Fördelarna med att dricka guavajuice

Guavajuice är en stor källa till hälsosamma näringsämnen. I den här artikeln får du lära dig om fördelarna med att dricka det och hur du gör för att tillaga det.
Fördelarna med att dricka guavajuice
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 21 november, 2022

Guavajuice är en ovanlighet på våra breddgrader, men får vi tag på det bör vi passa på att njuta av de fördelar vi kan få av att dricka guavajuice.

Guava är en av de mest näringsrika frukterna som naturen har att erbjuda. Den är rik på fosfor, niacin, kalium, vitamin A och B, järn, kalcium och folsyra. En av dess mest framstående egenskaper är emellertid dess höga C-vitamininnehåll.

Du kan med fördel äta den hel, men idag vill vi berätta om vilka fördelar det kan ge dig att dricka naturlig, konserveringsmedelsfri guavajuice.

Att dricka guavajuice ger många olika fördelar till din kropps hälsa

Det finns mer än 100 sorters guava, inklusive gula, röda och vita sorter.

Fortsätt läsa för att lära dig om fördelarna med guavajuice för att hålla dig frisk, förbättra ditt utseende och, bäst av allt, förebygga vissa sjukdomar.

1. Guava hjälper till att lindra munsmärtor

Guavajuice kan hjälpa till att lindra smärta orsakad av vissa tillstånd som stomatit och inflammation i tandköttet, enligt en studie utförd av Universidad de Oriente (Kuba).

Färska guavablad kan också hjälpa till att lindra tandsmärta på grund av deras antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper.

Kom bara ihåg att borsta tänderna noggrant efter att du har druckit guavajuice, eftersom det innehåller socker som kan orsaka karies.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också är intresserad av att läsa: Guavablad för skadat hår: en naturlig behandling

2. Det minskar inflammation orsakad av akne

Guavajuice har vissa antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper. En studie utförd av MES Dental College and Hospital i Kerala (Indien) fann att det kan hjälpa till att läka svåra fall av akne.

För bästa resultat, applicera direkt på huden och skölj av när det torkat. Men innan du använder det bör du prata med din hudläkare, särskilt om du har svår akne.

Du bör se till att guavajuicen du använder är helt naturlig, eftersom tillsatser och sockerarter i kommersiella produkter kan påverka din hud negativt.

3. Det ger lindring för vanliga magproblem

Guavajuice kan hjälpa mot magproblem
Guavajuice kan hjälpa mot magproblem.

Tack vare sitt höga fiberinnehåll kan guavajuice ge fördelar till matsmältningssystemet genom att aktivera och stabilisera det. Detta visas i en studie utförd på Vladimir Ilich Lenin Provincial University Hospital (Kuba).

4. Fördelar med att dricka guavajuice för vikten

Guavajuice innehåller mycket vätska och få kolhydrater. Detta gör det till ett lämpligt val för personer som försöker gå ner eller behålla sin vikt.

Kostfibern i guava hjälper också kroppen att göra sig av med slaggprodukter och fett. Därför kan det att dricka denna juice regelbundet hjälpa dig att gå ner i vikt mer effektivt.

5. Det kan hjälpa till att kontrollera diabetes

Guavajuice är utmärkt för att upprätthålla balanserade blodsockernivåer. Det beror på att det faktiskt ökar insulinproduktionen, vilket visas i en studie från All India Institute of Medical Sciences.

Enligt studien är det viktigt att ta bort skalet från frukten först och tillaga juicen med några av bladen från växten, och att inte tillsätta något bearbetat socker.

Du bör se till att du inte överskrider de dagliga rekommenderade mängderna eftersom det, även om det hjälper till att kontrollera glukos, även förser din kropp med socker.

6. Det kan ingå i en hälsosam kost för att förebygga cancer

Cancerpatient
Guava är en hälsosam frukt. Även om det kanske inte direkt förebygger cancer, kan det ge din kropp många fördelar.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att stödja påståendet att guava har cancerbekämpande egenskaper. Som sagt, det är en hälsosam frukt, så att lägga till den i din kost kan bara vara fördelaktigt för din kropp.

7. Att dricka guavajuice kan hjälpa till att bekämpa luftvägssjukdomar

Att dricka guavajuice hjälper till att kontrollera sjukdomar som ofta uppstår under vintern eller regnperioder, som förkylningar och influensa.

Detta på grund av dess höga innehåll av C-vitamin, som naturligt stärker immunförsvaret, enligt en studie från Nutrition and Health Research Centers (Spanien).

8. Det förbättrar huden

Guavajuice innehåller stora mängder vitamin A, B, E och kalium. Det ger antioxidanter som skyddar din hud och håller den frisk och fräsch.

Att dricka det regelbundet hjälper dig att behålla ett ungdomligt utseende och förhindra för tidigt åldrande.

9. Att dricka guavajuice kan hjälpa till att förebygga anemi

En kvinna med huvudvärk
Guava har en hög järnhalt, vilket betyder att den kan hjälpa till att bekämpa anemi.

Tack vare dess järninnehåll är guavajuice idealiskt för att motverka anemi, enligt en studie från Ramon y Cajal University Hospital (Madrid).

Drick det om du känner dig riktigt svag eller har fått diagnosen anemi.

10. Guavajuice hjälper ditt cirkulationssystem

Att dricka guavajuice skyddar ditt cirkulationssystem och hjälper till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar, vilket visas i en studie utförd av National University of Colombia. Den gör detta genom följande mekanismer:

 • Det reglerar blodtrycket.
 • Det balanserar kolesterolnivåerna.
 • Dessutom håller det artärer och vener fria från fettavlagringar.

11. Det håller ditt nervsystem friskt

Ett friskt nervsystem är oerhört viktigt. Tack vare bidraget av magnesium (viktigt för det centrala nervsystemet) kan guava hjälpa dig att hålla det i gott skick, enligt en studie från universitetet i Granada (Spanien).

Därför är det en bra idé att dricka ett litet glas guavajuice emellanåt för att upprätthålla hälsan hos ditt nervsystem och förebygga vissa störningar.

12. Det stärker ditt immunförsvar

Guava innehåller provitamin A, som förvandlas till vitamin A i din kropp.

Enligt US National Library of Medicine är vitamin A väsentligt för god syn, hud, hår, slemhinnor, skelett och immunsystemet i allmänhet.

13. Att dricka guavajuice hjälper till att upprätthålla en frisk hjärna

Hjärnan
Näringsämnena i guava kan hjälpa till att främja hjärnans funktion.

Den höga koncentrationen av vitamin B6 och niacin i denna juice garanterar bättre hjärnfunktion tack vare förbättrat blodflöde.

Dessutom spelar vitamin B6 en viktig roll i hjärnans utveckling hos foster hos gravida kvinnor, enligt en studie från National Institute of Health. Niacinbrist är dessutom associerad med Alzheimers sjukdom, enligt en annan studie från samma institut.

Några rekommendationer

Kom ihåg att ingenting ska konsumeras i överskott, så här är några tips för att dricka guavajuice korrekt.

 • Köp inte guavajuice på burk eller på flaska. Tillsatserna och konserveringsmedlen minskar dess medicinska egenskaper.
 • Undvik att tillsätta raffinerat socker när du gör juicen hemma, eftersom detta minskar dess hälsofördelar för din kropp.
 • Blanda inte i för många andra frukter. Drick helst ren guavajuice. Att blanda i andra frukter ökar mängden socker och kan öka dina glukosnivåer.

Som du kan se är guavajuice ett bra alternativ. Så se gärna till att lägga till det i din dagliga kost och börja känna av av dess alla goda fördelar för hälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Aranda P, Planells E, Llopis J. Magnesio: Scientific communication: art o technique? 2000.
 • Benítez González Y. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Octubre-Diciembre 2017. 21 (4).
 • Botanical on line. Propiedades medicinales de la guayaba.
 • Kumari S, Rakavi R, Mangaraj M. Effect of guava in blood glucose and lipid profile in healthy human subjects: a randomized controlled study. Journal of Clinical & Diagnostic Research. Septiembre 2016. 10 (9): BC04-BC07.
 • Medline Plus. Vitamina A. Noviembre 2021. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos.
 • Moreira V.F, López San Román A. Anemia ferropénica. Tratamiento. Revista Española de Enfermedades Digestivas. Enero 2009. 101 (1).
 • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Datos sobre la vitamina B6. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Niacina. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Ravi K, Divyaahree P. Psidium guajava: a review on its potential as an adjunct in treating periodontal disease. Pharmacognosy Review. Julio-Diciembre 2014. 8 (16): 96-100.
 • Rodríguez Amado R, Lafourcade Prada A, Pérez Rondón L. Hojas de Psidium guajava L. Revista Cubana de Farmacia. Marzo 2013. 47 (1).
 • San Mauro-Martín I, Garicano-Vilar E. El papel de la vitamina C y los beta glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. Diciembre 2015. 19 (4).
 • Zapata, K., Cortes, F. B., & Rojano, B. A. Polifenoles y Actividad Antioxidante del Fruto de Guayaba Agria (Psidium araca). Informacion Tecnologica. 2013. 24 (5).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.