Läckert recept på hembakat bröd med sesamfrön

Detta recept på hembakat bröd med sesamfrön är ett näringsrikt recept, perfekt för att då och då ge variation till din kost. I den här artikeln berättar vi mer om fördelarna med sesamfrön och ger dig ett par recept!
Läckert recept på hembakat bröd med sesamfrön
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bröd med sesamfrön är kanske inte det vanligaste valet, men det har fler hälsofördelar än traditionella brödrecept har. Det kan bidra med viktiga näringsämnen till kosten för alltifrån idrottare till barn och tonåringar. Men så klart, liksom med de flesta typer av vitt bröd, bör inte dina huvudmåltider bestå enbart av detta.

Sesamfrön har en hög näringstäthet. Fler och fler väljer att äta dessa frön, särskilt på grund av deras hälsosamma lipidinnehåll. Deras huvudsakliga mikronäringsämnen kan hjälpa oss att uppnå en bra kroppsfunktion. Är du sugen på att prova detta recept och fylla ditt hem med doften av nybakat bröd?

Fördelarna med bröd med sesamfrön

Låt oss börja med att prata om hälsofördelarna med sesamfröbröd, ur en vetenskaplig synvinkel. Men kom ihåg att vi rekommenderar att du äter detta bröd som en del av en balanserad kost.

Är bra för din hälsa

Bröd med sesamfrön innehåller ett stort antal antioxidanter. Bland dessa utmärker sig vitamin E. Detta kan bidra till att förebygga kroniska sjukdomar, vilket beskrivs i en undersökning publicerad i International Journal of Molecular Sciences.

Detta vitamin hjälper till att neutralisera bildandet av fria radikaler. Varför detta är bra är eftersom att en ansamling av dessa i dina vävnader kan orsaka skadliga inflammationer i kroppen. I sin tur kan detta öka risken för mutationer i överföringen av genetiskt material.

sesamfrön
Sesamfrön innehåller antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot fria radikaler.

Förbättrar din lipidprofil

Sesamfrön utmärker sig för sitt höga innehåll av omättade fettsyror. Bland dessa är omega 3-lipiderna de mest anmärkningsvärda, vilka har en positiv inverkan på kroppens lipidprofil.

Dessutom, som en undersökning publicerad i International Journal of Molecular Sciences förklarar, skyddar de mot utvecklingen av kardiovaskulära sjukdomar.

Bröd med sesamfrön ger energi

Glöm inte att detta bröd har en hög kolhydrathalt. Detta näringsämne ger den energi din kropp behöver för att utföra högintensiva eller styrkebaserade aktiviteter.

Dessutom kan det bidra till återhämtningen efter att du har ansträngt dig mycket och enligt forskning kan ett intag av detta kan hjälpa till att syntetisera muskel- och leverglykogen för att återställa deras nivåer efter ett avslutat träningspass.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Stöd ditt hjärta med sex livsmedel med lågt natriuminnehåll

Recept på bröd med sesamfrön

Detta bröd med sesamfrön är ett näringsrikt alternativ som du kan använda för att förbättra kvaliteten på din kost. Enligt forskning publicerad i Pharmacognosy Reviews är det en källa till protein, vitamin B1 och kostfiber. Utöver det ger det mineraler som fosfor, järn, magnesium, kalcium och zink.

Då så, då ska vi gå vidare med receptet så att du kan börja baka detta bröd hemma!

Ingredienser

 • 175 ml rumstempererat vatten
 • 12 gram färsk jäst
 • 365 ml mjöl
 • 40 ml extra virgin olivolja
 • Salt
 • Sesamfrön

Så här gör du:

 1. Det första steget är att du löser upp jästen helt i lite av det rumstempererade vattnet.
 2. Därefter blandar du mjölet (sikta det först), det återstående vattnet, den utspädda jästen, oljan och en till två skedar salt. Knåda degen tills du har en elastisk, jämn och slät deg.
 3. Efter cirka 10 till 15 minuters knådning, täck skålen med en ren kökshandduk och ställ den på ett varmt och mörkt ställe för att låta det jäsa. Du bör låta den stå där i minst 1 timme men det går även bra att låta den stå längre för att låta den jäsa mer.
 4. Nästa steg är att du stjälper upp degen på en ren och mjölad yta. Knåda degen några minuter, forma ett bröd och låt sedan jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter innan du penslar toppen av brödet med vatten och strör över generöst med sesamfrön.
 5. Sätt in degen i ugnen i 30 minuter vid 200 °C. Se till att du förvärmer ugnen först!
 6. Efter en halvtimma ska brödet ha fått en fantastisk färg och en mjuk och luftig insida. Nu är det redo att ätas!
bröd med sesamfrön och olivolja
Även om sesamfrön är hälsosamma, är det viktigt att du balanserar mängden bröd du äter för att se till att du inte får i dig för mycket kolhydrater.

Att baka bröd med sesamfrön

Som du har sett är det inte alls svårt att baka detta goda bröd. Det enda du behöver tänka på egentligen är att se till att du har tillräckligt med tid eftersom degen måste jäsa vid två olika tillfällen.

Det är viktigt att låta det ta den tid det tar, eftersom det kan påverka slutresultatet negativt om du försöker skynda på processen. Faktum är att ju mer kärlek du lägger i det, desto lättare och luftigare blir slutresultatet.

Kom ihåg att även om bröd gärna får ingå i en hälsosam kost, är det inte den bästa maten för alla eftersom dess kolhydratinnehåll är så pass högt. Vitt mjöl innebär alltid en grad av bearbetning, vilket kan påverka dina blodsockernivåer.

Vi rekommenderar att du äter ditt bröd tidigt på dagen, och före eller efter träning. På så sätt kommer du att dra nytta av den energi och näring det ger.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lloret A, Esteve D, Monllor P, Cervera-Ferri A, Lloret A. The Effectiveness of Vitamin E Treatment in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2019 Feb 18;20(4):879. doi: 10.3390/ijms20040879. PMID: 30781638; PMCID: PMC6412423.
 • Pathak N, Rai AK, Kumari R, Bhat KV. Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacogn Rev. 2014;8(16):147-155. doi:10.4103/0973-7847.134249
 • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
 • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.