillsätta mat av högre kvalitet till barnets kost.

Mandelmjölk för barn: Ett alternativ för allergiker

Som vi förklarar i den här artikeln kan mandelmjölk förhindra utvecklingen av allergier och undvika intag av komjölk för barn som är intoleranta eller som får autoimmuna reaktioner när de utsätts för proteiner.

Du kan inkludera denna mjölk i ditt barns kost från det att de är sex månader gamla. Men det bästa alternativet är alltid att amma. Detta eftersom att bröstmjölk kan ge alla näringsämnen som ditt barn behöver för att utvecklas ordentligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolesecents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017. 9 (12): 1286.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.