Maskrosdryck: en huskur för benens hälsa

Både rötterna och blommorna i denna växt går att använda för att laga en maskrosdryck som renar kroppen och tar hand om benens hälsa.
Maskrosdryck: en huskur för benens hälsa
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Efter en lång dag av jobb eller studier kan man känna sig lite stel. Om man har spenderat många timmar på fötterna innan man kommer hem så kan man förmodligen känna en del smärta i knäna och andra leder. Då detta händer är det många som vänder sig till smärtmedicin eller salvor utan att inse att det finns många utmärkta naturliga alternativ. Man kan använda maskros för att göra en kraftig maskrosdryck som även fungerar som en huskur för att ta hand om benens och skelettets hälsa.

Vad är maskros?

Maskrosen ingår i släktet Asteraceae och dess latinska namn är Taraxacum officinale. För många människor är maskrosen inget mer än ett ogräs som växer på kullarna.

Dess hälsofördelar är dock onekliga.

Vilka egenskaper har maskrosen?

Maskros är bra för ben och leder

Hälsofördelarna och de potentiella användningsområdena av maskros för människokroppen är sällan omtvistade i medicinska kretsar.

En av de bästa egenskaperna hos denna blomma är att det är en avgiftande växt och rekommenderas därmed i senare  stadium av en detox. Maskrosen innehåller bland annat vitamin B och C, samt mineraler (kalium), oljesyra och linolsyra.

Det är också känt för att vara fördelaktigt för att hålla levern och gallblåsan i gott skick. Det har till och med rekommenderats vid bakfylla och behandling av förstoppning.

Det är också en prima råvara att använda i matlagning. Det finns många kockar som tack vare nutritionisters råd har börjar erbjuda maskrosdryck istället för kaffe på morgnarna. Detta är eftersom maskrosens rötter är ett utmärkt substitut för koffein.

Vad kan maskrosdryck användas för?

Maskrosens många användningsområden innebär att den kan användas till många olika smärtor och tillstånd. Ett viktigt sådant är akne. Maskrosen kan hjälpa eftersom den är väldigt effektiv för rengöring av orenheter i huden.

Njurarna och urinblåsan kan också gynnas av denna växt. Maskrosen har urindrivande egenskaper som kan hjälpa dessa organ då man lider av smärta. Sockret i maskrosen är också passande för diabetiker samt för folk med matsmältningsproblem.

Förutom allt detta så är en av maskrosens huvudfördelar det att man med ihärdig konsumtion kan få utmärkt vård för skelettet. Maskrosens näringsämnen hjälper dig att hålla benen starka och hjälper benen att repareras efter slit. Ett sätt att konsumera maskrosen på för att få dra nytta av dess fördelar är att laga en maskrosdryck.

Maskrosdryck för benens hälsa

Maskrosdryck

Man kan köpa maskros endera hackad eller malen, eller så kan man göra drycken på blommans stjälkar. För att behandla bensmärta bör du dricka denna dryck varje dag eller varannan dag.

På detta sätt kommer du att se resultat snabbt.

Ingredienser

 • 2,5 dl hackade maskrosrötter (100 g)
 • 2,5 dl hackade maskrosblommor (100 g)
 • 5 dl vatten
 • 1 matsked matlagningsolja (15 ml)

Tillagning

 • Hacka först stjälkarna och blommorna. Det är viktigt att de är torra.
 • Stek dem sedan i lite olja i ett par minuter.
 • Sedan kan du torrosta dem i ugnen i en kort stund så att de får lite färg och smak.
 • Värm vattnet i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt sedan stjälkar och blommor och låt dra i fem minuter.
 • Då din maskrosdryck har fått färg kan du flytta den bort från värmen.
 • Sila av och tillsätt valfritt sötningsmedel enligt smak, och drick.

Denna maskrosdryck är ett utmärkt alternativ för folk som vill behandla bensmärta. Maskros är även en av dina bästa vänner då det kommer till att behandla ledproblem.

Som du ser så kan du få njuta av otroliga hälsofördelar om du dricker denna dryck regelbundet. Naturmedicin erbjuder utan tvekan många fördelar då det kommer till att ta hand om kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mars, B. (2016). Dandelion Medicine: Remedies and Recipes to Detoxify, Nourish, and Stimulate. Storey Publishing.
 • Oh, S. M., Kim, H. R., Park, Y. J., Lee, Y. H., & Chung, K. H. (2015). Ethanolic extract of dandelion (Taraxacum mongolicum) induces estrogenic activity in MCF-7 cells and immature rats. Chinese journal of natural medicines, 13(11), 808-814.
 • Resnick, A. (2015). The Bone Broth Miracle: How an Ancient Remedy Can Improve Health, Fight Aging, and Boost Beauty. Simon and Schuster.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.