Användningsområden och biverkningar av vallört

Vallört är en växt som används som en kompletterande behandling vid ytliga sår och ledsjukdomar. När ska du undvika det? Vilka är biverkningarna? Läs den här artikeln för att ta reda på allt du behöver veta!
Användningsområden och biverkningar av vallört

Senaste uppdateringen: 25 januari, 2021

Vallört (Symphytum officinale) är en flerårig växt som människor genom historien har använt för olika medicinska ändamål. Den tillhör ett släkte i familjen strävbladiga växter och växer i form av en buske i länder i Europa, Asien och Nordamerika. Idag tittar vi närmare på användningar och biverkningar av vallört.

Inom traditionell medicin använder man vanligtvis vallörtens rötter och blad. I länder som Japan är den känd som stickben och används vid muskelstukningar, blödningar och ytliga sår. Vilka är effekterna? Fortsätt läsa för att lära dig allt om användningsområden och biverkningar av vallört.

Vanliga användningsområden för vallört

Först och främst är det viktigt att notera att vallört är en medicinalväxt du bör använda med försiktighet. Även om vissa studier stöder dess medicinska egenskaper varnar de också för närvaron av giftiga ämnen, såsom pyrrolizidinalkaloider, som kan skada din hälsa.

Faktum är att vissa länder har förbjudit försäljning av vallört för oralt bruk. Det är därför bäst att undvika att ta den för invärtes bruk helt och endast använda det lokalt för utvärtes bruk och i specifika fall.

Ryggont

Forskning har inte kunnat visa att roten från vallört i sig självt är effektiv mot ryggont. I en studie som publicerats i Phytotherapy Research , visade man att krämer innehållande vallört var till hjälp för att lindra ryggsmärtor.

I synnerhet verkar det som att när man använder denna produkt på det drabbade området i fem dagar minskar känslan av smärta och spänning. Vi behöver dock fortfarande ytterligare studier för att bekräfta dessa effekter.

man med ryggvärk
Vallört kan hjälpa till att lindra ryggont om du kombinerar det med andra behandlingar och krämer.

Missa inte denna intressanta artikel: Vetenskapligt bevisade övningar mot smärta i korsryggen

Vrickningar och stukningar

Preliminära bevis tyder på att lokal, utvärtes användning av vallörtsextrakt kan förbättra rörligheten och minska smärtan vid stukningar. Effekten av att applicera en kräm med detta extrakt under två veckor kan faktiskt jämföras med effekten av diklofenakgel.

Artros

I forskning som publicerats i Journal of Chiropractic Medicine, var det effektivt att behandla symptomen på artros i knäna med en kräm med vallört som en av de aktiva komponenterna. Mer specifikt så använde de salva med följande aktiva ingredienser:

  • Vallörtsextrakt
  • Garvsyra
  • Aloe vera-gel
  • Eukalyptusolja
  • Olibanumolja

Under en period på 6 till 12 veckor upplevde personer som använde denna kräm tre gånger om dagen en minskning av stelhet och smärta, ännu mer än de som använde en placebokräm.

Biverkningar av vallört

För närvarande, på grund av resultaten från dess giftiga föreningar, rekommenderar vi inte att man tar vallört oralt. Kemikalier, såsom pyrrolizidinalkaloider, kan orsaka leverskador, lungproblem och cancer, enligt forskning.

Även om specialister anser att det är säkert för lokal och utvärtes användning i små mängder, har vissa studier visat att en del av dess giftiga ämnen kan bli absorberade genom huden. Av denna anledning rekommenderar vi inte att du använder den på öppna sår. Du bör inte heller använda den i stora mängder eller i mer än 6 veckor.

Just nu är det helt kontraindicerat för:

  • Kvinnor som är gravida eller ammar
  • Brännskador och allvarliga skador
  • Leversjukdomar
  • Samtidigt som behandlingar med bland annat paracetamol, amiodaron, flukonazol och itrakonazol
gravid kvinna smörjer in magen
Du bör inte använda vallört när du är gravid.

Vi rekommenderar också den här artikeln: Maskrosdryck: en huskur för benens hälsa

Vad är en säker dos för att undvika biverkningar av vallört?

Utöver den forskning vi nämnde finns det vissa standarddoser som man kan betrakta som säkra när man använder vallört. Under alla omständigheter är det alltid viktigt att följa rekommendationerna från tillverkaren, apotekspersonal och läkare.

  • När det gäller ryggsmärtor kan du använda 4 gram salva med 35% vallörtsextrakt 3 gånger om dagen, 5 dagar i veckan.
  • För stukningar räcker det med 2 gram salva med 35% vallörtsextrakt, 4 gånger om dagen, i 8 dagar.
  • Som ett komplement i en behandling för symptomen på artros är dosen 2 gram salva med 35% vallörtsextrakt, 3 gånger om dagen, i 3 veckor. Du kan också använda en kräm med en dos på 3,5 gram vallörtsextrakt, garvsyra, aloe vera-gel, eukalyptusolja och jungfruolivolja. Du kan använda det här sista alternativet tre gånger om dagen i upp till 12 veckor.

Om du har råkat få i dig en överdos, bör du omedelbart kontakta läkare. Det är också viktigt att konsultera din läkare om du har en sjukdom men vill använda produkter med vallörtsextrakt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salehi B, Sharopov F, Boyunegmez Tumer T, et al. Symphytum Species: A Comprehensive Review on Chemical Composition, Food Applications and Phytopharmacology. Molecules. 2019;24(12):2272. Published 2019 Jun 18. doi:10.3390/molecules24122272
  • Pabst, H., Schaefer, A., Staiger, C., Junker-Samek, M., & Predel, H.-G. (2012). Combination of Comfrey Root Extract Plus Methyl Nicotinate in Patients with Conditions of Acute Upper or Low Back Pain: A Multicentre Randomised Controlled Trial. Phytotherapy Research, 27(6), 811–817. https://doi.org/10.1002/ptr.4790
  • Frost, R., MacPherson, H., & O’Meara, S. (2013). A critical scoping review of external uses of comfrey (Symphytum spp.). Complementary Therapies in Medicine, 21(6), 724–745. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.09.009
  • Smith DB, Jacobson BH. Effect of a blend of comfrey root extract (Symphytum officinale L.) and tannic acid creams in the treatment of osteoarthritis of the knee: randomized, placebo-controlled, double-blind, multiclinical trials. J Chiropr Med. 2011;10(3):147‐156. doi:10.1016/j.jcm.2011.01.003
  • Moreira R, Pereira DM, Valentão P, Andrade PB. Pyrrolizidine Alkaloids: Chemistry, Pharmacology, Toxicology and Food Safety. Int J Mol Sci. 2018;19(6):1668. Published 2018 Jun 5. doi:10.3390/ijms19061668

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.